logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Η αναζήτηση για την κυρίαρχη τάση

Μια απλή στρατηγική «φίλτρου» με τους κινητούς μέσους όρους.

Η αναζήτηση για την κυρίαρχη τάση

Μια καλή μέθοδος για τον καθορισμό μιας τάσης είναι οι κινητοί μέσοι όροι. Μόλις καθοριστεί η μητρική τάση, ο κύριος στόχος είναι η εύρεση μιας καλής εισόδου. Αυτό το άρθρο παρουσιάζει μια τέτοια μέθοδο.

 
» Δείκτες που χρησιμοποιούνται

Για τον καθορισμό της κατεύθυνσης της μητρικής τάσης χρησιμοποιούμε τους κινητούς μέσους όρους (εκθετικοί κινητοί μέσοι όροι: EMA). Στην πράξη, συχνά χρησιμοποιούνται περίοδοι των 100 ή 200. Χρησιμοποιούμε τον ΕΜΑ (200), καθώς αντικατοπτρίζει μια μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη συνολική εικόνα από τον EMA (100). Μόλις η πορεία διαπεράσει τον ΕΜΑ (200) προς τα πάνω ή προς τα κάτω, πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αλλάξουμε πλευρές ώστε να βρεθούμε στη νέα κατεύθυνση. Εκτός από τον EMA (200), χρησιμοποιούμε κι άλλους δείκτες: τον EMA (20), τον EMA (50) και τον Average Directional Index (ADX) * με 14 περιόδους.

Μια τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή όταν ο ADX (14) είναι πάνω από 30. Ο ADX προέρχεται από τον Directional-Movement-Concept του Welles Wilder και αποτελεί την εξομαλυσμένη έκδοση του Directional Movement Index που υπολογίζεται από τους μερικούς δείκτες + DI και – DI. Οι + DI και -DI καθορίζουν την κατεύθυνση της τάσης, ο ADX την ισχύ της τάσης (δείτε το πλαίσιο). Μπορούμε να υποθέσουμε μια κυρίαρχη ανοδική τάση, εφόσον η τιμή είναι πάνω από τον EMA (200). Από την άλλη πλευρά, υποθέτουμε μια κυρίαρχη καθοδική τάση, εφόσον η τιμή είναι κάτω από τον EMA (200). Το άνοιγμα μιας θέσης αγοράς πρέπει να ακολουθεί όταν ο EMA (20) είναι πάνω από τον EMA (50), ενώ από τον δείκτη ADX (14) ο + DI είναι επάνω από τον -DI.

Σε μια θέση πώλησης, ο EMA (20) τείνει κάτω από τον EMA (50), ενώ από τον ADX (14) ο –DI είναι πάνω από τον + DI. Το διάγραμμα 1 παρουσιάζει τους δείκτες, κι έτσι η στρατηγική είναι πλήρης: (ο EMA (20) με κίτρινο, ο EMA (50) με κυανό, ο EMA (200) με κόκκινο, η γραμμή ADX με πράσινο με τον + DI με κυανό και τον DI - με κόκκινο). Αυτό είναι ένα ημερήσιο διάγραμμα του ασημιού. Μπορείτε να δείτε ότι εφόσον η τιμή παραμένει κάτω από τον EMA (200), μόνο οι θέσεις πώλησης έχουν νόημα. Δεν θέλουμε μόνο να πουλήσουμε σε αυτή τη βάση, αλλά μόνο εάν και οι λοιποί δείκτες υποστηρίζουν το σενάριο. Αυτό ίσχυε στους κυανούς κύκλους.

 

Πλάγιες αγορές

Αυτή η στρατηγική είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την αποφυγή των πλάγιων αγορών. Σε τέτοιες μετακινήσεις, η αγορά είναι σχεδόν επίπεδη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξασφάλιση κερδών. Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι και τα στοπ συχνά ενεργοποιούνται, επειδή, στις περισσότερες περιπτώσεις, η μετακίνηση των τιμών είναι βραχυπρόθεσμη και ακανόνιστη. Για όσους ακολουθούν την τάση ή αναζητούν ισχυρές μετακινήσεις, οι πλάγιες φάσεις οδηγούν σε απώλειες η μία μετά την άλλη. Ένας συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης μιας πλάγιας αγοράς είναι να μένετε έξω - και ακριβώς εδώ μπορεί η στρατηγική μας να φανεί χρήσιμη. Ρίξτε μια ματιά στο διάγραμμα 2. Οι κόκκινες, κατακόρυφες γραμμές περιλαμβάνουν μια πλάγια τάση στο ημερήσιο διάγραμμα του USD/JPY. Η γραμμή ADX (πράσινη στο υπο-διάγραμμα) είναι συνήθως κάτω από το 30, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει δυναμική στην αγορά. Θα ήταν προς το συμφέρον μας να μείνουμε μακριά από αυτή την αγορά. Επιπλέον, οι συνεχείς διασπάσεις των EMA 20 και 50 δείχνουν μια θολή εικόνα.

 

Παραδείγματα συναλλαγών

Στο διάγραμμα 3 βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα του USD/CAD καθαρά ανοδικά σήματα, τα οποία έχουν σε κάθε περίπτωση καλύψει τα κριτήρια εισόδου που θέσαμε: Πορεία άνω του EMA 200, ο EMA 20 πάνω από τον ΕΜΑ 50. Ο + DI πάνω από τον -DI. Προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 
Συναλλαγή 1 = 290 pip

Συναλλαγή 2 = 200 pip

Συναλλαγή 3 = 1300 pip

 
Σε μερικά ζεύγη συναλλαγμάτων, όπως τα GBP/NZD, GBP/AUD, EUR/NZD, GBP/CHF, EUR/AUD, NZD/JPY και AUD/JPY, μπορεί συχνά να δείτε γρήγορες μετακινήσεις. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ένα κατάλληλο μέγεθος θέσης. Αν βρίσκεστε σε μια ισχυρή μετακίνηση, συνιστάται ένα trailing stop. Αν και αυτό μερικές φορές έχει τις αρνητικές του πλευρές, είμαστε σε θέση να περιμένουμε περισσότερα σήματα, ενώ αντισταθμίζονται ανοικτές κερδοφόρες συναλλαγές.

 

Συμπέρασμα

Σε μια αγορά χωρίς τάση, συχνά είναι δύσκολο να παράξουμε κέρδη. Η προσέγγιση που παρουσιάστηκε μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των πλάγιων φάσεων με ασταθείς κινήσεις. «

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video