logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Τα μυστικά ενός πετυχημένου επενδυτή

Η συνταγή για πετυχημένες τοποθετήσεις. Ο κίνδυνος της αποτυχίας, τα μαθήματα από τα λάθη.

Τα μυστικά ενός πετυχημένου επενδυτή

Ο Rayner Teo μας αφηγείται την ιστορία της ανάδειξής του σε πετυχημένο επενδυτή. Η ιστορία έχει να κάνει με μια μακρά και ενίοτε επίπονη πορεία κατά την οποία έπρεπε να χάσει το ήμισυ του κεφαλαίου του, προτού καταφέρει να πετύχει. Μετά από πολλές αποτυχίες και διάφορες στρατηγικές κατάφερε τελικά να βρει την σωστή προσέγγιση στις συναλλαγές. Στο άρθρο μας λέει τι διδάχθηκε στην πορεία, πώς αισθάνεται σήμερα και πώς εκτελεί συναλλαγές.

 » Σήμερα το γνωρίζω όπως ίσχυε και στο παρελθόν: όταν ήμουν 20 χρονών διάβασα το πρώτο μου βιβλίο για τις επενδύσεις - «Buffettology». Στο βιβλίο εξηγείται πώς ο Warren Buffett, ο πλουσιότερος επενδυτής του κόσμου, επιλέγει τις εταιρείες στις οποίες επενδύει. Ήμουν γοητευμένος από το πως ένα μόνο άτομο μπορεί να γίνει τόσο πλούσιο επιλέγοντας τις σωστές μετοχές και διατηρώντας τες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποιος δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο; Αφού διάβασα το βιβλίο «Buffettology» δεν μπορούσα να ξεπεράσω αυτό το ζήτημα και άρχισα να ερευνώ, όσο το δυνατόν περισσότερο, τρόπους για να γίνω ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές. Καταβρόχθισα βιβλία σχετικά με τη θεμελιώδη ανάλυση και μετά από λίγο διαπίστωσα ότι οι συγγραφείς επαναλάμβαναν διαρκώς τα εξής τρία στοιχεία:

 1.    Να επιβεβαιώνετε ότι η εταιρεία έχει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από υποχρεώσεις.

2.    Να επιβεβαιώνετε ότι τα έσοδα, τα καθαρά έσοδα και οι ταμειακές ροές αυξάνονται από έτος σε έτος.

3.    Ελέγξτε αν η εταιρεία έχει δυναμικό ανάπτυξης.

Ιδού. Η μυστική συνταγή για μια πετυχημένη επένδυση!

Ο επενδυτής

Λόγω της νεοαποκτηθείσας γνώσης μου, ένιωσα έτοιμος για τις αγορές. Η πρώτη μου μετοχή ήταν αυτή της Sembcorp Marine το έτος 2009, όταν οι αγορές είχαν μόλις συνέλθει και έδειχναν υγιή θεμελιώδη. Αγόρασα στα 3,28 δολάρια και ορκίστηκα να διατηρήσω αυτές τις μετοχές μέχρι το διπλασιασμό της τιμής.

Πέντε μέρες αργότερα, πραγματοποίησα έξοδο στα 3,08 δολάρια. Τι δειλός που ήμουν! Τελικά κατάλαβα ότι η ενέργειά μου οφειλόταν αποκλειστικά στο συναίσθημα. Αλλά δεν ήθελα να τα παρατήσω, ειδικά από τη στιγμή που οι αγορές εκτοξεύτηκαν ξανά και ήξερα ότι έπρεπε να συμμετέχω. Αφελής και φιλόδοξος όπως ήμουν, ερεύνησα τα θεμελιώδη περισσότερο και αγόρασα περισσότερες μετοχές επί πιστώσει. Με μια αρχική επένδυση 20.000 δολαρίων, αγόρασα μετοχές των Noble Group, Keppel Land και Sembcorp Marine.

Μετά από δύο μήνες είχα πλεόνασμα σχεδόν 10.000 δολαρίων. Αλλά ως οπαδός των θεμελιωδών και με την προσέγγιση του Warren Buffet στο μυαλό μου που έλεγε να διατηρήσω αυτές τις μετοχές για τα επόμενα 30 χρόνια, αντιστάθηκα στον πειρασμό να τις ξεφορτωθώ. Τότε ένιωσα σαν πρωταθλητής με εκπληκτικό ταλέντο στην επιλογή μετοχών. Ακόμη και ο μπρόκερ μου αισθάνθηκε υποχρεωμένος να πει ότι σχεδόν ό,τι άγγιζα μετατρεπόταν σε χρυσάφι. Αλλά δύο εβδομάδες αργότερα, τα μη ρευστοποιημένα κέρδη μου μετατράπηκαν από 10.000 δολάρια σε μηδέν, όταν οι αγορές χτυπήθηκαν από την κρίση χρέους του ευρώ. Ξαφνικά βρέθηκα με άδεια χέρια και με μια μεγάλη απογοήτευση. Προηγουμένως ένιωθα σαν τον Rocky Balboa, αλλά μετά από αυτό ένιωθα σαν τον Luke Skywalker όταν έμαθε ότι ο Darth Vader είναι ο πατέρας του! «Είμαι ηλίθιος. Τι σκεφτόμουν σχετικά με όλα αυτά; Αυτές τις σκέψεις είχα στο μυαλό μου τις επόμενες εβδομάδες. Τελικά – ενώ η πτώση συνεχιζόταν - βγήκα από όλες τις θέσεις μου. Ήταν τόσο άσχημο που απλά δεν μπορούσα να το δεχθώ. Όταν λίγους μήνες αργότερα ξεπέρασα αυτό το ψυχικό τραύμα, εξέτασα το θέμα προσεκτικά: «τι είχα κάνει λάθοs;» Μετά από έντονο προβληματισμό, κατάλαβα ότι μου έλειπε ένα σχέδιο σωστής εξόδου. Έτσι έμαθα τα πάντα σχετικά με τις εντολές στοπ, τις εισόδους και τις εξόδους. Και αν ψάξετε στο διαδίκτυο για αρκετό καιρό, κάποια στιγμή θα εμφανιστούν στην οθόνη σας σελίδες με συναλλαγματικά ζεύγη (FX). Κι έτσι έγινα trader.

Ο συναλλασσόμενος

Μετά από την αποτυχία μου ως επενδυτής, πίστεψα ότι ίσως να μου ταίριαζαν περισσότερο οι εκτελέσεις συναλλαγών. Ένιωσα αμέσως έλξη από τα φανταστικά διαγράμματα και τους πολύχρωμους δείκτες που γέμιζαν τις οθόνες μου. Αυτό είναι πάντα καλύτερο από το να διαβάζεις μόνο αριθμούς και να ανησυχείς για προϋπολογισμούς. Ήδη, μετά από λίγες μέρες, ένιωθα όλο και περισσότερο γοητευμένος από τις συναλλαγές. Έγινε το πάθος μου κι έτσι περνούσα πάνω από δέκα ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη. Επιτέλους, όλα άρχισαν να βγάζουν νόημα και οι συναλλαγές έπαψαν να φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολες. Χρειάζεστε μόνο: 1. Μια στρατηγική εκτέλεσης συναλλαγών και 2. Διαχείριση κινδύνου.

Και τα δύο υπήρχαν σε σχετικά φόρουμ δωρεάν. Γιατί να επενδύσω για χρόνια σε μια μετοχή ενώ μπορώ να αγοράζω και να πουλάω συναλλάγματα μέσα σε λίγα λεπτά; Είναι εύκολο χρήμα, το οποίο απαιτεί μόνο μερικά κλικ. Κι έτσι προέκυψε η ιδέα μου...

Η οδός προς τις συναλλαγές

Τα ακόλουθα προέκυψαν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο. Στη σελίδα www.babypips.com έκανα την πρώτη μου γνωριμία με μια στρατηγική εκτέλεσης συναλλαγών. Έψαχνα για κάτι ενδιαφέρον και έπεσα σε ένα thread, στο οποίο διδασκόταν οι συναλλαγές σε αρχάριους σαν κι εμένα. Οι χειριστές του thread είχαν ένα τεράστιο fan club και οι διανομείς το είχαν αναγάγει σε ημίθεο. Δεδομένου ότι ήμουν αρχάριος και τόσοι πολλοί επενδυτές δεν θα μπορούσαν να κάνουν λάθος, ακολούθησα αυτό το thread ευλαβικά.

 Ζώνες Bollinger

Στην πρώτη μου στρατηγική εκτέλεσης συναλλαγών χρησιμοποίησα τις ζώνες Bollinger για να αγοράσω σε χαμηλή τιμή και να πουλήσω σε υψηλή και στο άλλο άκρο των ζωνών να κατοχυρώσω κέρδη. Πίστευα πραγματικά ότι επρόκειτο για το Άγιο Δισκοπότηρο! Κάθε εμφανιζόμενο διάγραμμα απέδιδε κέρδη. Αλλά μόνο αφότου άρχισα να ασχολούμαι πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι στο παρασκήνιο υπήρχαν περισσότερα. Για έξι μήνες έχασα πάρα πολλά χρήματα, προτού καταλήξω στο συμπέρασμα ότι  ήταν αδιέξοδος και έπρεπε να ψάξω για μια διαφορετική στρατηγική. Μήπως αυτό ακούγεται οικείο;



 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Αφού απέτυχα με τους δείκτες, κατάλαβα ότι δεν πετύχαινα κανένα κέρδος επειδή με εκείνη τη στρατηγική υστερούσα έναντι της αγοράς. Αυτή η διαπίστωση με έκανε τελικά να δράσω βάσει της καθαρής τιμής, δηλαδή, της δράσης τιμών.

 

Αυτό με τη σειρά του με οδήγησε σε ένα δικτυακό τόπο όπου ένα thread ήταν αφιερωμένο στις συναλλαγές βάσει της δράσης τιμών. Εάν στο Google πληκτρολογήσετε «συναλλαγές με τη δράση τιμών», θα βρείτε πολλές διευθύνσεις με παρόμοιο περιεχόμενο:

 1.    Καθορίστε τη στήριξη και την αντίσταση.

2.    Περιμένετε μέχρι να υπάρξει ένα μοτίβο αντιστροφής στο επίπεδό σας.

3.    Τοποθετήστε το στοπ εισόδου πέρα από το “φυτίλι” του κεριού.

4.    Ορίστε το στοχευόμενο κέρδος στην επόμενη στήριξη ή την επόμενη αντίσταση με μια αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής (RRR) ίση τουλάχιστον με 1 προς 2.

Έχω δοκιμάσει πολλές στρατηγικές εκτέλεσης συναλλαγών, αλλά τις περισσότερες φορές συναλλασσόμουν με την δράση τιμών. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί γκουρού των συναλλαγών που ορκίζονται σε αυτήν τη μέθοδο, και όλοι τους έχουν τεράστια fan club. Δεν μπορεί όλοι να κάνουν λάθος, σωστά; Ήμουν απλώς ένας φιλόδοξος, αφελής επενδυτής, που ήθελε να κερδίσει εκατομμύρια. Για μένα ήταν αδύνατο να ικανοποιηθώ μόνο με μια στρατηγική,  γι’ αυτό και ακολούθησα παράλληλα μια άλλη στρατηγική: συναλλαγές σε αρμονικά μοτίβα τιμών.

 Αρμονικά μοτίβα τιμών

Χρειάστηκε ένας χρόνος για να κατανοήσω τη στρατηγική με τα αρμονικά μοτίβα. Στην αφέλειά μου πίστευα ότι όσο πιο πολύπλοκη είναι μια στρατηγική, τόσο πιο ισχυρή. Ήμουν ανόητος! Το αρμονικό μοτίβο προέκυψε ουσιαστικά μέσα από τις αναλογίες Fibonacci σε συνδυασμό με επεκτάσεις. Τα μοτίβα έχουν μερικές παραλλαγές όπως Gartley, Bat, Crab κοκ. Για μένα προσωπικά, τα αρμονικά μοτίβα είναι ότι πιο όμορφο στα διαγράμματά μου, αλλά δεν βρίσκομαι σε αυτό το χώρο για να σχεδιάζω όμορφα μοτίβα, αλλά για να βγάλω λεφτά.



Η ωμή αλήθεια

Οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Και η αλήθεια ήταν ότι ως επενδυτής δεν είχα κέρδη, αν και είχα μάθει τόσες πολλές στρατηγικές. Από δείκτες σχετικά με την καθαρή τιμή δράσης έως αρμονικά μοτίβα, πιθανώς να τα δοκίμασα όλα. Σε εκείνο το σημείο, οι περισσότεροι επενδυτές θα τα είχαν ήδη παρατήσει. Θέλω να πω, ποιος θα συνέχιζε τις συναλλαγές μετά από χιλιάδες ώρες μόνο και μόνο για να καταλήξει να χάνει περισσότερα χρήματα από όσα είχε στην αρχή; Είναι μεγάλη απώλεια! Αλλά ο πεισματάρης μέσα μου αρνιόταν να τα παρατήσει και θέλησε να πλησιάσει μέρα με την ημέρα πιο κοντά στο στόχο του. Ξέρετε τι είναι αστείο σχετικά με αυτό; Αν και είχα πανεπιστημιακό πτυχίο με άριστα, δεν είχα καμία επιτυχία στο χρηματιστήριο. Ένα ακαδημαϊκό πτυχίο δεν σημαίνει ότι θα γίνετε πετυχημένος επενδυτής.

Εκείνες οι μέρες ήταν σίγουρα οι πιο μελανές της επενδυτικής καριέρας μου, καθώς βρισκόμουν άμεσα αντιμέτωπος με τα στατιστικά στοιχεία. Ακολούθησα με συνέπεια το επενδυτικό πλάνο μου και τήρησα αυστηρά τη διαχείριση χρημάτων, αλλά κι αυτό δεν ήταν αρκετό (δείτε στο διάγραμμα 4). Τι έπρεπε να κάνω;



Ο αγώνας συνεχίζεται

Μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών μου, ήξερα ότι για εμένα υπήρχε μόνο μία καριέρα, και αυτή ήταν οι επαγγελματικές συναλλαγές. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, μια συγκεκριμένη δήλωση με επηρέασε ιδιαίτερα: «Εάν το τελευταίο έτος δεν έχετε κερδίσει καθόλου χρήματα με τη στρατηγική σας, θα πρέπει σίγουρα να κοιτάξετε για μια νέα στρατηγική».  Αυτό ήταν πραγματικά ένα εγερτήριο κάλεσμα για μένα. Απλά δεν έχει νόημα να εμμένεις στην πίστη για την υπεροχή μιας στρατηγικής εάν τα αποτελέσματα δείχνουν με σαφήνεια κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, ήξερα ότι έπρεπε να αποχαιρετήσω εκείνη τη στρατηγική. Λίγο αφότου ξεκίνησα να εργάζομαι σε εκείνη την επενδυτική εταιρεία, ξεκίνησε και η καριέρα μου ως επαγγελματίας επενδυτής. Στην αρχή εκτελούσα βραχυπρόθεσμες συναλλαγές στην αγορά ΣΜΕ καθώς και συναλλαγές εξισορροπητικής κερδοσκοπίας (arbitrage) σε σχετικές αγορές.

Μέσα σε ένα χρόνο κατάλαβα ότι αυτό δεν ήταν για μένα γιατί δεν τα πήγαινα καλά με το ψυχολογικό κομμάτι των βραχυπρόθεσμων συναλλαγών. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε κάποτε: «είναι τρελό να επαναλαμβάνεις ακριβώς τα ίδια πράγματα, ενώ αναμένεις διαφορετικά αποτελέσματα». Εν τω μεταξύ, είχαν περάσει τέσσερα χρόνια, και ανεξάρτητα από το ποιες στρατηγικές δοκίμασα στις αγορές, ήταν προφανές ότι καμία δεν απέδωσε. Δεν μπορούσα να συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο, η διάθεσή μου θα έφθινε.

 Αντανάκλαση

Αν και είχα δοκιμάσει τόσες πολλές στρατηγικές και δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικές, πήρα κάποια σημαντικά διδάγματα που με έκαναν τον επενδυτή που είμαι σήμερα. Ακριβώς αυτό θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Βασίζεται αποκλειστικά στη δική μου άποψη και μπορεί κάλλιστα να κάνω λάθος.

 1.    Δείκτες: Οι περισσότεροι δείκτες υπολείπονται της αγοράς, κι έτσι η ευνοϊκή είσοδος είναι δύσκολη. Θα έχετε πιθανώς ήδη χάσει μεγάλο μέρος της μετακίνησης, μέχρι να εμφανιστεί μια επιβεβαίωση από τον δείκτη. Επιπλέον, η επιβεβαίωση από τον δείκτη δεν αυξάνει απαραίτητα το ποσοστό της επιτυχίας σας, και γι ‘ αυτό δεν χρησιμοποιώ κανένα δείκτη για την επιβεβαίωση μιας συναλλαγής. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιώ δείκτες για τον προσδιορισμό επιπέδων στήριξης και αντίστασης και για τον υπολογισμό της μεταβλητότητας των αγορών.

2.    Δράση τιμών: λόγω του εξαιρετικού διαδικτυακού μάρκετινγκ, αυτή πρέπει να είναι η πιο δημοφιλής προσέγγιση εκτέλεσης συναλλαγών μεταξύ των επενδυτών. Λόγω της δημοτικότητάς της και του ενστίκτου της αγέλης, μου ήταν πολύ δύσκολο να εγκαταλείψω αυτή τη στρατηγική. Έλεγα στον εαυτό μου κατ’ επανάληψη ότι έτσι πρέπει να εκτελεί κάποιος συναλλαγές και μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να έχεις κέρδος. Έκανα λάθος κατ’ επανάληψη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζα στις συναλλαγές μου με τη δράση τιμών ήταν η αναμονή. Προτού ξεκινήσω μια συναλλαγή περίμενα ότι η τιμή θα έφτανε στο επίπεδό μου και στη συνέχεια θα σχημάτιζε ένα μοτίβο αντιστροφής. Και φυσικά η τιμή δεν πήγαινε ακριβώς προς την προβλεπόμενη κατεύθυνση. Ωστόσο, έχω μάθει πολλά από τις συναλλαγές με την δράση τιμών: να καθορίζω επίπεδα στήριξης και αντίστασης, να κατανοώ τις σχέσεις και να υποδεικνύω μεγάλη υπομονή.

3.    Αρμονικά μοτίβα: τι να πω; Αυτά είναι αναμφισβήτητα τα πιο όμορφα διαγραμματικά μοτίβα που έχω συναντήσει. Λόγω του υψηλού ποσοστού επιτυχίας (70 τοις εκατό, όπως το αντιλαμβάνομαι από τα βιβλία), αυτή η στρατηγική εκτέλεσης συναλλαγών είχε βαθιά επίδραση πάνω μου και το αρμονικό μοτίβο εξασφάλιζε ότι τα διαγράμματά μου έδειχναν να «βγάζουν νόημα». Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα ήταν η υποκειμενική φύση του σχεδιασμού αυτών των μοτίβων που με έκανε να αμφιβάλω συνεχώς για τον εαυτό μου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος εδώ είναι η καλή αναλογία ευκαιρίας/ρίσκου που μου επιτρέπει να κάνω λάθος στο περισσότερο από το 50 τοις εκατό των περιπτώσεων και να εξακολουθώ να κερδίζω χρήματα.

 Το σημείο καμπής

Υπάρχει μια συγκεκριμένη φράση που με παρακινεί διαρκώς να εξελίσσομαι: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αποτυχία, μόνο πληροφόρηση». Έχοντας δοκιμάσει διάφορες στρατηγικές εκτέλεσης συναλλαγών για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, πήρα τόσο πολλή πληροφόρηση ώστε ήξερα πλέον τι ήταν αποτελεσματικό και τι όχι. Την ίδια στιγμή είχα μάθει περισσότερα για τον εαυτό μου ως επενδυτή/trader και σταδιακά πήρα μια ιδέα για το ποια συγκεκριμένη στρατηγική μπορεί να ταιριάζει στην προσωπικότητά μου. Πλέον, ήταν αρκετά σαφές σε μένα ότι:

 1.    Θέλω να είμαι στις αγορές όταν δείχνουν μια καθαρή τάση.

2.    Θέλω να προχωράω συστηματικά και με χαμηλή διακριτικότητα.

3.    Μπορώ να δεχθώ το γεγονός ότι κάνω λάθος στις περισσότερες περιπτώσεις.

4.    Έχω υπομονή και είμαι πειθαρχημένος.

Μόλις κατάλαβα την επενδυτική ψυχολογία μου καλύτερα, είχα μια σαφή άποψη για να προσδιορίσω ποιες στρατηγικές μπορεί να είναι καταλληλότερες για την προσωπικότητά μου. Λίγο αργότερα βρήκα την κατάλληλη: την παρακολούθηση τάσης. Αλλά μου ταιριάζει πραγματικά;

Ο ακόλουθος τάσης

Αρχικά, η πρώτη μου εντύπωση για την παρακολούθηση τάσης ήταν απλώς οτι όταν συναλλάσσεσαι ακολουθείς την τάση. Αλλά όσο περισσότερα βιβλία και επιστημονικά άρθρα διάβασα και μελέτησα, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσα ότι υπάρχει κάτι περισσότερο απ’ αυτό. Υπάρχουν πέντε μοναδικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον ακόλουθο τάσης από τους υπόλοιπους:

 1.    Οι ακόλουθοι τάσης δεν προβλέπουν την κατεύθυνση της αγοράς.

2.    Οι ακόλουθοι τάσης έχουν χαμηλά ποσοστά κερδών.

3.    Οι ακόλουθοι τάσης δεν έχουν στοχευόμενα κέρδη.

4.    Οι ακόλουθοι τάσης συναλλάσσονται σε όλες τις αγορές.

5.    Οι ακόλουθοι τάσης αγοράζουν σε υψηλή τιμή και πουλάνε σε χαμηλή.

 Μετά από τέσσερα χρόνια που ως επενδυτής γνώρισα μόνο την απώλεια, χρειάστηκα μόνο ένα εξάμηνο για να ανακτήσω όλες τις απώλειες και να πετύχω και κέρδος. Η εικόνα του λογαριασμού μου ήταν απλά απίστευτα καλή: μετά από μια κατάσταση που έδειχνε να μην έχει τέλος, τα πάντα επέστρεψαν στην πράσινη ζώνη και το υπόλοιπο του λογαριασμού μου πήγε ακόμα ψηλότερα. Αυτό δεν ήταν το τέλος για μένα, αλλά μόνο η αρχή μιας δια βίου καριέρας ως επενδυτής.



Συμπέρασμα

Αν διαβάζετε το παρόν άρθρο και πρέπει να ματώνετε για να βγάζετε κέρδη ως επενδυτές, τότε σας λέω ότι μπορείτε να κάνετε ακριβώς αυτό. Ναι, ο δρόμος δεν είναι εύκολος, τα εμπόδια είναι μεγάλα και η πίεση τεράστια. Αλλά δεν είστε αδύναμοι. Έχετε ένα ισχυρό όπλο που ονομάζεται πειθαρχία και μια ασπίδα που ονομάζεται αντοχή που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε σε βροχές και θύελλες. Πάνω από 500 συναλλαγές μου ματαιώθηκαν από stop loss. Έχω χάσει το 50 τοις εκατό του επενδυτικού κεφαλαίου μου.

Περισσότερες από 30 φορές ήμουν σίγουρος ότι πέτυχα διάνα μόνο και μόνο για να δω να ενεργοποιείται ένα στοπ. Απέτυχα ξανά και ξανά, αλλά γι’ αυτό είμαι σήμερα πετυχημένος. «

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video