logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Επενδύσεις με... διπλή ορμή

Μια καινοτόμος προσέγγιση για βελτιωμένη απόδοση και χαμηλότερο ρίσκο.

Επενδύσεις με... διπλή ορμή

Ο Gary Antonacci είναι επαγγελματίας trader με πείρα άνω των 35 ετών, σε λιγότερο αξιοποιημένες επενδυτικές ευκαιρίες. Το 1978 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Harvard Business School με ένα MBA και έκτοτε ειδικεύτηκε στην έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων επενδυτικών στρατηγικών. Η έρευνά του στον τομέα των επενδύσεων ορμής τού πρόσφερε την πρώτη θέση στα βραβεία «Wagner Awards for Advances in Active Investment Management» το 2012 και τη δεύτερη το 2011. Χάρη στην έρευνά του, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στη διπλή ορμή, μια έννοια που συνδυάζει τη διατομή της σχετικής ισχύος με την απόλυτη ορμή της παρακολούθησης τάσης.

Ο Antonacci είναι ο συγγραφέας του «Dual Momentum Investing: An Innovative Approach to Higher Returns with Lower Risk» και θεωρείται κορυφαίος ειδικός σε αυτόν τον τομέα. Εκδίδει άδειες για μοντέλα ορμής σε επαγγελματίες επενδυτές και είναι σύμβουλος, καθώς και προσκεκλημένος ομιλητής στο θέμα των στρατηγικών ορμής.

 
TRADERS´: Είστε επενδυτής συστημάτων με βάση κανόνες. Συναλλασσόσασταν πάντα με αυτόν τον τρόπο; 

Antonacci: Προσπαθώ πάντα να συναλλάσσομαι βάσει κανόνων και μεθόδου για να μην επιτρέπω στον εαυτό μου να επηρεάζεται από οποιαδήποτε συναισθήματα και προκαθορισμένες συμπεριφορές. Αλλά μόνο με τη διπλή ορμή βρήκα μια προσέγγιση που μου επιτρέπει να διαχειρίζομαι αυτό το ζήτημα με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση.

 

TRADERS´: Πότε ανακαλύψατε την έννοια της ορμής;

Antonacci: Γνώριζα ήδη από τη δεκαετία του 1970 τις αρχές της ορμής όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Bob Levy σχετικά με επενδύσεις σχετικής ισχύος και το βιβλίο τιο Nick Darvas σχετικά με μια προσέγγιση ορμής στην επιλογή μετοχών. Αλλά μόνο εδώ και λίγο περισσότερο από οκτώ χρόνια ανακάλυψα πόση επιστημονική δουλειά έχει γίνει για την ορμή της τιμής κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως στη συνέχεια χρειάστηκαν άλλα δύο χρόνια προτού μπορέσω να προετοιμάσω και να ενισχύσω αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσω την προσέγγισή μου της διπλής ορμής.

 

TRADERS´: Πόσο επαρκείς είναι οι «αποδείξεις» για την ορμή ως απτή στρατηγική;

Antonacci: Η ορμή έχει αποδειχθεί επικερδής όταν εφαρμόζεται σε έναν χρονικό ορίζοντα έξι με δώδεκα μηνών. Αυτό το έδειξαν διάφορες μελέτες δεδομένων τιμής για περισσότερα από 200 χρόνια. Πρόκειται για έναν αναδρομικό έλεγχο, εκτενέστερο από οτιδήποτε γνωρίζω από την έρευνά μου στις χρηματαγορές.

 

TRADERS´: Μπορείτε παρακαλώ να εξηγήσετε την προσέγγισή σας;

Antonacci: Πρώτον, η διπλή ορμή χρησιμοποιεί τη διατομή αγοράς της σχετικής ισχύος για να επιλέξει τις ισχυρότερες αξίες από ένα μεγάλο πλήθος αξιόγραφων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί την απόλυτη (χρονικές σειρές) ορμή όσον αφορά την παρακολούθηση τάσης - δηλαδή τη δυναμική μετακίνησης ενός μεμονωμένου τίτλου - για να καθορίσει αν θα αγοραστούν μετοχές σε μια ανοδική τάση ή αν θα διατηρηθούν ή αν θα κατευθυνθούμε στο ασφαλές καταφύγιο των βραχυπρόθεσμων ομολόγων σε μια καθοδική τάση.

 

TRADERS´: Ποιο είναι το ιδιαίτερο πλεονέκτημα της διπλής ορμής σε σχέση με την απλή χρήση της σχετικής ισχύος ή της ορμής χρονικής σειράς;

Antonacci: Και στους δύο τύπους ορμής υπάρχει αύξηση στις αποδόσεις. Αλλά μόνο με την απόλυτη ορμή (δηλαδή, την ορμή χρονικής σειράς) μπορεί να μειωθεί η μεταβλητότητα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας σε περίπτωση πτωτικής αγοράς. Χρησιμοποιώντας και τα δύο είδη ορμής, έχουμε το διπλό πλεονέκτημα - βελτιωμένη απόδοση και χαμηλότερο ρίσκο αποτυχίας.

TRADERS´: Βασικά, η ορμή είναι μια επίδραση του χαρτοφυλακίου που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς υπεισέρχεται ένα υψηλό ποσοστό ανακατανομής και, συγχρόνως, τριβές της αγοράς, όπως περιορισμοί λόγω πωλήσεων και έξοδα δανεισμού. Είναι οι ιδιώτες επενδυτές σε θέση να ξεπεράσουν τέτοια εμπόδια;

Antonacci: Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια όταν συναλλασσόμαστε μεμονωμένες μετοχές. Ο ετήσιος «τζίρος» ενός χαρτοφυλακίου ορμής μετοχών μπορεί να είναι μεταξύ 300% και 500% και μελέτες έχουν δείξει ότι το κόστος συναλλαγών μπορεί σε μεγάλο βαθμό ή και τελείως να καλύψει τα κέρδη της ορμής. Για τους λόγους αυτούς, χρησιμοποιώ αποκλειστικά ETF (Exchange Traded Funds) διαδεδομένου δείκτη μετοχών αντί για μετοχές. Η επίδραση της ορμής είναι σε αυτό το γεγονός το ίδιο ή και περισσότερο ισχυρή και τα κόστη συναλλαγής είναι πολύ χαμηλά.

 

TRADERS´: Ποιο χρονικό πλαίσιο χρησιμοποιείτε στην ανάλυση ή την επιλογή;

Antonacci: Φιλτράρω και ρυθμίζω κατάλληλα το χαρτοφυλάκιό μου μια φορά το μήνα. Μια συχνή επανευθυγράμμιση μπορεί να οδηγήσει σε μια σταθερή διακύμανση και να κοστίσει πολύ σε απόδοση, επειδή οι μετοχές έχουν κάθε τόσο την τάση να αντιδρούν υπερβολικά και στη συνέχεια να επιστρέφουν σε έναν μέσο όρο.

TRADERS´: Πώς επιλέγετε τις θέσεις;

Antonacci: Κατά την επιλογή θέσεων ακολουθώ δύο στάδια. Όλα τρέχουν στο σύστημα, γι´ αυτό η ανάλυση παίρνει μόνο ένα ή δύο λεπτά κάθε μήνα. Καθώς χρησιμοποιώ ETF πολύ υψηλής ρευστότητας, χρησιμοποιώ εντολές αγοράς για να κλείνω παλιές θέσεις και στη συνέχεια εισέρχομαι αμέσως σε νέες θέσεις. Το διάγραμμα 1 και ο πίνακας 1 δείχνουν τα αποτελέσματα του αναδρομικού ελέγχου του μοντέλου μου ορμής παγκόσμιων μετοχών που παρουσιάζονται και αναλύονται λεπτομερώς στο βιβλίο μου.

 

 



TRADERS´: Μπορείτε παρακαλώ να μας εξηγήσετε εν συντομία τη βασική ιδέα;

Antonacci: Εάν, κατά την προηγούμενη περίοδο, ο S&P 500 ήταν ισχυρότερος από τον MSCI All Country World Index ex-U.S. Index, θα επιλέγαμε τον S&P 500 και το αντίστροφο. Για να το ελέγξετε αυτό, βλέπετε αν κατά την ίδια περίοδο ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από τα US Treasury Bills. Αν αυτό ισχύει, σημαίνει ότι η απόλυτη ορμή είναι θετική και αγοράζετε τις αντίστοιχες μετοχές - ETF ή εξακολουθείτε να τις κατέχετε. Αν η απόλυτη ορμή είναι αρνητική, τότε περνάτε σε ένα ευρύ ETF ομολόγου, μέχρις ότου η απόλυτη ορμή να γίνει και πάλι θετική.

 
TRADERS´: Όταν αλλάζετε, για παράδειγμα, από ένα ETF ομολόγου σε ένα ETF μετοχής, το κάνετε μόνο κατά την επανακαθορισμένη ημέρα επανευθυγράμμισης; Αν ναι, η πορεία θα μπορούσε κάθε τόσο να μην είναι προσωρινά καθόλου ελκυστική – αλλά αυτό παίζει κάποιο ρόλο;

Antonacci: Μερικές φορές, κατά την εναλλαγή μπορεί να βρεις τον κατάλληλο χρόνο και μετά υπάρχουν φορές που ισχύει το αντίθετο. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα πρέπει να εξισορροπείται. Ωστόσο, εάν αλλάξεις από ομόλογα σε μετοχές και εκείνη την ημέρα οι μετοχές υπήρξαν εξαιρετικά ισχυρές, μπορείς με ασφάλεια να περιμένεις για την αλλαγή μία ή δύο ημέρες. Αυτό το θέμα είναι στην ευχέρεια του χρήστη.

 

TRADERS´: Αν η ορμή είναι τόσο σπουδαία, γιατί δεν αξιοποιείται επαρκώς;

Antonacci: Χρειάζεται λίγος χρόνος, έως ότου η επιστημονική έρευνα να διεισδύσει στην αγορά για επενδυτικές ευκαιρίες. Το έχουμε ήδη βιώσει με επενδύσεις αξιών. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους οι επενδύσεις ορμής δεν τυγχάνουν ευρείας αποδοχής. Πρώτον, δεν είναι ψυχολογικά τόσο δελεαστικό να αγοράζεις πράγματα, όταν οι τιμές τους έχουν αυξηθεί (σε σύγκριση με εκείνα που είναι ακόμη φθηνά). Δεύτερον, η ορμή ίσως να είναι πολύ απλή για μερικούς ανθρώπους – κακώς, πολλοί ασχολούνται με κάπως πιο πολύπλοκες προσεγγίσεις. Και ορισμένοι επενδυτές απλά έχουν έντονες επιφυλάξεις έναντι άλλων μορφών επενδύσεων και δεν είναι πρόθυμοι να δεχθούν κάτι νέο και διαφορετικό.

 

TRADERS´: Ποιοι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με τις επενδύσεις διπλής ορμής;

Antonacci: Ένας κίνδυνος είναι ότι ίσως η σύμπτωση να ελέγχει τα πάντα και το μέλλον να είναι πολύ διαφορετικό από το παρελθόν. Ωστόσο, τώρα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα επιδόσεων 100 ετών που επιβεβαιώνουν την ορμή - και άρα καλοί λόγοι που εξηγούν γιατί η επίδραση της ορμής θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ένας άλλος κίνδυνος είναι το περιστασιακό σφάλμα στο συγχρονισμό που μπορεί να προκαλέσει υστέρηση στα χαρτοφυλάκια διπλής ορμής σε σχέση με το μέτρο σύγκρισης. Τα τελευταία 40 χρόνια, η απόδοση του μοντέλου μου ορμής παγκόσμιων μετοχών κατά την περίοδο 1979 με 1980 και 2009 με 2010 έμεινε πίσω από το χρηματιστήριο. Απλά δεν υπάρχει στρατηγική που να έχει πάντα υψηλές επιδόσεις. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες καθυστερήσεις στην είσοδο όταν ξεκινάει μια νέα ανοδική αγορά έχοντας μόλις εξέλθει σε μια πτωτική αγορά.

 
TRADERS´: Το μεγαλύτερο ρίσκο στις στρατηγικές ορμής βασίζεται σε θέσεις πώλησης. Επιπλέον, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος των περιστασιακών κραχ ορμής. Πώς μπορεί κάποιος να τα αντιμετωπίσει αυτά;

Antonacci: Ποτέ δεν συναλλάσσομαι στην πλευρά της πώλησης. Όταν οι μετοχές εξασθενούν είναι καλύτερα να μένω με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ETF ομολόγων σταθερού εισοδήματος. Κατά κανόνα, αυτό συμβαίνει όταν επίκειται μια ύφεση και τα ομόλογα έχουν θετικά αποτελέσματα. Τα κραχ ορμών αφορούν μόνο σε απώλειες που οφείλονται σε θέσεις πώλησης που εξελίσσονται άσχημα, κι έτσι είναι άνευ σημασίας για εμάς.

TRADERS´: Είναι άλλο να πιστεύεις στην ορμή κι άλλο να εφαρμόζεις αυτή την προσέγγιση και να παραμένεις ήρεμος. Αυτός είναι ο λόγος της προσέγγισής σας βάσει κανόνων;

Antonacci: Αυτός είναι σίγουρα ένας από τους λόγους. Δεν είναι κατόρθωμα το να επιλέξεις ισχυρές μετοχές για αγορά. Αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να ξέρεις πότε να πραγματοποιήσεις έξοδο και πότε να επαναγοράσεις. Ένα μοντέλο ορμής που βασίζεται σε κανόνες μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της ακριβούς ημερομηνίας εισόδου και εξόδου στις αγορές. Το μοντέλο μας υποχρεώνει σε μια πειθαρχία που διευκολύνει την εφαρμογή και μας βοηθά να ενεργούμε σύμφωνα με τις δυνάμεις της αγοράς. Ένας αναδρομικός έλεγχος που βασίζεται σε κανόνες μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση, ακόμη και για να διατηρήσουμε την προσέγγισή μας σε περιόδους με χαμηλές επιδόσεις.

 
TRADERS´: Μπορούν κάποιοι έμπειροι επενδυτές να βγάλουν περισσότερα κέρδη; 

Antonacci: Με βάση την εμπειρία μου στη δεκαετία του 1980, όταν εργαζόμουν με ανθρώπους όπως οι Paul Tudor Jones, Richard Dennis, Louis Bacon, John Henry και άλλοι, μπορώ μόνο να πω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Υπάρχουν μόνο λίγοι, πραγματικά ξεχωριστοί επενδυτές.

 
TRADERS´: Τι γίνεται αν γίνει χρήση στοπ ή/και στοχευόμενων κερδών στις συναλλαγές ορμής;

Antonacci: Κατά τη γνώμη μου, τα στοπ δεν είναι απαραίτητα. Η προσέγγιση μας παρέχει αρκετή προστασία. Σε ένα δοκιμαστικό πείραμα σχετικά με το αντίκτυπο της επιπλέον χρήσης στοπ, δεν μπόρεσα να εντοπίσω βελτίωση στις αποδόσεις ή το ρίσκο. Το ίδιο ισχύει και για τα στοχευόμενα κέρδη. Αν διαβάσετε το βιβλίο μου, θα δείτε πόσο καλή είναι η διπλή ορμή.

TRADERS´: Έχετε δοκιμάσει ποτέ τις συναλλαγές ορμής με δικαιώματα προαίρεσης;

Antonacci: Εργαζόμουν ως επαγγελματίας trader δικαιωμάτων προαίρεσης. Εργάστηκα ως διαχειριστής επενδυτικών προϊόντων ενός ειδικού διαπραγματευτή των ΗΠΑ και επίσης εργάστηκα για hedge fund. Αλλά τα δικαιώματα προαίρεσης δεν είναι απαραίτητα στις επενδύσεις ορμής, ούτε είναι επιθυμητά. Με τα υποκείμενα αξιόγραφα έχετε όλα όσα χρειάζεστε χωρίς να πρέπει να παλεύετε με το επιπλέον κόστος και την πολυπλοκότητα των συναλλαγών δικαιωμάτων προαίρεσης.

TRADERS´: Σας έχουν βοηθήσει κάποιες καθημερινές πρακτικές να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να μην χάνετε την επαφή με τις αγορές;

Antonacci: Από τα νεανικά μου χρόνια διαλογίζομαι καθημερινά και αυτό με έχει βοηθήσει να παραμένω ήρεμος και συγκεντρωμένος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αλλά, η διπλή ορμή, ως έχει, οδηγεί ήδη σε ψυχραιμία εφόσον την κατανοήσεις και την εμπιστευτείς. Εάν δεν θέλετε να ανησυχείτε για τρομακτικά μεγέθη απωλειών σε πτωτικές αγορές, σίγουρα βοηθάει πάντα να παραμένετε ήρεμοι και να μην χάνετε τη συγκέντρωσή σας.

 
TRADERS´: Μπορεί το επενδυτικό ύφος σας να καταστήσει εφικτό το να πηγαίνετε διακοπές και παράλληλα να διατηρείτε ανοικτές θέσεις;

Antonacci: Μια φορά το μήνα κατατάσσω τα νέα μου αποκτήματα και για αυτό χρειάζομαι μερικά λεπτά. Στο βιβλίο μου δείχνω πώς αυτό είναι δυνατό για όλους. Χωρίς προβλήματα, έτσι ώστε να μπορείτε να είστε σε διακοπές ή καθ´ οδόν και να κάνετε αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο.

 
TRADERS´: Από πού πιστεύετε ότι προκύπτουν τα κέρδη ορμής;

Antonacci: Νομίζω ότι τα περισσότερα κέρδη ορμής προκύπτουν από προκαθορισμένα μοτίβα συμπεριφοράς. Αυτά προκαλούν, λόγω συντηρητικής συμπεριφοράς και της σταδιακής διάδοσης των πληροφοριών, την αρχικά ανεπαίσθητη αντίδραση των αγορών και στη συνέχεια την υπερβολική αντίδραση τους λόγω του ενστίκτου της αγέλης.

 
TRADERS´: Δίπλα στην ορμή, ποιες άλλες χρήσιμες έννοιες σας επιτρέπουν να λαμβάνετε μελετημένες επενδυτικές αποφάσεις, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες;

Antonacci: Πιο μακροπρόθεσμα, οι συμμετέχοντες στην αγορά είχαν, απ´ όσο γνωρίζω, όφελος από επενδύσεις αξιών, ποιοτικές μετοχές και από το αποτέλεσμα της χαμηλής μεταβλητότητας. Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις αξιών έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα, αλλά ορισμένες πρόσφατες έρευνες το αμφισβητούν. Στη δεκαετία του 1990, μετοχές με αξία είχαν για έξι χρόνια αποδώσει αρνητικά και αυτό το επανέλαβαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι μετοχές με αξία έχουν μεγαλύτερες περιόδους αρνητικών αποδόσεων σε πτωτική αγορά. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να υπομένουμε αυτό το ρίσκο, όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την προσέγγιση της διπλής ορμής για τον περιορισμό του ρίσκου και για την ταυτόχρονα επίτευξη αποδόσεων που είναι υψηλότερες από τις επενδύσεις αξιών. Η ορμή και ειδικότερα η διπλή ορμή ελέγχει όλους αυτούς τους άλλους παράγοντες. «



 

Συνέντευξη από τον Marko Gränitz

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video