logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Oι σχηματισμοί συνέχισης τάσης και τα μυστικά τους

Κάθε trader έχει αυξημένες πιθανότητες κερδοφορίας όταν ακολουθεί την τάση των αγορών. Τα μυστικά των... ιαπωνικών κηροπηγίων και πώς προσδιορίζουν την πορεία των Χρηματιστηρίων.

Oι σχηματισμοί συνέχισης τάσης και τα μυστικά τους

Ένας λιγότερο διαδεδομένος τρόπος εντοπισμού αγορών με καλές πιθανότητες συνέχισης της τάσης είναι η μελέτη διαφόρων σχηματισμών ιαπωνικών κηροπηγίων. Στο παρόν άρθρο θα περιγράψουμε τους σημαντικότερους σχηματισμούς συνέχισης ανοδικής τάσης με τη βοήθεια ιαπωνικών κηροπηγίων. 

» Ιαπωνικά κηροπήγια (κεριά)

Τα ιαπωνικά κηροπήγια (Japanese Candlesticks) βοηθούν στην πληρέστερη απεικόνιση της εικόνας της αγοράς καθώς δίνουν πληροφορίες για το υψηλό, το χαμηλό, το άνοιγμα και το κλείσιμο μίας χρηματιστηριακής περιόδου (ώρας, ημέρας, εβδομάδας κλπ). Στα γραφήματα των ιαπωνικών κηροπηγίων, κάθε λευκό κηροπήγιο απεικονίζει μία χρονική περίοδο κατά την οποία η οποία η τιμή κλεισίματος της αγοράς ήταν υψηλότερη από την τιμή ανοίγματος. Αντίθετα, τα σκουρόχρωμα κηροπήγια έχουν τιμή κλεισίματος χαμηλότερη από την τιμή ανοίγματός τους.

Σχηματισμοί κηροπηγίων & Συνέχιση της Τάσης

Οι σχηματισμοί κηροπηγίων αποτελούν συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων κηροπηγίων και βοηθούν τους συναλλασσόμενους να προσδιορίσουν την τάση της αγοράς (ανοδική, καθοδική ή πλάγια) και αν είναι πιθανότερη η συνέχιση ή η αντιστροφή αυτής. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τους αποτελεσματικότερους Σχηματισμούς Συνέχισης Τάσης με τη βοήθεια κηροπηγίων. Αυτοί υποδηλώνουν ότι η συνέχισή της υπάρχουσας τάσης είναι το επικρατέστερο σενάριο για την υπό εξέταση αγορά.

Οι Σχηματισμοί Συνέχισης συνήθως απεικονίζουν αγορές σε φάση συσσώρευσης, δηλαδή προσωρινή διακοπή της τάσης πριν αυτή συνεχιστεί. Μερικά μάλιστα από τα κηροπήγια που αποτελούν τους Σχηματισμούς Συνέχισης έχουν κατεύθυνση αντίθετη από την επικρατούσα τάση. Η αναποφασιστικότητα της αγοράς και οι μικρές διακυμάνσεις μπορεί να λαμβάνουν χώρα πριν από την ανακοίνωση σημαντικών στοιχείων, μετά την οποία θα ξεκαθαρίσει η κατεύθυνση της τάσης.

Οι σχηματισμοί κηροπηγίων που εξετάζουμε στο άρθρο δεν εμφανίζονται συχνά στην πράξη με την ακρίβεια με την οποία περιγράφονται παρακάτω, συνεπώς χρειάζεται εμπειρία και ευελιξία στην αναγνώρισή τους. Οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν προγράμματα αυτόματης αναγνώρισης σχηματισμών κηροπηγίων με στόχο την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στην αγορά.

Επιβεβαίωση της Τάσης

Σε κάθε περίπτωση ο συναλλασσόμενος πρέπει να γνωρίζει ποια είναι η τάση της αγοράς εντός της οποίας εμφανίζονται οι σχηματισμοί. Η εξακρίβωση της γενικής τάσης της αγοράς μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως π.χ. με τη χρήση γραμμών τάσης, κινητών μέσων όρων κλπ πριν γίνει η εξέταση των σχηματισμών κηροπηγίων.

Μεγάλη σημασία έχει η επιβεβαίωση της τάσης τις ημέρες που ακολουθούν την ολοκλήρωση του υπό εξέταση σχηματισμού κηροπηγίων. Για παράδειγμα, η διάσπαση των προηγούμενων υψηλών με μεγάλο όγκο συναλλαγών τις ημέρες που ακολουθούν την ολοκλήρωση ενός ανοδικού σχηματισμού κηροπηγίων επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική της αγοράς.

Οι σχηματισμοί συνέχισης που εξετάζουμε προφανώς δεν έχουν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας. Για το λόγο αυτό οι συναλλαγές που γίνονται με βάση τους σχηματισμούς ιαπωνικών κηροπηγίων πρέπει πάντοτε να τηρούν κανόνες διαχείρισης ρίσκου (risk management) και να συνοδεύονται από εντολές διακοπής ζημιάς (stop-loss).

Σχηματισμοί Συνέχισης Ανοδικής Τάσης

Ας περιγράψουμε την ακολουθία των κηροπηγίων που αποτελούν τον κάθε ένα από τους 7 κυριότερους Σχηματισμούς Συνέχισης Τάσης. Θα χρησιμοποιήσουμε την ονομασία των σχηματισμών στα αγγλικά, καθώς η ελληνική βιβλιογραφία σε αυτό το θέμα είναι ελλιπής. Το άρθρο περιλαμβάνει γραφική απεικόνιση όλων των σχηματισμών.

Η εμφάνιση οποιουδήποτε από τους παρακάτω σχηματισμούς κηροπηγίων ευνοεί τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Σημαντική προϋπόθεση είναι οι σχηματισμοί αυτοί να βρίσκονται εντός υφιστάμενης ανοδικής τάσης καθώς έτσι αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας τους.

1) Rising Three Methods

1. Η 1η ημέρα του σχηματισμού είναι έντονα ανοδική και η γενική τάση της αγοράς είναι ανοδική.

2. Τρία πτωτικά κηροπήγια μικρού μεγέθους ακολουθούν την 1η ανοδική ημέρα. Κάθε ένα από αυτά κινείται κλείνει χαμηλότερα από εκεί που άνοιξε αλλά κινείται εντός του εύρους της 1ης ημέρας. Δηλαδή παρατηρείται μικρής διάρκειας συσσώρευση τιμών εντός της ανοδικής της κίνησης, με κατεύθυνση αντίθετη προς την επικρατούσα τάση.

3. Η 5η ημέρα είναι έντονα ανοδική και κλείνει υψηλότερα από το εύρος των προηγούμενων ημερών, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση της αγοράς.


2) Upside Tasuki Gap

1. Οι 2 πρώτες ημέρες του σχηματισμού είναι ανοδικές και η 2η ανοίγει με ανοδικό χάσμα.

2. Η 3η ημέρα είναι καθοδική αλλά δεν κλείνει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της 1ης και της 2ης ημέρας, κάτι που υποδηλώνει την ισχύ της ανοδικής τάσης.


3) Bullish Three Line Strike

1. Οι τρείς πρώτες ημέρες του σχηματισμού είναι ανοδικές.

2. Η 4η ημέρα είναι έντονα καθοδική, με άνοιγμα υψηλότερα από το κλείσιμο της 3ης ημέρας και κλείσιμο κοντά στο άνοιγμα της 1ης ημέρας. Η μεγάλη πτώση (sell-off) της 4ης ημέρας που οδηγεί σε απώλεια του συνολικού κέρδους των τριών προηγούμενων ημερών και ενεργοποίηση πολλών εντολών stop-loss προσφέρει καλή ευκαιρία επανεισόδου στην αγορά και βελτιώνει τις προϋποθέσεις συνέχισης της ανοδικής κίνησης της αγοράς.

4) Bullish Side by Side White Lines

1. Η 1η και η 2η ημέρα είναι ανοδικές, με τη 2η ημέρα να ανοίγει με ανοδικό χάσμα.

2. Η 3η ημέρα έχει σχεδόν τις ίδιες τιμές ανοίγματος και κλεισίματος με τη 2η ημέρα και είναι επίσης ανοδική.Το πρωινό άνοιγμα της

3ης ημέρας με πτωτικό χάσμα απέτυχε να προκαλέσει αντιστροφή της αγοράς, ενώ το χάσμα που δημιουργήθηκε τη 2η ημέρα δεν έκλεισε, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της αγοράς.

5) Upside Gap Three Methods

1. Οι 2 πρώτες ημέρες του σχηματισμού είναι ανοδικές και η 2η ανοίγει με ανοδικό χάσμα.

2. Η 3η ημέρα είναι καθοδική και συμπληρώνει το ανοδικό χάσμα της 2ης ημέρας χωρίς όμως να καταγράψει νέο χαμηλό τριών ημερών. Αυτός ο σχηματισμός υποδηλώνει εξάντληση της ισχύος των πωλητών μετά το κλείσιμο του χάσματος και αυξημένη πιθανότητα συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

6) Bullish Separating Lines

1. Η 1η ημέρα κλείνει χαμηλότερα από την τιμή ανοίγματός της. Η γενική τάση είναι ανοδική αλλά αυτή η διόρθωση δημιουργεί σκεπτικισμό στους αγοραστές.

2. Η 2η ημέρα έχει την ίδια τιμή ανοίγματος με την 1η ημέρα αλλά κλείνει υψηλότερα από την τιμή ανοίγματός της, επιβεβαιώνοντας την ισχύ της ανοδικής τάσης.

7) Bullish Mat Hold

1. Η 1η ημέρα του σχηματισμού είναι έντονα ανοδική.

2. Η 2η ημέρα ανοίγει με ανοδικό κενό (opening gap) αλλά το κλείσιμο της είναι χαμηλότερο από την τιμή ανοίγματος.

3. Η 3η και η 4η ημέρα έχουν μικρό εύρος και κινούνται πτωτικά αλλά δε διασπούν το χαμηλό της 1ης ημέρας.

4. Η 5η ημέρα είναι ανοδική και κλείνει υψηλότερα από το υψηλό των προηγούμενων 4 ημερών.

Στο επόμενο άρθρο θα παρουσιάσουμε τους σημαντικότερους Σχηματισμούς Συνέχισης Καθοδικής Τάσης με χρήση ιαπωνικών κηροπηγίων. «

 

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video