logoTraders
Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του περιοδικού TRADERS’, παρακαλώ πατήστε εδώ για να εγγραφείτε δωρεάν

Stock picking: Η Ελληνική αγορά μετοχών το 2014

Το 2014 ξεκίνησε έντονα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Απ’ τη μια πλευρά, η αλλαγή δεδομένων από τη μετάταξή του στις αναδυόμενες αγορές, η βελτιωμένη ορατότητα για την ελληνική οικονομία, αλλά και η «οσμή» πολιτικής λύσης στο ζήτημα του χρέους, παρά τα όποια «σκαμπανεβάσματα στις διαπραγματεύσεις» δίνουν ώθηση στις τιμές των μετοχών και αυξάνουν τις προσδοκίες.

Stock picking: Η Ελληνική αγορά μετοχών το 2014

» Στην ελληνική αγορά υπάρχουν εταιρείες που δείχνουν ότι όχι μόνο έχουν ξεπεράσει τον σκόπελο της οικονομικής κρίσης, αλλά και ότι μπορούν να κινηθούν ακόμα ψηλότερα. Οι ελληνικές μετοχές κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, όχι μόνο έχοντας ενσωματώσει τη μείωση του κινδύνου της χώρας σε κάποιο βαθμό, αλλά και έχοντας προεξοφλήσει ένα μέρος από το περιβόητο recovery στην οικονομία, βελτιώνοντας τις εξόφθαλμα χαμηλές αποτιμήσεις τους (διάγραμμα 1)

Οι αισιόδοξοι εκτιμούν πως η χώρα αυτή τη φορά διαθέτει εργαλεία και επιχειρήματα στη διαπραγμάτευσή της με την τρόικα, που μπορεί να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο τελικό μίγμα πολιτικών και επιλογών. Εκτός όμως από τις εξελίξεις στην οικονομία και το πολιτικό επίπεδο, οι αισιόδοξοι διαθέτουν στη φαρέτρα τους δύο ακόμα ισχυρά επιχειρήματα για τη συνέχεια της ανόδου στην αγορά. Το πρώτο είναι οι αποτιμήσεις δεικτοβαρών ελληνικών μετοχών, οι οποίες παρά την ύφεση της οικονομίας από το 2008 είναι είτε χαμηλότερες είτε σε αντίστοιχα επίπεδα με τις αποτιμήσεις τίτλων των αναδυόμενων αγορών.

Το δεύτερο είναι η προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών. Η Ελλάδα, παρά τις εισροές κεφαλαίων των hedge funds από πέρυσι τον Ιούνιο, παραμένει ακόμα στο περιθώριο των σημαντικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να περιμένουν τις εξελίξεις, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της EPFR Global. Η πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων της EFPR (πίνακας 1) δείχνει ότι μόλις το 2% των θεσμικών επενδυτών σε αναδυόμενες δίνει σύσταση «overweight» και το 87% «underweight», γεγονός που αν αρχίσει να αλλάζει, με τη βοήθεια και των παραπάνω, οι τιμές των μετοχών θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.
Βέβαια, παρά τη σχετική αισιοδοξία ότι τελικά η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την ύφεση φέτος, τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά, με τον πολιτικό κίνδυνο να αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο. Ειδικά όμως το πρώτο εξάμηνο, εκτός από πολιτικά φορτισμένο, θα είναι και η χρονική περίοδος κατά την οποία θα κριθεί μια σειρά κρίσιμων θεμάτων με την τρόικα, αλλά και η διαχειρισιμότητα του δημοσίου χρέους.
Αν τελικά το πρώτο εξάμηνο αποτελέσει περίοδο με χαρακτήρα «ανώμαλου δρόμου», τότε το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πολύ πιθανό να επαναλάβει την πορεία του 2013, αλλά και του 2012, οπότε η εγχώρια αγορά σημείωσε στα αντίστοιχα πρώτα εξάμηνα αρνητικές επιδόσεις -7% και -9%, αλλά στα δεύτερα εξάμηνα γύρισε, με αποδόσεις +49% και +37% αντίστοιχα.

Η νέα προσέγγιση και οι επιλογές
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της IBES και της Factset, οι τίτλοι που ξεχωρίζουν το 2014 με τις περισσότερες συστάσεις «αγοράς» για φέτος είναι περίπου ίσοι σε αριθμό με πέρσι, όμως το μίγμα των επιλογών έχει διαφοροποιηθεί (πίνακας 2)

• Το πρώτο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον και αλλάζει τα συμπεράσματα από πέρσι είναι οι επιλογές των αναλυτών, οι οποίες απομακρύνονται σταδιακά από τα εξαγωγικά χαρτιά και προσεγγίζουν τις εταιρείες με ισχυρή παρουσία στην εγχώρια αγορά, που είναι σε θέση να εκμεταλλευθούν την αντιστροφή της ύφεσης και το macro play.
• Το δεύτερο στοιχείο είναι η προσέγγιση για τον τραπεζικό κλάδο. Αν και εξακολουθούν να απουσιάζουν οι τραπεζικοί τίτλοι από τα top picks, έχουμε περάσει από την απόλυτη αποστροφή σε θετικές συστάσεις για τις τράπεζες ή τα warrants τους. Πέρυσι καμία ελληνική τράπεζα δεν εμφάνιζε θετική σύσταση! Φέτος, όμως, για την Τράπεζα Πειραιώς λ.χ. οι συστάσεις είναι σε πλήρη ισορροπία με 3 θετικές και 3 αρνητικές, για την Alpha Bank 4 θετικές συστάσεις και 4 αρνητικές, ενώ μόνο για την Εθνική Τράπεζα οι αρνητικές συστάσεις ξεπερνούν αισθητά τις θετικές.

Μια σημαντική ομοιότητα όμως με πέρσι είναι η top επιλογή. Όπως και το 2013, έτσι και για το 2014 ο τίτλος του ΟΤΕ είναι η μετοχή που ξεχωρίζει, με 11 θετικές συστάσεις. Ακολουθούν με 8 συστάσεις αγοράς η ΔΕΗ και η Motor Oil, ενώ στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι τίτλοι των ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Folli Follie Group και Jumbo (πίνακας 3).

Εκτιμήσεις, αποτιμήσεις και αποδόσεις
• Η επιλογή του ΟΤΕ, με 11 θετικές ψήφους και μία αρνητική, δείχνει με βεβαιότητα η κορυφαία επιλογή από το ελληνικό χρηματιστήριο για το 2014 από Έλληνες και ξένους. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 12,5 ευρώ ανά μετοχή, με μηδενικό upside πλέον, αλλά με δείκτες αποτίμησης ελαφρώς χαμηλότερους από τον δείκτη Euro Stoxx Telecommunications. Το 2014 η μετοχή του ΟΤΕ έχει ξεκινήσει με σημαντική υπεραπόδοση σε σχέση με την αγορά.
• Οι μετοχές των ΔΕΗ και Motor Oil μοιράζονται τη δεύτερη θέση με 8 θετικές συστάσεις. Για τον τίτλο της Motor Oil, underperformer πέρυσι σε σχέση με την αγορά, η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 9,7 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 5% και με δείκτες αποτίμησης κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς. Για το 2014, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 10 φορές, με υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης στα κέρδη ανά μετοχή.
• Η ΔΕΗ ανέβηκε στη δεύτερη θέση των κορυφαίων επιλογών κλείσει
το gap σε όρους αποτιμήσεων με τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Η τιμή-στόχος είναι πολύ υψηλότερα, στα 13,3 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για φέτος ο δείκτης Net Debt / EBITDA είναι 4 φορές.
• Στη τρίτη θέση με 6 θετικές προτάσεις, όπως και το 2013, βρίσκεται ο τίτλος της ΜΕΤΚΑ. Η μέση τιμή - στόχος τοποθετείται στα 13,9 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως του 11% και με δείκτες αποτίμησης χαμηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Για το 2014 ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 9 φορές, ενώ ο δείκτης P/BV διαμορφώνεται στη 1,6 φορά έναντι 2,2 φορών για τον μέσο όρο.
• Στην επόμενη θέση με 5 θετικές προτάσεις βρίσκονται οι τίτλοι του Μυτιληναίου και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Για τη Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών τοποθετείται στα 7,5 ευρώ ανά μετοχή, αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης της μετοχής στα 6,3 ευρώ ανά μετοχή. Για τη Μυτιληναίος, οι δείκτες αποτίμησης είναι σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά της αγοράς, με σημαντικό περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης των μεγεθών της αν οι ρυθμοί ανάπτυξης ενισχυθούν, ενώ η μόχλευσή της πλέον της επιτρέπει ευελιξία. Για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η απόδοση το προηγούμενο έτος ήταν άνω του 65%, ενώ έχει ξεκινήσει το 2014 με +14%, ξεπερνώντας την αγορά. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται αρκετά υψηλότερα σε σχέση με την τρέχουσα, στα 4,3 ευρώ ανά μετοχή, με upside potential της τάξεως του 18%. Πέρσι, δεν ήταν στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές, αλλά για φέτος o τίτλος αποτελεί για την ελληνική ανάκαμψη καλή επιλογή για να στοιχηματίσει κάποιος.
• Στην επόμενες θέσεις με 3 θετικές προτάσεις βρίσκονται οι μετοχές των Aegean Airlines, Folli Follie Group, EXAE και Jumbo. Για την Aegean, πρωταθλήτρια επιδόσεων με +195% πέρσι, η άνοδος συνεχίζεται και φέτος με +23%, και μόνο η μετοχή του ΟΤΕ έχει υψηλότερη απόδοση. Είναι η πρώτη φορά που εισέρχεται στη λίστα με τα top picks και η αποτίμησή της, παρά τη σημαντική άνοδο της τιμής, παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της αγοράς, με τη μέση τιμή-στόχο στα 8,5 ευρώ.
Για τη Folli Follie Group, η απόδοση του +81% πέρυσι συνδυάζεται με το +67% του 2012, ενώ και φέτος κινείται με θετικό πρόσημο. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 28,3 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 12% και με δείκτες αποτίμησης 14 φορές τα κέρδη του 2014 και 9 φορές τα EV/EBITDA. 

Για την ΕΧΑΕ, η απόδοση του +50% στις 52 εβδομάδες συνδυάζεται με το +2,5% φέτος. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 8,6 ευρώ ανά μετοχή με μικρό upside potential, ενώ παρά τις τέσσερις θετικές συστάσεις υπάρχει και μια αρνητική. Οι δείκτες αποτίμησης της εταιρείας είναι στις 20 φορές τα κέρδη του 2014 και 9 φορές τα EV/EBITDA.
Και η Jumbo έχει 3 θετικές συστάσεις με την απόδοση το 2013 άνω του 75% και με τα μεγέθη της εταιρείας να αντιστέκονται στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Η μέση τιμή - στόχος βρίσκεται στα 13,3 ευρώ ανά μετοχή, έχοντας πλήρως αποτιμηθεί βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών. Για το 2014, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 15 φορές, ενώ η μετοχή παραμένει «φθηνή» σε σχέση με τους δείκτες Stoxx Retail, με EV/EBITDA λίγο κάτω από τις 10 φορές. «

 

 

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video