Δόθηκαν οι πρώτες τραπεζικές άδειες για Bitcoin στην ΕΕ

Η μεταφορά κρυπτονομισμάτων αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα πορτοφόλι και ποια είναι τα σενάρια. Πώς γίνεται η επαλήθευση των συναλλαγών και ποιος ο ρόλος του blockchain.

Δόθηκαν οι πρώτες τραπεζικές άδειες για Bitcoin στην ΕΕ

Την Παρασκευή που μας πέρασε είχαμε την θεαματικότερη μεταφορά Bitcoin από πλευράς αξίας. Από 15 διαφορετικές διευθύνσεις μεταφέρθηκαν 94.505 Bitcoin, αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, σε ένα και μόνο πορτοφόλι. Πλέον ο κάτοχος όλων αυτών των Bitcoin είναι ο ιδιοκτήτης του 5ου μεγαλύτερου πορτοφολιού στον κόσμο.

Όσοι δεν έχουν οικειότητα με τα κρυπτονομίσματα, ίσως απορούν πως έχουμε ενημερωθεί για αυτή τη συναλλαγή. Σίγουρα θα έχουν ακούσει πως οι συναλλαγές σε Bitcoin είναι ανώνυμες. Πράγματι είναι ανώνυμες, αλλά καταγράφονται. Και μάλιστα όχι μόνο καταγράφονται, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να σβηστούν ή να αλλοιωθούν. Αυτός είναι ο λόγος που παρά την φήμη που συνοδεύει το Bitcoin, οι παράνομοι το αποφεύγουν γιατί τα ίχνη τους παραμένουν. Αυτό συνέβαινε τα πρώτα χρόνια, τότε που δεν γνωρίζανε λεπτομέρειες για τη λειτουργία του συστήματος, ούτε οι παράνομοι, ούτε οι αρχές.

Η διαφορά με το e-banking είναι πως η συναλλαγή δεν περνάει από έναν κεντρικό σέρβερ. Τα χρήματα τα στέλνει κατευθείαν ο ένας χρήστης στον άλλο, χωρίς να απαιτείται η μεσολάβηση καμίας τράπεζας. Το μόνο που απαιτείται είναι να εισάγει ο αποστολέας τη διεύθυνση του παραλήπτη και το ποσό πληρωμής. Όπως κάνουμε όλοι στέλνοντας ένα απλό e-mail. Μέσα σε λίγα λεπτά τα χρήματα φτάνουν στον προορισμό τους, ακόμα και αν πρόκειται να ταξιδέψουν στην άκρη του κόσμου.

Πως είμαστε σίγουροι πως πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, αφού δεν την επιβεβαιώνει κάποια τράπεζα; Γίνεται διαμεσολάβηση, αλλά όχι από μόνο έναν. Πραγματοποιείται από μια ομάδα διασκορπισμένων ελεγκτών εθελοντών, οι οποίοι ονομάζονται ανθρακωρύχοι και δουλεύουν ως ένα είδος αποκεντρωμένων βοηθών λογιστών ή τραπεζικών. Επαληθεύουν τις συναλλαγές μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα και φυσικά αμείβονται για τον χρόνο και τον κόπο τους.

Όταν υποβληθεί αίτημα συναλλαγής, ελέγχουν τις προηγούμενες συναλλαγές για να επιβεβαιώσουν ότι ο αποστολέας διαθέτει τα Bitcoin που ισχυρίζεται ότι κατέχει. Ακόμα και να θες να τον δωροδοκήσεις για να κάνει τα στραβά μάτια, θα σε καταλάβει ένας άλλος εξορύκτης. Θα πρέπει να τους λαδώσεις όλους για να καταφέρεις να κάνεις ζαβολιά. Φυσικά δεν το κάνει κανείς, γιατί είναι ασύμφορο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η αξιοπιστία των συναλλαγών.

Όταν εγκριθεί η συναλλαγή από τους εξορύκτες, καταγράφεται σε ένα μεγάλο ψηφιακό λογιστικό βιβλίο. Αυτό το λογιστικό βιβλίο είναι που αποκαλούμε blockchain. Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι διαθέσιμες σε όλους. Αυτή είναι και η «μαγεία» της καινοτομίας του blockchain. Από την στιγμή που καταγράφεται δημόσια κάθε μία συναλλαγή, επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή διαφάνεια.

Για αυτό και γνωρίζουμε πως υπήρξε η μεταφορά τόσων πολλών Bitcoin την Παρασκευή. Είναι δημόσιο δεδομένο. Γνωρίζουμε ότι μεταφέρθηκαν σε ένα πορτοφόλι, αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι το όνομα του κατόχου. Κανένα όνομα δεν φαίνεται στις συναλλαγές. Ούτε του αποστολέα, ούτε του παραλήπτη. Μόνο μια σειρά από γράμματα και αριθμούς, κάτι σαν το IBAN».

Δεν είναι μόνο το μέγεθος της συναλλαγής εντυπωσιακό. Είναι και τα συμπεράσματα που βγαίνουν. Καταρχήν το κόστος της συναλλαγής, είναι ικανό από μόνο του να προκαλέσει εγκεφαλικό σε κάθε τραπεζίτη, αν όχι και σε απλό υπάλληλο τραπέζης. Κόστισε μόλις 700 δολάρια, δηλαδή 0,00007% του συνολικού ποσού.

Ένα άλλο είναι πως κάποιος που διαθέτει τόσα πολλά χρήματα, δεν δίστασε να εμπιστευτεί την μεταφορά τους από το δίκτυο του Bitcoin και όχι το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Τι μάθημα να δίνει σε όλους αυτούς που διστάζουν να κάνουν συναλλαγές 100€ επειδή φοβούνται το σύστημα!

Οι πρώτες τραπεζικές άδειες στην Ευρώπη

Επειδή η συναλλαγή όπως είπαμε πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, πολλοί δεν θεώρησαν σύμπτωση ότι ήταν η ημέρα όπου ξεκίνησε η θεματοφυλακή της Bakkt. Θεωρούν πως τα Bitcoin ανήκουν είτε στην Bakkt, που τα χρειάζεται για να λειτουργήσει στις 23 Σεπτέμβρη που ξεκινάει η διαπραγμάτευση των future, είτε μεταβιβάστηκαν σε αυτήν από θεσμικούς που τα είχαν στην κατοχή τους, προς φύλαξη.

Φαίνεται πολύ πιθανή αυτή η υπόθεση, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για έναν επιπλέον λόγο. Πλέον έχουμε και αλλού επίσημες τραπεζικές άδειες που προσφέρουν κρυπτονομίσματα. Πραγματικά κρυπτονομίσματα, όχι παράγωγα τους.

Συγκεκριμένα στην Ελβετία έλαβαν προσωρινή τραπεζική άδεια, καθώς και άδεια διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες κρυπτονομισμάτων Sygnum και SEBA. Την πλήρη άδεια θα την πάρουν μόλις ολοκληρώσουν κάποιες διαδικασίες που θα είναι συμβατές με τις ελβετικές αρχές περί ξέπλυμα χρήματος και άλλους παρόμοιους κανόνες. Να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά που κάποιο κράτος χορηγεί τέτοιες άδειες.

Κι όχι μόνο αυτό. Η Bitwala, που εδρεύει στο Βερολίνο, ανακοίνωσε την έναρξη της εφαρμογής τραπεζικών συναλλαγών Bitcoin μέσω κινητών τηλεφώνων. Οι ευρωπαίοι πελάτες της μπορούν να ανοίξουν έναν γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό, με ενσωματωμένο πορτοφόλι. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα φιλοξενηθούν από την SolarisBank, μια γερμανική τράπεζα με άδεια λειτουργίας από την Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (BaFin). Το πιο ωραίο; Οι καταθέσεις σε Bitcoin αξίας μέχρι 100.000€ θα προστατεύονται από το γερμανικό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων!

Σε λίγο οι ευρωπαίοι θα αγοράζουν κρυπτονομίσματα το ίδιο εύκολα που αγοράζουν δολάρια ή οποιοδήποτε άλλο συμβατικό νόμισμα. Το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει πολλούς που θέλουν να αποτύχει το Bitcoin. Τους τρομάζει που ο κύριος «μέλλον» που δεν τους περιλαμβάνει στα ανατρεπτικά σχέδια του.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video