Μεγάλη πτώση στα κρυπτονομίσματα σε μια σημαδιακή ημέρα

Την έγκριση της πρώτης δημόσιας προσφοράς σε κρυπτονομίσματα ενέκρινε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πτωτικά κινείται σήμερα η αγορά, με το Bitcoin να δικαιώνει με τη συμπεριφορά του την τεχνική ανάλυση.

Μεγάλη πτώση στα κρυπτονομίσματα σε μια σημαδιακή ημέρα

Σημαντικές απώλειες καταγράφονταν το μεσημέρι της Πέμπτης στην αγορά των crypto, αν και δεν είναι κάτι που αποτέλεσε έκπληξη. Το Bitcoin και πάλι συμπεριφέρθηκε με άψογο τρόπο, ακολουθώντας με ακρίβεια τις προσταγές τις τεχνικής ανάλυσης. Πριν από δύο ημέρες είχαμε επιστήσει την προσοχή στον τριγωνικό σχηματισμό που οριοθετείται από τις λευκές γραμμές, στο 4ωρο διάγραμμα.

Πράγματι, ενώ αρχικά έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα να διασπάσει την πάνω γραμμή, δείχνοντας σαφείς ενδείξεις αδυναμίας, ακολούθησε η υποχώρηση. Η διάσπαση της κάτω πλευράς επιβεβαιώθηκε όταν επιχείρησε να σκαρφαλώσει και πάλι πάνω. Η αποτυχία αυτή ήταν το καλύτερο σήμα ότι ακολουθεί διόρθωση. Όπως και έγινε. Για άλλη μια φορά, η πορεία της τιμής ήταν όπως ακριβώς την περιγράφουν στα θεωρητικά τους παραδείγματα τα βιβλία!

Ιστορικής σημασίας απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

Ιστορική ημέρα η χθεσινή για τον χώρο τον κρυπτονομισμάτων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενέκρινε τη δημόσια προσφορά της Blockstack, μιας εταιρείας που θα διαθέσει στο κοινό tokens, δηλαδή ψηφιακά νομίσματα. Πρόκειται για την πρώτη Initial Coin Offering (ICO) που εγκρίθηκε από τη SEC, βάσει του κανονισμού A+.

Η Blockstack χρειάστηκε 10 μήνες και 2 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να λάβει την πολυπόθητη έγκριση. Όπως δήλωσε ένας από τους συνιδρυτές της, ο Muneeb Ali, πήρε πολύ χρόνο και κόστισε τόσο πολύ, επειδή και εκείνοι και η SEC έπρεπε να δημιουργήσουν από την αρχή ένα πρωτόκολλο που θα καλύπτει τέτοιου τύπου εγχειρήματα. «Τα 2 εκατομμύρια δολάρια είναι η δωρεά μας στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Ali.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Α+; Πρόκειται για ένα τμήμα του νομοσχεδίου Jumpstart Business Startups Act του 2012, που αποσκοπούσε στην τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το Reg A+, οι εταιρείες μπορούν να αντλήσουν έως και 50 εκατομμύρια δολάρια σε δωδεκάμηνη περίοδο, με λιγότερες υποχρεώσεις, άρα και μικρότερο κόστος, από ό,τι ισχύει σε μια παραδοσιακή δημόσια προσφορά (IPO).

Η ανυπαρξία αυστηρού νομοθετικού πλαισίου αποτέλεσε καταλυτικό σημείο στην ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Οι μικρές τεχνολογικές startups προτίμησαν τις ICOs και όχι την εισαγωγή στον Nasdaq και για έναν άλλο βασικό λόγο εκτός από την ελαστικότητα των κανονισμών. Το κόστος της αναδοχής  ήταν σημαντικό. Η αφαίμαξη δεν γίνεται μόνο από τους τραπεζίτες. Υπάρχουν τα έξοδα φακέλου χρηματιστηρίου, λογιστές, δικηγόροι και ένα σωρό άλλα.

Μέχρι τώρα πολλές startups στον χώρο του blockchain διέθεταν τα ψηφιακά τους νομίσματα κάτω από το λεγόμενο Reg D. Αυτού του είδους η κατηγορία δεν απαιτεί έγκριση από τη SEC. Με τις πρώτες ICOs το 2013, δημιούργησαν τα δικά τους κρυπτονομίσματα και τα πουλούσαν σαν μετοχές στο χρηματιστήριο, αντλώντας κεφάλαια, όπως έκαναν οι παραδοσιακού τύπου επιχειρήσεις αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και άρχισε να επενδύει πάνω τους, με αποκορύφωμα το 2017, όταν και σημειώθηκε έκρηξη επενδύσεων. Το πρόβλημα ήταν πως αυτός ο μηχανισμός χρηματοδότησης άφησε χώρο σε απατεώνες ή έντιμους με καλές ιδέες, αλλά όχι τόσο ικανούς στη διοίκηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά χρήματα.

Είναι εύκολο να κατηγορούμε τις ICOs για αποτυχία ή απάτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πολλοί εκμεταλλεύτηκαν την ελαστικότητα των κανόνων και παρέσυραν τους επενδυτές. Ωστόσο είναι σφάλμα να παραγνωρίζουμε το πνεύμα της ανταγωνιστικής καινοτομίας που τις χαρακτηρίζει. Υπήρξαν πολύ καλές ιδέες που δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης και ανάπτυξης.

Τον ενθουσιασμό συχνά ακολουθούν περίοδοι απογοήτευσης. Συμβαίνει παντού. Από τις ανθρώπινες σχέσεις μέχρι τις επενδύσεις. Οι υπερβολικές προσδοκίες ήταν εκείνες που εκτόξευσαν και αμέσως μετά γκρέμισαν την αγορά. Καλώς ή κακώς, οι τεχνολογικές επαναστάσεις θέλουν τον χρόνο τους, όσο και αν τα πράγματα κινούνταν πλέον πολύ γρήγορα.

Μένει να δούμε αν αυτή η εξέλιξη αποδειχθεί καθοριστική για το επόμενο κύμα ανάπτυξης των ICOs ή αν είναι πολύ αργά, καθώς η αξιοπιστία τους έχει διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με την εταιρεία TokenData, οι ICOs  άντλησαν 118 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2019, πολύ λιγότερα από τα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου έτους.

Η αγορά σήμερα

Αυτή την ώρα όλα σχεδόν τα κυριότερα κρυπτονομίσματα σημειώνουν σημαντικές απώλειες. Από -8% το Binance Coin, μέχρι -20% το EOS. Το Bitcoin υποχωρεί κατά 13% και διαπραγματεύεται στις 11.500 δολάρια   

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video