HSBC: Νέες τιμές-στόχοι και αλλαγή συστάσεων για τις τράπεζες

Οι θετικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά, η αισιοδοξία για τα κόκκινα δάνεια και οι πολιτικές εξελίξεις κρύβονται πίσω από το ράλι. Πού βάζει τώρα τον πήχη για τις τέσσερις μετοχές. Γιατί αλλάζει τις συστάσεις σε «διακράτηση» από αγορά για τρεις εξ αυτών.

HSBC: Νέες τιμές-στόχοι και αλλαγή συστάσεων για τις τράπεζες

Σε υποβάθμιση της σύστασης για Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η HSBC, αυξάνοντας ωστόσο τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει η HSBC, η αγορά τελευταία τηρεί μια πολύ πιο θετική στάση έναντι των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες, όπως ο Δαίδαλος, βρίσκουν τρόπο να βγουν από τον λαβύρινθο των χαμηλών που είχαν καταγράψει στα μέσα Ιανουαρίου και η συνδυασμένη κεφαλαιοποίησή τους έχει αυξηθεί έκτοτε κατά περίπου 122%.

Η HSBC σχολιάζει πως δεν έχουν αλλάξει πολλά από άποψη bottom-up από την έκθεσή της στις 14 Μαΐου: τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών έχουν αντισταθμίσει τις πιέσεις στην κερδοφορία ενώ η ομαλοποίηση των ισολογισμών παραμένει εντός τροχιάς.  Όμως, από άποψη top-down, θεωρεί πως ήρθε η ώρα να τηρηθεί μια πιο εποικοδομητική στάση, επανεξετάζοντας τις εκτιμήσεις της και αυξάνοντας όλες τις τιμές-στόχους. Ωστόσο, όπως σημειώνει, στο πλαίσιο του πρόσφατου re-rating, το βασικό της σενάριο υποδηλώνει πως το περιθώριο ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες είναι τώρα περιορισμένο, ενώ τα ρίσκα φαίνεται να είναι πιο ισορροπημένα.

Σύμφωνα με την HSBC, αν η Ελλάδα παγιώσει τον δρόμο της προς την κανονικότητα, τότε υπάρχει περαιτέρω περιθώριο ώστε να περιοριστούν οι top-down ανησυχίες. Παράλληλα, σημειώνει πως δεν προεξοφλεί πλήρως μια επιτυχή ομαλοποίηση των ισολογισμών των τραπεζών. Η δυναμική θα μπορούσε να συνεχίσει να ευνοεί τις τράπεζες και να μεταφραστεί σε καλύτερες προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης των δανείων και τα επίπεδα δραστηριοποίησης. Η HSBC θεωρεί πως ένα αισιόδοξο σενάριο θα υποδήλωνε περαιτέρω περιθώριο ανόδου 61% για τις τράπεζες, από τα τρέχοντα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα πολιτικά θα μπορούσαν για μια ακόμα φορά να φέρουν αρνητικές εκπλήξεις, εάν η Βουλή περιέλθει σε αδιέξοδο ή εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς. Η ομαλοποίηση των ισολογισμών δεν είναι εξασφαλισμένη. Οι κανονισμοί θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν αντίθετους άνεμους για τις τράπεζες, είτε υπό τη μορφή της επιτάχυνσης των απαιτήσεων MREL ή εποπτικών μέτρων για τη μείωση της εξάρτησης από τον αναβαλλόμενο φόρο (DTCs).

Η HSBC εκτιμά πως μόνον η Alpha Bank μένει με ένα σημαντικό περιθώριο ανόδου, και για τον λόγο αυτόν επαναλαμβάνει την αξιολόγηση «Buy» για την τράπεζα, ενώ υποβαθμίζει σε «Hold» τις Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Οι τιμές-στόχοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνονται ως εξής:

• Αlpha Βank στα 2,47 ευρώ, με σύσταση «αγορά» και ανοδικό περιθώριο 46,6%

Eurobank στο 0,94 ευρώ, με σύσταση «διακράτηση» και ανοδικό περιθώριο 9,4%

Εθνική Τράπεζα στα 2,80 ευρώ, σύσταση «διακράτηση» και ανοδικό περιθώριο 15,7%

Πειραιώς στα 3 ευρώ, σύσταση «διακράτηση» και ανοδικό περιθώριο 1,4%.

Η HSBC θεωρεί πάντως πως οι βάσεις για ένα περαιτέρω σημαντικό re-rating των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί ενώ ένα περαιτέρω μεγάλο ράλι θα έφερνε τις τράπεζες να «πετούν πολύ κοντά στον ήλιο»

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video