Πώς στήνεται το νέο τοπίο για το Χρηματιστήριο

Γιατί η εγχώρια αγορά δεν φοβάται το αποτέλεσμα των εκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις. Τι βλέπουν οι ξένοι για το «μετεκλογικό» ΧΑ, τα σινιάλα από το roadshow στη Νέα Υόρκη και τα «κλειδιά» για συνέχεια στις «τρελές» αποδόσεις.

Πώς στήνεται το νέο τοπίο για το Χρηματιστήριο

Oι ευρωεκλογές, όπως και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, θεωρούνταν (και είναι) από τα ορόσημα για τη μελλοντική πορεία της αγοράς, ιδίως για τους ξένους επενδυτές, οι κινήσεις των οποίων εξ ορισμού είναι σημαντικές για το Χ.Α. Το ζητούμενο ήταν (και είναι) ένα καθαρό αποτέλεσμα, που θα βοηθήσει να εμπεδωθεί το κλίμα σταθερότητας για τη χώρα.

Η γενική εικόνα, μάλιστα, βελτιώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς η ελληνική αγορά δείχνει να διαθέτει και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα, που μέχρι τώρα δεν είχαν συνεκτιμηθεί αρκετά. Έτσι, παρά τα σημαντικά ζητήματα που μένουν ανοιχτά (ιδίως το ζήτημα των κόκκινων δανείων), οι εκτιμήσεις πατούν σε πιο στέρεο έδαφος, κάτι που επιβεβαιώνει και η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη από τις 27 Μαΐου και μετά.

Σε πιο καθαρό, αλλά και πιο σταθερό πολιτικό και μακροοικονομικό εγχώριο περιβάλλον ποντάρουν οι ξένοι επενδυτές, που αποφασίζουν να τοποθετηθούν ή να εξετάσουν σοβαρά τις προοπτικές για την εγχώρια αγορά μετοχών από τις αρχές του έτους. Ο αριθμός και το μέγεθος των funds που έχουν ήδη πάρει το ρίσκο στη χώρα και ποντάρουν στο θετικό σενάριο είναι μικρός, ωστόσο αυτός ο αριθμός αυξάνεται. H πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας φέτος δείχνει ότι δεν φοβάται το αποτέλεσμα των εκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ οι εγχώριες αξίες έχουν ευνοηθεί από την έλλειψη του κινδύνου, τον σωστό κυβερνητικό σχεδιασμό για την έξοδο στις αγορές και από το ευνοϊκό κλίμα risk-on που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Ταυτόχρονα, αυτοί που τοποθετούνται έγκαιρα στις εγχώριες μετοχικές αξίες είναι αισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού εκτιμούν ότι η αλλαγή πολιτικής θα οδηγήσει σε πιο φιλικές επιχειρηματικές πρακτικές και θα απελευθερώσει τους ξένους επενδυτές να προβούν σε επενδύσεις για να εκμεταλλευτούν το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, αλλά και τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία που διαθέτει σε μια σειρά από τομείς η εγχώρια οικονομία.

Παρά τη φτωχή επίδοση του πρώτου τριμήνου σε όρους μεταβολής ΑΕΠ, η χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή εμφανίζει τον υψηλότερο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην ευρωζώνη, παρά τη μείωση που σημειώθηκε τον Μάιο από τα ιστορικά υψηλά του Απριλίου, και μαζί με τη Νορβηγία και τη Σουηδία αποτελούν την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή περιοχή.

Οι διαχειριστές που βλέπουν θετικές προοπτικές, εξηγούν ότι η οικονομία ανέκαμψε την προηγούμενη διετία και την περίοδο 2019-2022 οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι εφικτό να επιταχυνθούν δεδομένης της αναμενόμενης πολιτικής αλλαγής, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών μπορεί να ενισχυθεί πολύ περισσότερο, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ.

Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα ή αργά η αγορά θα προσπαθήσει να προεξοφλήσει αυτήν την αλλαγή. Επιπλέον, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους έως το 2032 και η αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα στην επόμενη διετία μπορεί να κρατήσει τους επενδυτές «ζεστούς» για εγχώρια assets για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τι έδειξε το roadshow

Ένα συμπέρασμα που βγήκε από το Roadshow στη Νέα Υόρκη, είναι ότι με την αμερικανική αγορά να εξαρτάται πλέον πάρα πολύ από τις κινήσεις της Fed, τα… tweets του Αμερικανού προέδρου, τα ζητήματα των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, το Μεξικό και την Ευρώπη, αλλά και την παγκόσμια αβεβαιότητα να είναι πολύ αυξημένη, οι επενδυτές πρέπει να αρχίσουν να στρέφονται εκτός.

Παράλληλα, πολλοί Αμερικανοί διαχειριστές αρχίζουν και φοβούνται το ανοδικό κρεσέντο δεκαετίας που επικρατεί στην αμερικανική αγορά και υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να θεωρούν τις αναδυόμενες αγορές (ανάμεσά τους και την Ελλάδα) ως ευκαιρία να επιδιώξουν αποδόσεις και διαφοροποίηση.

Τέλος, ένα στοιχείο το οποίο έχει επανέλθει στις συζητήσεις των ξένων επενδυτών με εντελώς διαφορετικό πρίσμα είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν από την ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους (Debt Sustainability Analysis - DSA) είναι ότι η ελάφρυνση που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους έχει βελτιώσει σημαντικά τη βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα, ενώ, στον αντίποδα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, όταν σε προηγούμενα report θεωρούνταν εξαιρετικά δυσοίωνες.

Τα άλλα στοιχεία είναι ειδικά επικεντρωμένο στις τραπεζικές μετοχές και για το αν θα εισέλθουν δυναμικά στα επενδυτικά ραντάρ των ξένων επενδυτών ή αν θα κάνουν ένα μικρό προεκλογικό κύκλο, αφού η κατάσταση δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Τα βασικά στοιχεία που εξήχθησαν και από το Roadshow ως συμπέρασμα είναι:

- Αν οι ξένες αγορές συνεχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2019 να κινούνται όπως και στο πρώτο εξάμηνο, χωρίς βίαιες διορθώσεις, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα, τα ελληνικά assets και ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, που είναι πάντοτε ο αποδέκτης του risk appetite, θα συνεχίσουν να είναι ευνοϊκές.

- Από τον Μάιο και μετά και τα rebalancing του MSCI, το Χ.Α. αποτελεί μια αγορά με ελαφρώς μεγαλύτερο βάθος και πάλι. Έτσι, έχει τεθεί και πάλι εντός του μικροσκοπίου αρκετών επενδυτών, αφού ο αριθμός των μετοχών αυξήθηκε. Αν υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο, τότε η αύξηση των θέσεων θα προκαλέσει σημαντικό rerating στις μετοχές.

- Για τις ελληνικές τράπεζες, αυτό που θα αλλάξει τον τόνο το 2019 είναι να μπορέσουν να αρχίσουν να ασχολούνται λιγότερο με τα NPEs και τα restructuring και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ένας βοηθητικός κεντρικός μηχανισμός.

Οι εκλογές και οι δεικτοβαρείς μετοχές

Για την πλειονότητα των εταιρειών, οι προοπτικές για τις επιδόσεις της χρονιάς προδιαγράφονται θετικές. Oι αποτιμήσεις των περισσότερων ελληνικών μετοχών βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2018, έχοντας διορθώσει σημαντικά την υποτίμηση. Πλέον οι μετοχές των υγιών και υποσχόμενων εταιρειών διαπραγματεύονται με λιγότερο ελκυστικούς δείκτες P/E, ενώ η μέση «απόδοση χρηματικών διανομών» (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) των μη τραπεζικών μετοχών δεν υπερβαίνει πλέον το 4%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις των χρηματιστηριακών που συμμετείχαν στο roadshow της Νέας Υόρκης, ο δείκτης του χρηματιστηρίου εμφανίζει δείκτη τιμή προς κέρδη (P/E) στις 14,7 φορές τα καθαρά κέρδη και 12,6 φορές το 2020. Ταυτόχρονα, ο εγχώριος δείκτης σε όρους μερισματικής απόδοσης κινείται σε επίπεδα 3,6% για φέτος και στο 4% το 2020. Με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έτη 2019-2020, η αύξηση της κερδοφορίας του Γενικού Δείκτη πλην των τραπεζών θα είναι υψηλή φέτος, στο 26%, και αρκετά υψηλή, στο 16%, το 2020. Η αγορά πλην των τραπεζών αποτιμάται σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (ΕV/ΕΒΙΤDΑ) στις 6,9 και 6,2 φορές και είναι οριακά χαμηλότερα από τους ιστορικούς μέσους όρους, αλλά χαμηλότερα κατά 20% από τις ευρωπαϊκές εταιρείες. 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video