ΧΑ: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την ανακοίνωση των στοιχείων για το ξεκίνημα της χρονιάς. Τι υποστηρίζει την οικονομική πορεία των μεγάλων ομίλων. Το μήνυμα που στέλνουν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου

Υποστηρικτικά στη φετινή ανοδική πορεία των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας λειτουργούν τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν 24 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Αν και πρόκειται περίπου μόνο για το 15% των συνολικών εταιρειών, εκτιμάται πως ανάλογη θα ήταν περίπου και η εικόνα του αθροίσματος των αποτελεσμάτων όλων των εισηγμένων, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι:

α) Το 15% αποτελεί ένα πολύ ισχυρό δείγμα.

β) Έχουν κοινοποιήσει την τριμηνιαία πορεία τους κυρίως οι μεγάλοι σε μέγεθος όμιλοι.

γ) Άλλοι μεγάλοι όμιλοι που δεν έχουν δημοσιεύσει μέχρι τώρα αποτελέσματα α’ τριμήνου, προβλέπεται από τους αναλυτές να σημειώσουν φέτος βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι (π.χ. Viohalco, Cenergy, MIG, Ελλάκτωρ)

δ) Ελπίζεται πως η οικονομία θα κινηθεί κατά το εννεάμηνο Απριλίου-Δεκεμβρίου με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα:

• Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών των 24 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών ανέβηκε κατά 2,4%.

• Το ποσοστό αύξησης στα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκε στο +11,5%.

• Τα καθαρά κέρδη μετά από την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διευρύνθηκαν κατά 26,7%.

• Από τις 24 εταιρείες, οι 19 εμφάνισαν κέρδη και μόνο οι 5 υποχρεώθηκαν σε ζημίες (υπάρχουν και περιπτώσεις αρνητικής εποχικότητας, όπως η Αεροπορία Αιγαίου).

• Από τις 24 εταιρείες, οι 13 βελτίωσαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους (αύξηση κερδών, ή συρρίκνωση ζημιών) και οι 11 την επιδείνωσαν (μείωση κερδών, ή διεύρυνση ζημιών).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video