Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων

Η οδηγία της Ε.Ε. ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνες επενδύσεις και υπεύθυνες επιχειρηματικές αποφάσεις υποστηρίζει η αρμόδια επίτροπος. Μεγαλύτερος έλεγχος των μετόχων στις αμοιβές των μελών των Δ.Σ..

Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων

Η αναθεωρημένη οδηγία  2017/828 για τα δικαιώματα των μετόχων στην Ε.Ε. τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και σύμφωνα με την Κομισιόν αντιμετωπίζει κενά στην εταιρική διακυβέρνησης που συνέβαλα στην οικονομική κρίση. Σε γραπτή της δήλωση η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα σχολιάζει πως «πήραμε το μάθημα... Με την αναθεωρημένη οδηγία ανοίγουμε τον δρόμο για υπεύθυνες επενδύσεις και επιχειρηματικές αποφάσεις που έχουν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα και δεν περιορίζονται στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμου οφέλους.

«Συχνά οι θεσμικοί επενδυτές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών στην Ένωση και, επομένως, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εταιρική διακυβέρνηση των εταιρειών αυτών, αλλά και γενικότερα σε σχέση με τη στρατηγική τους και τη μακροπρόθεσμη απόδοση. Ωστόσο η πείρα των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι οι θεσμικοί επενδυτές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων συχνά δεν συμμετέχουν ενεργά στις εταιρείες στις οποίες κατέχουν μετοχές, και στοιχεία δείχνουν ότι οι κεφαλαιαγορές συχνά ασκούν πιέσεις στις εταιρείες για βραχυπρόθεσμη απόδοση, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική και μη χρηματοοικονομική απόδοση των εταιρειών και μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων αρνητικών συνεπειών, σε κατώτερο του βέλτιστου επίπεδο επενδύσεων, παραδείγματος χάριν στην έρευνα και την ανάπτυξη, εις βάρος της μακροπρόθεσμης απόδοσης τόσο των εταιρειών όσο και του επενδυτή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της οδηγίας.

Σε αυτή προβλέπεται μεταξύ άλλων η διαρκής αξιολόγηση των μελών των Δ.Σ., ενώ οι μέτοχοι θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν ενημέρωση και να καθορίζουν τις αμοιβές των συγκεκριμένων μελών. Επίσης, η νέα οδηγία θα διευκολύνει τη συμμετοχή των μετόχων που διαμένουν σε άλλη χώρα να μετέχουν στις εργασίες της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

* Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της οδηγίας από τη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video