Τι έχει αποτιμήσει τώρα αγορά και οικονομία

Οι λόγοι πίσω από το... ξέσπασμα στο ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα και πόσα «καύσιμα» έχει ακόμη το ράλι. Τα νέα δεδομένα λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Ποια είναι η εικόνα των εταιρειών. Που κρύβονται οι κίνδυνοι.

Τι έχει αποτιμήσει τώρα αγορά και οικονομία

H αγορά υποδέχτηκε με... μεγάλη ευχαρίστηση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, καθώς φαίνεται να κλείνει ένα από τα μεγάλα της μέτωπα, αυτό του πολιτικού κινδύνου και της κυβερνητικής αστάθειας.

Παρότι μέχρι τις 7 Ιουλίου, οπότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, μεσολαβούν σχεδόν 40 μέρες (χρόνος ιδιαίτερα μεγάλος στην πολιτική), η αγορά... χαιρέτισε με άνοδο αφενός την αποφυγή μιας ακόμα πιο παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, αφετέρου την προοπτική σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης που θα μπορέσει να κινηθεί γρήγορα στα άλλα σημαντικά ζητήματα της οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές, η αγορά πλέον εκτιμά ότι, ακόμα κι αν δεν βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που υφίστανται, βρισκόμαστε ξεκάθαρα στο τέλος της αρχής

Είναι προφανές ότι εδώ και μήνες το Χρηματιστήριο της Αθήνας επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στο πολιτικό περιβάλλον. Έτσι, το ανοδικό ξέσπασμα του Γενικού Δείκτη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες, όπως:

-Η σύμπτυξη μιας ιδιαίτερα εκτεταμένης προεκλογικής περιόδου, που είχε ουσιαστικά ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα μπορούσε να φτάσει να διαρκέσει για δώδεκα ολόκληρους μήνες! Και αυτό ειδικότερα όταν στη χώρα μας οι προεκλογικές περίοδοι συνοδεύονται… παραδοσιακά από χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, παροχές που συχνά δεν αντέχει η οικονομία και -το χειρότερο- από τη διαμόρφωση ενός πολιτικού περιβάλλοντος που λέει ότι «λεφτά υπάρχουν» και το ζήτημα είναι ποια πολιτική παράταξη θα μοιράσει περισσότερα στους πολίτες της χώρας.

-Η ανάγνωση από πολλούς των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών για αυξημένες πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στις 7 Ιουλίου, με επιχειρήματα ότι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο αριθμός των υποψήφιων κομμάτων αναμένεται να είναι περίπου ο μισός από αυτόν των ευρωεκλογών (ήδη είχαμε την αποχώρηση του Ποταμιού και πιθανά των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την εκλογική κούρσα). Βέβαια, οι προβλέψεις για τα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι ποτέ ασφαλείς και μπορούν κάλλιστα να διαψευστούν από τα ευρήματα της κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική κοινότητα επιθυμεί από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου να προκύψει σταθερό κυβερνητικό σχήμα (μονοκομματικό ή όχι), καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα φλέγοντα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, όπως τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια, οι βραδυφλεγείς βόμβες της ΔΕΗ και των ΕΛΤΑ, η επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το ξεκόλλημα σημαντικών επενδυτικών projects και φυσικά η επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και σύμφωνα με την κοινή λογική, η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει έχει κάθε λόγο να δράσει όσο το δυνατόν ταχύτερα, καθώς θα τη συμφέρει να πάρει δύσκολες αποφάσεις όσο ακόμη θα έχει νωπή τη λαϊκή εντολή.

-Μια γενικότερη αντίληψη μεταξύ των ξένων θεσμικών επενδυτών (η οποία πολλές φορές δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη) ότι οι «συντηρητικές» ανά τον κόσμο κυβερνήσεις είναι καταλληλότερες σε ζητήματα προσέλκυσης επενδύσεων και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για την ελληνική οικονομία και την αγορά.

Πειστικό αφήγημα

Το κυριότερο είναι ότι ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων δημιουργεί ένα χρηματιστηριακό αφήγημα (story) που πολλοί Έλληνες αναλυτές και επιχειρηματίες προσπαθούν εδώ και μήνες «να πουλήσουν» στο εξωτερικό (χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο κατά πόσο οι ξένοι επενδυτές θα σπεύσουν «να αγοράσουν») με βασικά χαρακτηριστικά:

-Ένα χρηματιστήριο με δείκτες αποτίμησης (π.χ. P/E, μερισματική απόδοση) ελκυστικότερους σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.

-Μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια και επανέρχεται στην κανονικότητα (σταδιακή άρση των capital controls, αποκλιμάκωση αποδόσεων στα κρατικά της ομόλογα).

-Μια νέα σταθερή κυβέρνηση, υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να βουτήξει στα βαθιά και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

-Μια οικονομία που θα μπορούσε να τρέχει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με την ασθμαίνουσα ευρωζώνη.

-Και όλα αυτά, σε περιβάλλον ευρώ.

Από αυτό το θετικό αφήγημα θα μπορούσαν να βγουν όλοι ωφελημένοι: από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων που έχουν τη διάθεση να προχωρήσουν σε placements ή και να πουλήσουν τις εταιρείες τους, έως τις εταιρείες που επιζητούν αυξήσεις κεφαλαίου και χαμηλότοκα ομολογιακά δάνεια, αλλά και τους παράγοντες της εγχώριας επενδυτικής αγοράς (χρηματιστηριακές εταιρείες, θεσμικοί επενδυτές) που ζητούν εναγωνίως πελάτες, καθώς εδώ και τόσα χρόνια βρίσκονται σε περιβάλλον… αυστηρής δίαιτας.

Τα αγκάθια

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διάψευσης του προαναφερόμενου αφηγήματος. Άλλωστε, το αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας και ο σχηματισμός σταθερού κυβερνητικού σχήματος δεν είναι παράγοντες που από μόνοι τους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δισεπίλυτα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Επιπρόσθετα, δεν έχουμε στη χώρα μας εμπειρία αποτελεσματικών κυβερνήσεων (ίσως και το αντίθετο θα λέγαμε), οπότε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει (όποια κι αν είναι αυτή) θα κληθεί να… σπάσει μια παράδοση δεκαετιών που θέλει διακυβερνήσεις που συχνά απλά προσπαθούν να κουκουλώσουν τα προβλήματα και να τα μεταφέρουν στους επόμενους.

Γενικότερα, υπάρχουν πολλές αναγνώσεις όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, αλλά επίσης και για άλλα σημαντικά θέματα όπως η στάση των Ευρωπαίων δανειστών απέναντι στην Ελλάδα από την 8η Ιουλίου και μετά, ή ακόμη και για τη γενικότερη οικονομική πορεία της ευρωζώνης. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει ανησυχία στο διεθνές περιβάλλον για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει ο Ντ. Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί αναλυτές επιμένουν πως όπως και κατά την προηγούμενη τετραετία, έτσι και τώρα θα ζήσουμε την εποχή του stock picking, δηλαδή της προσεκτικής επιλογής συγκεκριμένων τίτλων με ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα και θετικές προοπτικές.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video