Η μεταστροφή των τραπεζών έναντι του Bitcoin

Το Bitcoin ενισχύεται συνεχώς, κάνοντας τραπεζικούς κολοσσούς όπως η J.P. Morgan να αναθεωρήσουν προηγούμενες απόψεις. Στην περιοχή των 9.000 δολαρίων έφτασε το κρυπτονόμισμα νωρίτερα που υποχώρησε στα 8.330 δολάρια.

Η μεταστροφή των τραπεζών έναντι του Bitcoin

Κατά κανόνα αυτοί που αντιστέκονται στις αλλαγές είναι αυτοί που επωφελούνται από την ισχύουσα δομή. Δεν έχουν λόγο να διαταράξουν. Αν ρωτήσεις κάποιον που είναι ευνοημένος από το τραπεζικό κατεστημένο τι γνώμη έχει για τα crypro, είναι σαν να ρωτάς κάποιον από την αυλή του βασιλιά, τι γνώμη έχει για την δημοκρατία.

Ακόμα όμως και η τραπεζική ελίτ, όσο καλά κουρνιασμένη και αν βρίσκεται στα προνόμια της, έχει αντιληφθεί πως δεν θα έχει νόημα να συζητάμε αν «θα πιάσει» το Bitcoin ή όχι. Το μόνο που της μένει να αποφασίσει, είναι αν θα το αποδεχτεί ως θεατής ή αν θα συμμετάσχει ενεργά, προκειμένου να ωφεληθεί.

Αυτός είναι ο λόγος που ξαφνικά η J.P. Morgan είδε το φως. Κάνοντας θεαματική μεταστροφή, δημοσίευσε μια έρευνα όπου ανακάλυψε εγγενή αξία στο Bitcoin! Η ανάλυση έχει ειδική βαρύτητα. Όχι επειδή ανάφερε κάτι καινούργιο που δεν ξέραμε. Δεν θα ήταν καν είδηση, αν δεν είχε την υπογραφή της J.P. Morgan. Αν ο CEO της, ο Jamie Dimon, δεν είχε κατονομάσει επανειλημμένως το Bitcoin ως απάτη. Ως κάτι χωρίς αξία που θα σβήσει.

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που είχε δηλώσει πως αν ανακάλυπτε πως κάποιος από τους traders της τράπεζας του έκανε συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα, θα τον απέλυε αμέσως. Πρώτον γιατί είναι ενάντια στους κανόνες και δεύτερον γιατί είναι ανόητος, θεωρώντας και τους δύο λόγους εξίσου σοβαρούς.

Τελικά που βρισκόμαστε σήμερα; Το Bitcoin είναι ζωντανό και δυναμώνει συνεχώς, κάνοντας τις προβλέψεις του Dimon να αποτύχουν παταγωδώς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όπως παραδέχτηκε η ίδια η J.P. Morgan επίσημα, σχεδιάζει να βγάλει δικό της κρυπτονόμισμα.

Αυτά όμως είναι παλιά νέα. Τα φρέσκα είναι πως το τμήμα ανάλυσης της τράπεζας θεωρεί πως το Bitcoin έχει αντικειμενικά προσδιοριζόμενη αξία, η οποία ανέρχεται λίγο κάτω από τις 5.000 δολάρια. Όπως εξήγησε ο Nikolaos Panigirtzoglou στο Bloomberg, έχει αξία, μόνο που είναι υπερτιμημένη σε σχέση με την σημερινή τιμή του. 

Η μεταστροφή της J.P. Morgan που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα έναν από τους κυριότερους επικριτές των crypto, επιβεβαιώνει έναν παλαιότερο δικό μας ισχυρισμό. Ότι οι τράπεζες έχουν αποδεχτεί την ιδέα της εξάπλωσης του blockchain και πειραματίζονται πάνω του για να επωφεληθούν οι ίδιες.

Οι τράπεζες αρχικά φοβήθηκαν την διείσδυση και την δημοτικότητα ενός νέου χρήματος που δεν τους χρειάζεται για την πραγματοποίηση συναλλαγών. Έριξαν λεφτά για να το καταλάβουν και να το αφομοιώσουν. Τελικά αντιλήφθηκαν πως ένα αποκεντρωμένο εσωτερικό τεφτέρι στην λογική του blockchain, θα τους εξυπηρετούσε. Μέσω βέβαια μιας δικιάς τους κεντρικής διαχείρισης. Ο έλεγχος δεν πρέπει να χαθεί, αυτό είναι το ζητούμενο.

Εντωμεταξύ, από τα πλέον έγκυρα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, βομβαρδιζόμαστε με θετικά σχόλια για το Bitcoin ή ακόμα και για άλλα κρυπτονομίσματα.

Χθες αναφέραμε τις δηλώσεις του Calvin Ayre στο Καναδέζικο Bloomberg, ότι το Bitcoin SV έχει τη δυνατότητα να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Στο ίδιο κανάλι, μια ημέρα πριν, είχαν φιλοξενούμενο τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή κεφαλαίων Tim Draper, ο οποίος εξήγησε την αντιπληθωριστική φύση του Bitcoin και γιατί θα πρέπει να το αγοράσουμε.

 

Πέρα από τις εκτιμήσεις των ειδικών, υπάρχει η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών. Το δολάριο έχει χάσει το 99,99% της αξίας του έναντι του Bitcoin, από το 2011 μέχρι σήμερα. Και αυτό είναι κάτι  που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς.

Η αγορά σήμερα

Χθες το βράδυ ξεκίνησε μια έντονη διόρθωση στην τιμή του Bitcoin. Όπως φαίνεται στο 4ωρο διάγραμμα, από το ανώτατο σημείο των 9090 δολαρίων κατρακύλησε σε λίγες ώρες 12%, αν και μέχρι τώρα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών. Διαπραγματεύεται στα 8.330 δολάρια, υποχωρώντας 4,59%. Τι έγινε και υποχώρησε απότομα; Μια που δεν εμφανίστηκε κάποια σημαντική είδηση, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κατοχύρωση κερδών. Ας μην ξεχνάμε πως από το προηγούμενο χαμηλό του Δεκεμβρίου, το Bitcoin έχει σχεδόν τριπλασιάσει την αξία του!

Πάντως η εικόνα δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες. Παραμένουμε καθαρά σε bull φάση. Όχι μόνο η τιμή του Bitcoin βρίσκεται πάνω από τις 6.000 δολάρια (κίτρινη οριζόντια γραμμή), αλλά ούτε καν έχει διασπάσει πτωτικά την γαλάζια γραμμή τάσης. Όσο βρίσκεται πάνω από εκεί ή έστω να υποχωρήσει κάτω από τα 7.900 που ήταν το προηγούμενο χαμηλό πριν μια εβδομάδα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κάτοχους Bitcoin. Αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στα φυσιολογικά πλαίσια διακύμανσης της αγοράς.

Όποιος trader τρομάζει με τέτοιας έντασης διακυμάνσεις, είναι φανερό πως βρίσκεται σε λάθος χώρο. Το ίδιο ισχύει και για όποιον επενδυτή θεωρεί καταστροφή την διολίσθηση του Bitcoin στην περιοχή των 6.000 δολαρίων. Αν δεν έχει πειστεί για την μακροπρόθεσμη προοπτική του, σημαίνει πως έχει τοποθετήσει τα χρήματα του σε κάτι που δεν πιστεύει. Και όποιος ασχολείται με μια χρηματιστηριακή αγορά που δεν του ταιριάζει ή δεν έχει τις γνώσεις ή δεν μπορεί να παραμείνει ψύχραιμος, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στην πλευρά των χαμένων.

Το οικοσύστημα των crypto αποτελεί ένα νέο έδαφος ατελείωτων ευκαιριών. Το ταξίδι προβλέπεται συναρπαστικό. Αλλά δεν είναι για όλους.

Αυτή την ώρα όλα τα μεγάλα κρυπτονομίσματα καταγράφουν απώλειες, με τις πιο σημαντικές να είναι του Bitcoin SV, που είχε σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video