Εισηγμένες: Η «πρώτη εικόνα» των αποτελεσμάτων τριμήνου

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα της χρονιάς. Πίνακας με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα τριμήνου και εισηγμένες που αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν τις περυσινές τους οικονομικές επιδόσεις.

Εισηγμένες: Η «πρώτη εικόνα» των αποτελεσμάτων τριμήνου

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε… χαμηλές στροφές κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για τη φετινή πορεία των κερδών των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών και των διοικήσεων των ομίλων μιλούν για μια περαιτέρω βελτίωση οικονομικών επιδόσεων. Πιστεύουν δηλαδή ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση των εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεκίνησε το 2014.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πρώτο φετινό τρίμηνο κινήθηκε «μουδιασμένα» σε ότι αφορά την εγχώρια οικονομία και κατανάλωση και αυτό οφείλεται κυρίως σε τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, σε ένα γενικότερο μείγμα πολιτικών υψηλής φορολόγησης και πολύ χαμηλών δημόσιων επενδύσεων που επιδρά ανασχετικά στην οικονομία.

Δεύτερον, στο πολιτικό ρίσκο που φαίνεται να επηρέασε αρνητικά σε ψυχολογικό επίπεδο κυρίως κατά το πρώτο δίμηνο της χρονιάς (στη συνέχεια το κλίμα βελτιώθηκε) και

τρίτον, στο γεγονός ότι μέρος των περυσινών εποχικών πωλήσεων του Πάσχα είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο τρίμηνο, σε αντίθεση με τη φετινή χρονιά που επηρέασε καθ’ ολοκληρία τον Απρίλιο.

Ενδεικτικά στοιχεία ήταν οι στάσιμες πωλήσεις του ομίλου Fourlis που διαθέτει αξιοσημείωτη παρουσία στο λιανικό εμπόριο (ΙΚΕΑ, Intersport), οι ελαφρά μειωμένες ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων, η νέα πτώση κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και η απροθυμία της Lamda Development να δώσει νούμερα επιδόσεων τριμήνου για τα τρία μεγάλα εμπορικά της κέντρα (Athens Mall, Golden Hall, Mediterranean Cosmos). Σε ότι δε αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πλαίσιο Κώστα Γεράρδο, αναφέρθηκε σε πρώτους μήνες του έτους που χαρακτηρίστηκαν από «σκαμπανεβάσματα» στη ζήτηση.

Πέραν αυτών, ο τουρισμός δεν αναμένεται φέτος να δώσει σημαντική περαιτέρω ώθηση στην οικονομία (θα κινηθεί πιθανότατα σε οριακά υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Autohellas Ευτύχη Βασιλάκη).

Στον παρατιθέμενο πίνακα παρουσιάζονται τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα αποτελέσματα τριμήνου των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών, από την ανάγνωση των οποίων δεν προκύπτει κάποια σαφής τάση για τη φετινή πορεία των εταιρικών κερδών.

Παράγοντες αισιοδοξίας

Αντίθετα, η ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας εκτιμάται ότι θα βασιστεί σε μια σειρά παραγόντων, όπως:

• Η «παραδοσιακή» βελτίωση του κλίματος σε κάθε προεκλογική περίοδο, λόγω μιας σειράς κυβερνητικών μέτρων (π.χ. «13η σύνταξη», μείωση συντελεστών ΦΠΑ).

• Η αναμενόμενη αύξηση επενδύσεων λόγω των υπό δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, της μεγαλύτερης απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ και τέλος εξ’ αιτίας μιας σειράς από projects που αναμένονται κατά τους τελευταίους μήνες του 2019. Ειδικότερα, υπάρχει προσδοκία για περιορισμένη τόνωση στη ζήτηση τσιμέντου από τα χαμηλότατα επίπεδα του 2018 (αρνητική επίδοση πενήντα ετών), για βελτίωση επιδόσεων στον κλάδο της πληροφορικής (κυρίως λόγω ανάθεσης περισσότερων έργων του δημοσίου) και για αύξηση κύκλου εργασιών σε αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες.

• Η περαιτέρω τόνωση των εξαγωγικών επιδόσεων πολλών εισηγμένων ομίλων, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης στην Ευρώπη και κόντρα στην δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Έτσι, μεταξύ πολλών άλλων εισηγμένων εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν προσδοκίες φέτος για (μικρή ή μεγαλύτερη) βελτίωση οικονομικών επιδόσεων συγκαταλέγονται:

Α) Οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής (π.χ. Quest Holdings, Space Hellas, Entersoft, PROFILE, Epsilon Net).

Β) Εξαγωγικοί όμιλοι όπως Μυτιληναίος, Cenergy, Sarantis, Ικτίνος Μάρμαρα (σε λειτουργικό επίπεδο, από το δεύτερο μισό του έτους), Πλαστικά Κρήτης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Παπουτσάνης, ΑΛΟΥΜΥΛ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και σε λειτουργικό τουλάχιστον επίπεδο (προ επηρεασμού στις αποτιμήσεις των αποθεμάτων) οι Viohalco και ElvalHalcor.

Γ) Εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων (π.χ. Ελλάκτωρ).

Δ) Εταιρείες του κλάδου ακινήτων, σε λειτουργικό τουλάχιστον επίπεδο.

E) Άλλες εισηγμένες όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Paperpack, η CNL Capital, η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η REVOIL, η Μοτοδυναμική, η SATO και η Autohellas.

Αντίθετα, κλάδοι που θα συνεχίσουν να υποφέρουν και μέσα στο 2019 αναμένεται να είναι μεταξύ άλλων οι ιχθυοκαλλιέργειες, η κλωστοϋφαντουργία και το εμπόριο ειδών σιδήρου-χάλυβα (εκτιμώνται πιεσμένα περιθώρια -κοντά στα περυσινά επίπεδα- λόγω της πορείας της τιμής του μετάλλου).

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video