Η εικόνα που δεν έχετε φανταστεί γύρω από το Bitcoin

Χρηματοοικονομικοί γίγαντες φέρονται έτοιμοι όχι μόνο να εμπλακούν ενεργά στο χώρο των κρυπτονομισμάτων αλλά και να μπουν σε διαδικασία ανταγωνισμού μεταξύ τους. Πώς επηρεάζεται η ευρύτερη αγορά.

Η εικόνα που δεν έχετε φανταστεί γύρω από το Bitcoin

Φανταστείτε να προσφέρουν Bitcoin όλοι αυτοί οι μεγάλοι θεσμικοί στους οποίους έχουμε αναφερθεί από την στήλη μας. Χρηματοοικονομικοί γίγαντες σαν την Fidelity, την ICE, την ΤD Ameritrade. Εταιρίες που όχι μόνο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά είναι στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Το φανταστήκατε;

Ωραία εικόνα, δεν συμφωνείτε; Ειδικά αν είστε από εκείνους που έχουν στην κατοχή τους Bitcoin, δεν έχουμε αμφιβολία πως την βρίσκετε υπέροχη.

Μπορεί όμως να γίνει καλύτερη. Αυτό που δεν έχετε φανταστεί είναι πως όλοι αυτοί οι κολοσσοί θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Ποιος θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, πιο φιλική πλατφόρμα, πιο πολλά πλεονεκτήματα. Και όλα αυτά πως; Θα μας βομβαρδίσουν με διαφημίσεις προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία. Κι οι διαφημίσεις τι κοινό θα έχουν; Θα εκθειάζουν το Bitcoin και τα πλεονεκτήματα του.

Τώρα έχετε ολοκληρωμένη την εικόνα. Πανέμορφη, όπως η Monica Bellucci ή η Sofia Vergara. Όμως όχι το ίδιο απρόσιτη. Ήδη το έδαφος προετοιμάζεται. Οι προσκλήσεις ειδικών στα τηλεοπτικά πάνελ κορυφαίων καναλιών, παύουν να είναι σπάνιες πλέον. Κι όχι μόνο αυτό. Πλέον ανοικτά και δημόσια παροτρύνουν τον κόσμο να αγοράσει Bitcoin.

Για τον Brian Kelly, ιδρυτή και Γενικό Διευθυντή ενός Hedge Fund που επενδύει σε crypto, του BKCM, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Θεωρεί πως ακόμα και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις Bitcoin. Θα πείτε, και με το δίκιο σας, τι περίμενες να πει; Αυτό που τον συμφέρει! Σωστά. Για αυτό δεν μένουμε στο τι είπε, ούτε παίρνουμε θέση αν έχει δίκιο ή όχι. Το θέμα είναι το πού το είπε: στο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Μια τέτοια δήλωση από τόσο μεγάλο κανάλι πριν λίγα χρόνια, για να μην πούμε λίγους μήνες, θα ήταν απλώς αδιανόητη. Ένας καλεσμένος σε τηλεοπτικό πάνελ τόσο μεγάλης εμβέλειας οικονομικού καναλιού, να κοιτάξει κατάματα το κοινό και να πει: «κάτι τελευταίο. Όσο είμαστε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τιμών, ζυγίστε το κατάλληλα. Είναι υψηλού κινδύνου περιουσιακό στοιχείο, για αυτό αγοράστε το 1 ή 2 ή 5% του συνολικού σας χαρτοφυλακίου, εδώ που είναι τώρα».

Άρα; Είναι ευκαιρία να τρέξουμε να αγοράσουμε τώρα, επειδή το είπε ο Kelly. Όχι βέβαια. Το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή. Επειδή το είπε κάποιος, δεν είναι λόγος αυτός να τρέξεις να αγοράσεις οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αξία. Πρέπει πάνω από όλα να κάνεις την δικιά σου έρευνα. Ειδικά οι Έλληνες επενδυτές έχουν μάθει με τον πιο σκληρό τρόπο πως δεν πρέπει να εμπιστεύονται τυφλά τον οποιοδήποτε κύριο Kelly, που στο κάτω κάτω έχει συμφέρον να πάει η τιμή του Bitcoin όσο πιο ψηλά γίνεται. Και για να κάνουμε πιο ισχυρή την επιφύλαξη μας, ίσως οι παλαιότεροι στο χώρο να θυμόνται πως ο συγκεκριμένος αναλυτής είχε επίσης παροτρύνει να αγοράσουν XRP στην τιμή που αποδείχτηκε να είναι η ιστορική κορυφή του!

Ο λόγος που το αναφέρουμε είναι η θεαματική μεταστροφή που δείχνουν τα μεγάλα οικονομικά δίκτυα, που επιτέλους άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως το Bitcoin δεν αποτελεί περαστική μόδα ή φούσκα ή απάτη. Πως έχει ισχυρές βάσεις. Ότι οι υποστηρικτές του έχουν λόγο που δεν πτοούνται από την πτώση της τιμής του. Δεν είναι ότι τρελαθήκανε ξαφνικά. Αντίθετα, το ψάξανε και αντιλαμβάνονται την μοναδική του φιλοσοφία.

Για να πάμε τώρα και στο τι είπε. Το αυτονόητο. Ότι η αύξηση της τιμής του Bitcoin οφείλεται σε ένα και μόνο λόγο: την αύξηση της ζήτησης. Το χρήμα είναι πίστη, αλλά είναι ταυτόχρονα και εμπόρευμα. Υπακούει στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Όταν η ζήτηση για Bitcoin ή οποιοδήποτε νόμισμα αυξάνεται, αυξάνεται και η αξία του. Όταν η ζήτηση πέφτει, πέφτει και η τιμή.

Το ενδιαφέρον είναι στο τι προκαλεί αυτή τη ζήτηση. Κατά την γνώμη του, την διαφορά από πέρυσι την έκανε η είσοδος των θεσμικών όπως η Fidelity, που σύντομα θα προσφέρει υπηρεσίες θεματοφυλακής. Ότι μεγάλες χρηματιστηριακές όπως η TD Ameritrade θα προσφέρει σε εκατομμύρια μικροεπενδυτές πρόσβαση και σε αυτή την δυνατότητα. Μην νομίζεται πως πρόκειται για κάτι απλό. Ακόμα και τώρα η πλειοψηφία δεν ξέρει πώς να αγοράσει crypto.

Ο Kelly δεν έμεινε μόνο στο παράγοντα της ζήτησης, αλλά εξήγησε μπροστά στην κάμερα την ιδιαιτερότητα της μείωσης του ρυθμού παραγωγής Bitcoin. Κάθε νέο Bitcoin δημιουργείται από μια διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη (mining) και παράγονται με προβλέψιμο ρυθμό. Ο αριθμός νέων νομισμάτων κάθε 4 χρόνια μειώνεται στο μισό. Η έκδοση τους θα σταματήσει όταν φτάσουν το προαποφασισμένο όριο των 21 εκατομμυρίων Bitcoins, περίπου σε έναν αιώνα από τώρα.

Όταν ξεκίνησε το Bitcoin, κάθε 10 λεπτά δημιουργούνταν και μοιραζόντουσαν 50 Bitcoin. Μετά από 4 χρόνια έγιναν 25. Αυτή την περίοδο παράγονται 12,5. Μετά από ένα χρόνο, που θα ολοκληρωθεί η 4ετία, θα παράγονται τα μισά. Δηλαδή 6,25 Bitcoin ανά δεκάλεπτο. Αυτό που εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του BKCM, είναι πως μέχρι τώρα υπήρξε απότομη άνοδος γύρω από την καθοριστική ημερομηνία της αλλαγής του ρυθμού παραγωγής. Ένα χρόνο πριν συμβεί και έναν χρόνο μετά. Και εμείς αυτή την στιγμή βρισκόμαστε ακριβώς στο κέντρο αυτής της περιόδου!

Η αγορά σήμερα

Μεγάλος κερδισμένος τις τελευταίες δυο ημέρες είναι το EOS. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, η διάσπαση της συσσώρευσης στα 6,5 δολάρια το ώθησε 27% υψηλότερα. Οι επενδυτές προεξοφλούν ως θετικές κάποιες ανακοινώσεις που αναμένονται. Το τελευταίο 24ωρο έχει ανέβει 13,99% και διαπραγματεύεται στα 8 δολάρια.

Το Bitcoin έχει στρογγυλοκαθίσει κοντά στα υψηλά του 2019. Παραμένει σχεδόν στην ίδια τιμή με χθες, στα 8.712 δολάρια.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video