Νέα άνοδος για το Bitcoin

Πολύ κοντά στο να σπάσει το φράγμα των 9.000 δολαρίων βρέθηκε το Bitcoin την Κυριακή. Ο ρόλος της ωρίμανσης των υποδομών στην άνοδο του κρυπτονομίσματος και οι τελευταίες εξελίξεις στο ρυθμιστικό περιβάλλον.

Νέα άνοδος για το Bitcoin

Δεν μπορείτε να πείτε. Μέσα πέσαμε στις ευρωεκλογές! Δεν αναφερόμαστε βέβαια στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά για την πορεία του Bitcoin. Είχαμε προειδοποιήσει την Παρασκευή πως «οι traders προβλέπεται να περάσουν το Σαββατοκύριακο των εκλογών πάνω από την οθόνη, αν θέλουν να μη ρισκάρουν να χάσουν την ευκαιρία».

Πράγματι, λίγο μετά την ανακοίνωση των exit polls, το Bitcoin διέσπασε την καθοριστική γραμμή αντίστασης και εκτινάχθηκε προς τα πάνω, φτάνοντας μια ανάσα από τις 9.000 δολάρια, όπως βλέπουμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα.

Τι γίνεται και συνεχίζει η αγορά των crytpo να ανεβαίνει ασταμάτητη; Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το 2018, που επικρατούσε η απαισιοδοξία;

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η πρόοδος και η ωρίμανση των υποδομών. Το αναφέρουμε ως παράδοξο, γιατί όλα βελτιώνονταν παρά το ότι η τιμή του Bitcoin συρρικνωνόταν. Ακόμα και από το πολύ κοντινό μας 2017, οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί είναι τεράστιες. Έχουμε την προοπτική της θεματοφυλακής και την είσοδο των μεγάλων θεσμικών. Όχι σε επίπεδο επιθυμίας ή φήμης, αλλά με απτές αποδείξεις. Οι πλατφόρμες συναλλαγών είναι περισσότερες, πιο αξιόπιστες και πιο φιλικές για τον trader. Οι επενδυτές είναι πιο ενημερωμένοι, πιο εκπαιδευμένοι.

Παρακολουθώντας την πορεία της τιμής, θα έβγαζε κανείς το συμπέρασμα ότι οι εξελίξεις ήταν αρνητικές. Ωστόσο στην πραγματικότητα συνέβαινε το αντίθετο. Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, θα δούμε πως η απασχόληση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Τόσο στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, όσο και ειδικότερα στον χώρο του blockchain. Αν αυτός δεν θεωρείται βασικός δείκτης υγείας, αν όχι ευημερίας, τότε ποιος μπορεί να θεωρηθεί;    

Ενδεικτικό είναι πως την προηγούμενη χρονιά η Κίνα υπέβαλε 4.435 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, οι οποίες αποτελούν το 48% του συνόλου παγκόσμια. Στη δεύτερη θέση ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέθεσαν συνολικά 1.833. Εκτός από startups, μεγάλες εταιρείες υπέβαλαν πατενταρισμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τις Alibaba, IBM, MasterCard, Bank of America, JD.com (ηλεκτρονικό εμπόριο), Baidu (η αντίστοιχη κινέζικη «Google»).

Όπως καταλαβαίνετε, στους κλάδους του Internet, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των τραπεζών, οι εξελίξεις προβλέπεται να είναι ραγδαίες. Σε λίγα χρόνια, το τοπίο σε αυτούς τους επαγγελματικούς χώρους θα είναι αγνώριστο.

Τότε γιατί έπεφτε όλο το 2018 και μάλιστα με τόσο εμφατικό τρόπο; Η πτώση χρειαζόταν. Ήταν λυτρωτική. Έφυγαν οι ευκαιριακοί και έμειναν οι πραγματικά πιστοί. Η τιμή των 20.000 δολαρίων ήταν πολύ υψηλότερα από ό,τι δικαιολογούσαν οι τότε συνθήκες. Πολλοί εισήλθαν στην αγορά με επιπολαιότητα, για λάθος λόγους. Χωρίς να ξέρουν καν ποια είναι η φιλοσοφία του blockchain, συμμετείχαν με μοναδικό κίνητρο τα γρήγορα κέρδη.

Προϋπόθεση της ανάκαμψης, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιόδους υπερβολικής ευφορίας, ήταν να απογοητευτούν και να αποχωρήσουν πρώτα όσοι έχουν εμπλακεί στον χώρο για να πλουτίσουν σε μία ημέρα. Όσοι πίστεψαν την ανάπτυξη του blockchain, όσοι το παρακολουθούσαν καθημερινά να βελτιώνεται, να εμφανίζονται νέες καινοτόμες εφαρμογές, να εμπλέκονται δυνατά μυαλά και άφθονο ταλέντο, όχι μόνο παρέμειναν στον χώρο αλλά εκμεταλλεύτηκαν την πτώση να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές. Γνώριζαν ότι θα βγουν κερδισμένοι, όταν οι άνθρωποι αποκτήσουν οικειότητα με τη νέα τεχνολογία και θα αρχίσουν να την αναζητούν από μόνοι τους.

Όταν αισθάνονται οι επενδυτές ευφορία, είναι καλό. Κάθε κύκλος φέρνει στο σκάφος ένα νέο σύνολο αληθινών πιστών. Όμως αποτελεί ανασφαλή ένδειξη για το μέλλον. Όλες οι χρηματιστηριακές φούσκες έχουν για πρώτη ύλη την ευφορία. Βέβαια είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για νέα φούσκα, όσο δεν σημειώνεται πολλαπλάσια τιμή από το προηγούμενο υψηλό.

Η φορολογική νομοθεσία αλλάζει στις ΗΠΑ

Όπως αναμενόταν, η προσπάθεια του Δημοκρατικού γερουσιαστή Brad Sherman να βρει συμπαραστάτες, προκειμένου να συντάξουν το νομοθετικό πλαίσιο που θα απαγορεύει την κατοχή crypto στις ΗΠΑ, απέτυχε παταγωδώς.

Ωστόσο ένας αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο, ο Ρεπουμπλικανός Tom Emmer, βρήκε συμπαραστάτες σε μια κίνησή του όσον αφορά το θέμα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Μαζί με άλλα 20 μέλη του Κογκρέσου, έστειλαν μια επιστολή προς την IRS (αμερικάνικη εφορία), επισημαίνοντας ότι «εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ασάφεια σε πολλά σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φορολόγηση των εικονικών νομισμάτων».

Η εφορία ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα και απάντησε υποστηρίζοντας ότι η IRS σύντομα θα δημοσιεύσει διευκρινιστικές φορολογικές οδηγίες για τα ψηφιακά νομίσματα. Αναγνώρισαν πως τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2014, τη χρονιά που εκδόθηκε η τελευταία φορολογική οδηγία. Τα κρυπτονομίσματα έχουν αναπτυχθεί και δεν είναι δυνατόν να αξιολογούνται ως συνηθισμένο περιουσιακό στοιχείο, που θα φορολογείται όπως τα υπόλοιπα.

Tα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους. Η απαγόρευση αποτελεί μια, αν όχι γελοία, σίγουρα ανέφικτη ιδέα. Αυτό όμως που είναι εφικτό -και επιθυμητό από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της κοινότητας των crypto- είναι να υπάρξει εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας προς την κάλυψη των κενών που ευνοούν τις απάτες.

Η αγορά σήμερα

Όπως είπαμε και στην αρχή, η αγορά των crypto ανεβαίνει. Για την ακρίβεια, ανεβαίνει τρέχοντας με σχεδόν διψήφιο ποσοστό. Το Bitcoin κερδίζει άνετα την «αυτοδυναμία», έχοντας πάνω από το 57% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στις 8.705 δολάρια, με άνοδο 9,39%, συμπαρασύροντας στον ρυθμό του και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video