JP Morgan: Πόσο πραγματικά αξίζει τώρα το Bitcoin

Στη διαδικασία για τη δίκαιη αποτίμηση του κρυπτονομίσματος αναφέρεται η JP Morgan, αντιμετωπίζοντας το Bitcoin ως εμπόρευμα ώστε να καθορίσει το οριακό κόστος παραγωγής του, το οποίο έχει αρχίσε να αυξάνεται από τις αρχές του 2019.

JP Morgan: Πόσο πραγματικά αξίζει τώρα το Bitcoin

Η ομάδα ανάλυσης της JP Morgan Global Markets Strategy και ο Nikolaos Panigirtzoglou υποστηρίζει ότι η πορεία της «δίκαιης» αξίας του κρυπτονομίσματος bitcoin, η οποία υπολογίζεται ως το οριακό κόστος παραγωγής του, αρχίζει να μοιάζει με τις συνθήκες στο τέλος του 2017 (σ.σ. η τιμή του bitcoin στο τέλος του 2017 έφτασε έως τις 20.000 δολάρια σε κάποια ανταλλακτήρια, επίπεδο που αποτελεί το ιστορικό υψηλό του, για να καταρρεύσει έως τα 3.100 δολάρια στο τέλος του 2018 και τώρα να είναι διαπραγματεύσιμο στα 7.900 δολάρια).

Ωστόσο, η στροφή που έχει πραγματοποιήσει η αμερικανική τράπεζα από το 2017 που ο CEO της Jamie Dimon είχε χαρακτηρίσει το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα απάτη, είναι σχεδόν 180 μοίρες!

Στις αρχές του έτους, η ομάδα της JP Morgan είχε σημειώσει ότι η πτώση των τιμών τον Νοέμβριο και στις αρχές Δεκεμβρίου είχε συνδυαστεί με την κατάρρευση της δραστηριότητας εξόρυξης του bitcoin, μετά από μια σημαντική αύξηση κατά το 2018 που προκλήθηκε από βελτιώσεις στην τεχνολογία. Αυτό με τη σειρά του είχε προκαλέσει ερωτηματικά σχετικά με ποια πραγματικά είναι η «δίκαιη» αξία του bitcoin. Τότε, η JP Morgan είχε υποστηρίξει ότι η αξία οριζόμενη ως το οριακό κόστος παραγωγής ήταν περίπου 20% χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς.

Από την αρχή του μήνα ωστόσο, σημειώνει η JP Morgan, οι τιμές έχουν σημειώσει απότομη αύξηση, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά κατά πόσο αυτό αντικατοπτρίζει επίσης την αύξηση της «δίκαιης» τιμής του bitcoin.

Για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση η JP Morgan, επανεξετάζει την εκτίμηση της περί της «δίκαιης» αξίας. Ο καθορισμός μιας δίκαιης αξίας για τα κρυπτονομίσματα είναι προφανώς δύσκολη εργασία, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα. Πράγματι, οι απόψεις ποικίλλουν από ορισμένους ερευνητές που υποστηρίζουν ότι δεν έχει θεμελιώδη αξία, σε άλλους που εκτιμούν εύλογες αξίες πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες τιμές. Η προσέγγιση που υιοθετεί η JP Morgan για να εκτιμήσει την «δίκαιη» αξία για το Bitcoin είναι να το αντιμετωπίσει ως εμπόρευμα (commodity) και να βασιστεί στο οριακό κόστος παραγωγής του.

Όπως αναφέρει, η εξόρυξη καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ένα πραγματικό κόστος. Αν η τιμή αγοράς είναι πάνω από αυτό το κόστος, αυτό θα πρέπει να αυξήσει την εξόρυξη, αυξάνοντας το κόστος της εξόρυξης μέχρις ότου το οριακό κόστος πλησιάσει την τιμή της αγοράς. Αντίθετα, αν η τιμή του bitcoin είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής θα οδηγήσει τους παραγωγούς υψηλότερου κόστους να βγουν εκτός αγοράς έως ότου το συνολικό κόστος προσεγγίσει και πάλι το οριακό κόστος.

Το ημερήσιο κόστος παραγωγής του bitcoin υπολογίζεται ως συνάρτηση της υπολογιστικής ισχύος που καταναλώνεται, του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης του εξοπλισμού (hardware). Στη συνέχεια, διαιρεί το ημερήσιο κόστος παραγωγής με τον αριθμό των bitcoins που μπορούν να παραχθούν καθημερινά για να υπολογιστεί το οριακό κόστος παραγωγής ανά νόμισμα.

Η JP Morgan, για να μετρήσει το οριακό κόστος παραγωγής του bitcoin συνολικά, χρησιμοποιεί καθημερινά δεδομένα σχετικά με την τιμή αγοράς, το ποσοστό κατακερματισμού (hash rate) και τη δυσκολία παραγωγής από το bitinfocharts.com. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τις εκτιμήσεις από τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Κατανάλωσης bitcoin, που επιτρέπει μια σταδιακή αύξηση της αποδοτικότητας και μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (στα 0,05 δολάρια ανά kWh στις αρχές του έτους). Διατηρεί την παραδοχή του ενεργειακού κόστους σταθερή, αν και η υποτιθέμενη απόδοση του εξοπλισμού εξόρυξης έχει κινηθεί από τα 0,115 Watts per GH/s στην αρχή του έτους σε 0,135 Watts per GH/s σήμερα. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι αντί να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις σε νέο υλικό, οι παλαιότερες λιγότερο αποδοτικές εγκαταστάσεις εξόρυξης που τερματίστηκαν κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου πέρυσι ενδέχεται να έχουν αγοραστεί στη δευτερογενή αγορά και να έχουν μετακινηθεί σε τοποθεσίες χαμηλότερου κόστους ενέργειας.

Σύμφωνα με ένα σταδιακά αυξανόμενο ποσοστό κατακερματισμού (hash rate) - και κατά συνέπεια τη δυσκολία εξόρυξης - και μια μικρή μείωση μέση απόδοση του εξοπλισμού, η εκτίμησή της JP Morgan για το οριακό κόστος παραγωγής είναι ότι έχει αυξηθεί σταδιακά το 2019 και μέχρι τέλος Μαρτίου.

Από τις αρχές Μαΐου ειδικότερα, η απότομη αύξηση των τιμών συνδυάζεται με μια μέτρια περαιτέρω αύξηση του ρυθμού κατακερματισμού μέχρι στιγμής. Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες ημέρες, η πραγματική τιμή κινήθηκε απότομα σε σχέση με το οριακό κόστος.

Πράγματι, ένα άλλο μέτρο της κερδοφορίας της εξόρυξης από το Bitinfocharts.com, το κέρδος για υπολογιστική ισχύ 1THash/s έχει υπερδιπλασιαστεί από το χαμηλό στα 0,13 δολάρια σε περίπου 0,30 δολάρια.

Αυτή η απόκλιση μεταξύ των πραγματικών και των «δίκαιων» τιμών του bitcoin μοιάζει με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στα τέλη του 2017, όπου η απόκλιση επιλύθηκε με τη μείωση των πραγματικών τιμών μαζί με μια μικρή αύξηση της «δίκαιης» τιμής, καταλήγει η JP Morgan.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video