Περιθώρια ανόδου των ελληνικών τραπεζών βλέπει η Axia

Οι βελτιούμενες τάσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά, αλλά και τα πιθανά οφέλη από συστημικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να ωφελήσουν τα εγχώρια ιδρύματα, τονίζει ο οίκος. Τι είδε στις συναντήσεις με τους τραπεζίτες.

Περιθώρια ανόδου των ελληνικών τραπεζών βλέπει η Axia

Ενόσω οι τράπεζες συνεχίζουν να εκτελούν τα υφιστάμενα σχέδιά τους, υπάρχει περιθώριο ανόδου το οποίο φαίνεται στις βελτιούμενες τάσεις στην ελληνική αγορά, αλλά και στα πιθανά οφέλη από συστημικές λύσεις όπως είναι το πρόγραμμα προστασίας των assets ή του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδας για τα NPEs και την ποιότητα των κεφαλαίων, σχολιάζει η Axia, η οποία την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης επενδυτών στην Αθήνα και ανώτατων διοικητικών στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η Axia, από τις συναντήσεις προέκυψαν τα εξής:

Alpha Bank έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην υλοποίηση δυο συναλλαγών NPE και στην αποκάλυψη των νέων χρηματοοικονομικών της στόχων στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2019.

-Για την Eurobank, ο βασικός στόχος του ομίλου είναι να ολοκληρώσει τη συναλλαγή με την Grivalia (που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα), διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πως οι τιτλοποιήσεις ύψους 9,5 δις. ευρώ βρίσκονται εντός τροχιάς του αναμενόμενου χρονοδιαγράμματος.

-Στην Εθνική, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα α’ τριμήνου στις 14 Μαΐου, το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει την έκδοση τίτλων 1,5 δις. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

-Τέλος, η προσοχή της Πειραιώς θα παραμείνει επικεντρωμένη στη δημιουργία 160-200 μ.β. επί της κεφαλαιακής επάρκειας από ένα μείγμα οργανικών και μη οργανικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν την έκδοση τίτλων Tier 2. Επιπλέον, μια πιθανή πώληση της εταιρείας servicing NPLs (που δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως) αναμένεται να στηρίξει ουσιαστικά την επιχειρηματική υπόθεση της τράπεζας.

-Για την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρεται πως «ορατότητα» ως προς την έγκρισή της είναι χαμηλή. Υποθέτοντας πως θα υπάρξει έγκριση το Νοέμβριο, μετά τις εκλογές, οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να μεταφέρουν τις πρώτες εκθέσεις ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τονίστηκε, πάντως πως το πρόγραμμα αυτό είναι εθελοντικό για τις τράπεζες, όμως παρουσιάζεται ως συστημική λύση δεδομένου του περιορισμού που υπάρχει ως προς το πόσες τράπεζες μπορούν να κάνουν μεταφορές στο SPV.

-Για την συνάντηση με τη ΤΧΣ, η Axia αναφέρει πως οι εκπρόσωποι του Ταμείου ήταν αισιόδοξοι πως το σχέδιο του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών (το πρόγραμμα προστασίας assets) θα εγκριθεί πριν το τέλος Μαΐου.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video