Είναι αργά να αγοράσουμε Bitcoin τώρα;

Με απόδοση 270% από το χαμηλό του Δεκεμβρίου το κρυπτονόμισμα και τα μαθήματα από τις προηγούμενες εκρηκτικές ανόδους. Η τεχνική ανάλυση και γιατί σπανίζουν οι πωλητές.

Είναι αργά να αγοράσουμε Bitcoin τώρα;

Ούτε καν στάση για συσσώρευση δεν έχει κάνει το Bitcoin. Από το χαμηλό του Δεκέμβρη, έχει ανέβει 270%. Για να φτάσουμε από εδώ μέχρι το ρεκόρ των 20.000, πόσο νομίζετε ότι θέλουμε; 240%! Έχουμε καλύψει πάνω από τη μισή διαδρομή!

Κι όχι μόνο αυτό. Την προηγούμενη φορά, το 2017, που είχε φτάσει τις 8.500 δολάρια, για να φτάσει την απόλυτη κορυφή, πόσος χρόνος νομίζετε ότι χρειάστηκε; Μόλις 3 εβδομάδες!

Άρα λοιπόν; Έχουμε ακόμα περιθώριο να αγοράσουμε ή χάθηκε η ευκαιρία; Εκτιμήσεις υπάρχουν πολλές, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, ειδικά από μια τόσο μεγάλη κίνηση. Ωστόσο καλύτερα να βλέπουμε θολά παρά καθόλου. Τα ιστορικά δεδομένα μπορούν να μας αποκαλύψουν πολλά για τη συμπεριφορά που επέδειξε κατά τη διάρκεια της ιστορίας της η χρηματιστηριακή αξία που μελετάμε. Τις συνήθειές της, τις προτιμήσεις της.

Ανατρέχοντας λοιπόν στο 2015, ανιχνεύσαμε μια παρόμοια περίπτωση. Μια πολύ μεγάλη πτώση που διήρκησε πολλούς μήνες (κόκκινο φόντο). Κατόπιν είχαμε συσσώρευση και πάλι μηνών, για να ακολουθήσει μια απότομη άνοδος (μπλε φόντο).

Το διάγραμμα της περιόδου 2015-2016 είναι γεγονός πως παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με το σημερινό, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα επαναληφθεί. Αν παρ' όλα αυτά υπάρξει κάτι ανάλογο, θα ακολουθήσει σημαντική διόρθωση, η οποία όμως ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή ανόδου. Αν μάλιστα ισχύσουν τα ίδια ποσοστά και αυτή την περίοδο, θα υπάρξει μια διόρθωση που σταματάει κοντά σε πολύ δυνατή στήριξη. Με βάση αυτό το σενάριο, δεν είναι απίθανο να φτάσουμε τις 6.000 δολάρια, όπου και θα πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία να αγοράσουμε φτηνά.

Το σενάριο που περιγράψαμε δένει τόσο αρμονικά, που καταντάει ύποπτο. Η αγορά έχει την τάση να αιφνιδιάζει. Σπάνια πάει προς τα εκεί που υποπτεύονται οι πολλοί. Πόσο μάλλον εκεί που επιθυμούν. Ό,τι πάει επάνω, νομοτελειακά θα πάει και κάτω, λένε και έχουν δίκιο. Αυτό δεν σημαίνει πως η διόρθωση θα γίνει από αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα, ούτε ότι θα είναι το ίδιο σφοδρή με αυτή του 2015.

Σπανίζουν οι πωλητές

Θυμάστε που είχαμε αναφέρει πως πολύ περισσότερα Bitcoin αποταμιεύονται παρά ξοδεύονται ή χρησιμοποιούνται για trading; Το συμπέρασμα είχε βγει από την αίσθηση που αποκομίζαμε από την επαφή μας με ανθρώπους του χώρου ή δημοσιεύματα. Τώρα όμως είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την απόδειξη: τον δείκτη Number of Unspent Transaction Outputs.

Τι μας περιγράφει αυτός ο δείκτης, με απλά λόγια; Ότι αυτοί που αγοράζουν αλλά δεν ξοδεύουν τα Bitcoin τους συνεχώς αυξάνονται. Έχουν ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και την περίοδο του προηγούμενου bull run toy 2017.

Μια είδηση που ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτή την πεποίθηση είναι κάποιες λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν σχετικά με την πρόσφατη άνοδο. Σε κάποιες φάλαινες (φάλαινες ονομάζονται στην αργκό της κοινότητας των crypto οι κάτοχοι Bitcoin αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων) παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα τις ημέρες που διήρκησε η πορεία προς τις 7.500 δολάρια. Συγκεκριμένα διακίνησαν ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσό, που ανήλθε σε 86.140 Bitcoin, αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από τις 20 μεγαλύτερες συναλλαγές στην επίμαχη περίοδο, μόνο δύο αφορούσαν μεταφορά από πορτοφόλι (δεν είναι γνωστός ο ιδιοκτήτης) σε ανταλλακτήριο. Σε ανταλλακτήριο πάει κάποιος τα crypto του είτε για να τα πουλήσει, είτε για να κάνει trading. Οι υπόλοιπες 18 συναλλαγές μετέφεραν τα Bitcoin τους είτε από ένα πορτοφόλι σε κάποιο άλλο, είτε από ανταλλακτήρια σε πορτοφόλια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων κινούν σημαντικές ποσότητες Bitcoin συνεχίζουν τη διακράτηση. Παρά τον υερδιπλασιασμό της αξίας του από τα χαμηλά του Δεκέμβρη, δεν διαφαίνεται καμία διάθεση να πουλήσουν.

Τι προκάλεσε την άνοδο

Γιατί ανεβαίνουν τα crypto; Υπάρχουν πολλές απαντήσεις, που εστιάζουν σε επιμέρους ειδήσεις. Πέρα από αυτές όμως υπάρχει η μεγάλη εικόνα. Η αξία του Bitcoin και ορισμένων αξιόλογων κρυπτονομισμάτων έπρεπε να ανέβει, προκειμένου να συμβαδίσει με τα θεμελιώδη. Ο χώρος συνεχώς εξελισσόταν όλο αυτό τον καιρό.

Νέες εφαρμογές έχουν βελτιώσει τα συστήματα, η υιοθέτηση και η αναγνωρισιμότητα έχει αυξηθεί. Οι υπερβολικές προσδοκίες ήταν που εκτόξευσαν και αμέσως μετά γκρέμισαν την αγορά, όχι η διάψευσή τους.

Το οικοσύστημα του blockchain έχει την τύχη να έχει συγκεντρώσει έξυπνους ανθρώπους με ταλέντο και φιλοδοξίες. Ήταν θέμα χρόνου να βρει τον δρόμο του. Κανείς δεν έχει επιβραδύνει τις προσπάθειές του. Το αντίθετο μάλιστα.

Το σωστό ερώτημα είναι γιατί άργησε να ανέβει. Το πλοίο έχει πολλά ταξίδια να κάνει ακόμα. Μπορεί να έχει σαλπάρει, αλλά θα ξαναπιάσει λιμάνι. Δεν θα είναι το πρώτο, ούτε το δεύτερο, αλλά δεν έχει σημασία. Έχει πολλά ταξίδια να κάνει ακόμα. Το Bitcoin δεν είναι απλώς χρήμα. Είναι ένα βλέμμα προς το μέλλον.

Η αγορά σήμερα

Όπως είπαμε και στην αρχή, η αγορά ανεβαίνει ακάθεκτη. Αυτή τη φορά είναι η σειρά του Bitcoin να «ξεκουραστεί» και να αρχίσουν να τρέχουν τα υπόλοιπα. Το Ethereum και το XRP καταγράφουν διπλάσιο ποσοστό ανόδου, ενώ το Bitcoin διαπραγματεύεται σχεδόν στην τιμή που είχε χθες, στις 8.000 δολάρια ακριβώς.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video