Εισηγμένες: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του 2018

Αναλυτικός πίνακας με δημοσιευμένα στοιχεία. Οι λόγοι που οδήγησαν σε περιορισμένη αύξηση της κερδοφορίας, η αναλογία κερδισμένων-χαμένων και ποιες επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από έκτακτους παράγοντες.

Εισηγμένες: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του 2018

Βελτιωμένες εμφανίζονται οι οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών για το 2018, με βάση τουλάχιστον τις μέχρι τώρα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα 69 εταιρειών (η προθεσμία υποβολής ετήσιων λογιστικών καταστάσεων εκπνέει στο τέλος Απριλίου):

Ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται ανοδικός (+11,5%), οι λειτουργικές επιδόσεις στάσιμες (-0,6%) και τα καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 2,8%.

• Σε αρκετές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα λόγω έκτακτων-μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων.

• Από τις 69 εταιρείες, οι 53 εμφάνισαν κέρδη και οι υπόλοιπες 16 υποχρεώθηκαν σε ζημιογόνο αποτέλεσμα (στο σύνολο των αποτελεσμάτων, η παραπάνω αναλογία αναμένεται ως ένα βαθμό να επιδεινωθεί).

• Από τις 69 εταιρείες, οι 45 κατάφεραν να βελτιώσουν την καθαρή τους επίδοση (αύξηση κερδών, ή συρρίκνωση ζημιών) ενώ οι 24 είδαν την καθαρή τους επίδοση να επιδεινώνεται (μείωση κερδών, ή αύξηση ζημιών).

• Αρκετές ήταν οι εισηγμένες που εμφάνισαν θετικό καθαρό ταμείο (μετρητά που υπερβαίνουν το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, είτε αυτές είναι μακροπρόθεσμες, είτε βραχυπρόθεσμες). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Alpha Αστικά Ακίνητα, AS Company, CNL Capital, Entersoft, JUMBO, Mermeren Kombinat, PROFILE, Quest Holdings, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Κανάκης, ΟΛΠ και Πλαίσιο.

• Πέντε εταιρείες μετέτρεψαν το 2018 σε κέρδη τα ζημιογόνα αποτελέσματα του 2017: Alpha Αστικά Ακίνητα, Cenergy, FG Europe, Lamda Development και READS.

Σε γενικές γραμμές, το 2018 συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των επιχειρηματικών κερδών που είχε ξεκινήσει το 2014, όπως προκύπτει τουλάχιστον από το γεγονός ότι περίπου οι δύο στις τρεις εισηγμένες βελτίωσαν τις επιδόσεις τους.

Αυτό -σε συνδυασμό με τις προβλέψεις των αναλυτών για νέα αύξηση των εταιρικών κερδών μέσα στο 2019- αποτελεί ένα από τα επιχειρήματα εκείνων που αγοράζουν ελληνικές μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που ήδη αναφέρθηκε είναι ο σημαντικός επηρεασμός των οικονομικών επιδόσεων από έκτακτους παράγοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Η γενικότερη άνοδος στις τιμές των ακινήτων ενίσχυσε τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου, μέσα από την άνοδο των «ευλόγων αξιών» των κτιρίων και των οικοπέδων τους, όπως αυτά αποτιμώνται από τους εκτιμητές (πχ Lamda Development, Trastor, International-Intercontinental, BriQ Properties, Grivalia, READS).

• H δραστική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς δημιούργησε έκτακτες ζημίες αποθεμάτων στους δύο μεγάλους ομίλους διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) οδηγώντας σε μείωση των λογιστικών κερδών τους.

• Σημαντικά θετικές συναλλαγματικές διαφορές επηρέασαν ανοδικά τα κέρδη του ομίλου ΤΙΤΑΝ.

• Ορισμένες εταιρείες το 2017 είχαν εγγράψει έκτακτα κέρδη από διαγραφές δανείων (π.χ. Νίκας, Frigoglass), εξέλιξη που δεν επαναλήφθηκε πέρυσι.

• Ο όμιλος Ελλάκτωρ αποφάσισε να «καθαρίσει» πλήρως την όλη κατάσταση, επιβαρύνοντας τη χρήση του 2018 με πολλές μη επαναλαμβανόμενες απομειώσεις.

• Έκτακτες ζημίες στη ΛΑΝΑΚΑΜ από πώληση ακινήτου.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video