Υποψήφιος πλανητάρχης φιλικός προς το Bitcoin

O Andrew Yang, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δέχεται δωρεές σε Bitcoin, Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του.

Υποψήφιος πλανητάρχης φιλικός προς το Bitcoin

Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρυπτονομίσματα, έχουν αναπτυχθεί ταχύτερα από τους νόμους. Ουσιαστικά, αν έχει διαπραχθεί ή όχι απάτη, κρίνεται με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των γενικότερων οικονομικών δοσοληψιών κάθε χώρας. Έχουν υπάρξει κάποιες προσπάθειες για εξειδικευμένους κανονισμούς λειτουργίας, αλλά έχουν προέλθει από μικρά κράτη, όπως η Εσθονία και η Μάλτα. Αυτοί που θα καθορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως είναι αναμενόμενο, θα είναι οι Αμερικανοί. Όλοι αυτούς περιμένουν να δώσουν την κατεύθυνση.

Γι' αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση του Δημοκρατικού Andrew Yang. Πρόκειται για τον πρώτο υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος φαίνεται διακείμενος θετικά προς το Bitcoin. Μάλιστα στην καμπάνια που ξεκίνησε, για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του, δήλωσε ότι δέχεται δωρεές σε Bitcoin, Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα. Ας οικοδομήσουμε το μέλλον μαζί, αναφέρει χαρακτηριστικά στο site του.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί απόδειξη. Οι ανάγκες για χρήματα είναι τεράστιες για μια αξιοπρεπή εκλογική εκστρατεία και μαζεύει ο άνθρωπος ό,τι βρει. Κι όμως, ο Yang από ό,τι φαίνεται είναι αρκετά παλιός στον χώρο του Bitcoin. Το 2013 είχε γράψει ένα tweet που αναφερόταν στην τότε υποχώρηση των τιμών, όταν η τιμή μειώθηκε κάτω από τα 600 δολάρια. Συνεπώς έχει ανακατευτεί ή τουλάχιστον γνωρίζει την ύπαρξή του από τότε.

Η σχέση του Yang με το Bitcoin έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις γύρω από τα crypto. Από τη μια, υπάρχουν πολλές ενθουσιώδεις εκδηλώσεις από χρήστες των κρυπτονομισμάτων που πανηγυρίζουν. Ακόμα και οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν αντιληφθεί τη χρησιμότητά τους, λένε. Άλλοι κάνουν όνειρα για το πόσο ψηλά θα φτάσει το Bitcoin, αν γίνει πρόεδρος ο Yang.

Όπως δήλωσε, ήρθε η ώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει σαφείς οδηγίες. Να «δημιουργήσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στον κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ώστε οι επιχειρήσεις και τα άτομα να μπορούν να επενδύουν και να καινοτομούν στην περιοχή χωρίς αβεβαιότητες».

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεώρησαν πως βρήκαν το αδύνατο σημείο του. Άρχισαν να τον δυσφημούν αναπαράγοντας τα συνηθισμένα περί ύποπτων χρηματικών ροών, μέχρι και για τη ζημιά που κάνουν στο περιβάλλον οι επιχειρήσεις εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Η σχέση του Yang με το Bitcoin δεν είναι το μοναδικό που έχει προκαλέσει σάλο. Το κυριότερο είναι η υπόσχεσή του πως όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ, από την ενηλικίωση τους και μετά, θα λαμβάνουν 1.000 δολάρια από το κράτος, ακόμα και αν δεν δουλεύουν. Έχουμε δει λαϊκιστές και λαϊκιστές, αλλά αυτός έσπασε κάθε φράγμα, θα σκεφτούν πολλοί. Μη βιάζεστε. Αυτό το μέτρο, αν όχι το ίδιο, πάντως αυτής της φιλοσοφίας, έχει υποστηριχθεί από τα μεγάλα επιχειρηματικά μυαλά του πλανήτη, όπως ο Bill Gates και ο Elon Musk. Θετικά προσκείμενος φαίνεται να είναι και ο Barack Obama, που θεωρεί πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Ο Yang και οι υποστηρικτές του βασικού εισοδήματος παραδέχονται πως στην αρχή θα οδηγήσει σε αύξηση του εθνικού χρέους, αλλά σε βάθος χρόνου θα αυξηθεί η παραγωγικότητα. Γιατί; Επειδή θα έχει σαν αποτέλεσμα ο εργοδότης-επιχειρηματίας να αποφεύγει να προσλαμβάνει πολλούς ανειδίκευτους, επειδή δεν θα τον συμφέρει. Αντίθετα, θα έχει κίνητρο να αντικαταστήσει αυτές τις δουλειές με μηχανήματα, με ρομποτικά συστήματα. Οι νέες τεχνολογίες κατά κανόνα αυξάνουν την παραγωγικότητα. Και τι γίνεται όταν υπάρχει αυξημένη παραγωγικότητα; Αυξάνονται τα κέρδη σου.

Από ό,τι λέει ο Yang, το κόστος από την πληρωμή του μερίσματος της ελευθερίας (Freedom Dividend) είναι πολύ πιο λίγο από ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν θα προκαλούσε πολύ πληθωρισμό, θα ήταν καλό για τις επιχειρήσεις και θα βοηθούσε εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν εκπαίδευση, να βελτιώσουν την οικονομία παρέχοντάς τους καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή. «Οι καλές εταιρείες επενδύουν στους ανθρώπους τους. Είναι καιρός να κάνουμε το ίδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας: τα κρυπτονομίσματα. Ποιος θα ωφεληθεί από το σενάριο ανεξέλεγκτου τυπώματος του δολαρίου; Το Bitcoin φυσικά! Γιατί; Επειδή είναι ένα περιουσιακό στοιχείο παγκόσμια αποδεκτό, που από τη φύση του είναι αντιπληθωριστικό. Το Bitcoin χαρακτηρίζεται ως ψηφιακός χρυσός και υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό. Είναι σπάνιο, αναγνωρισμένο πέρα από τα σύνορα και μπορεί να κρατηθεί ανώνυμα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον φυσικό χρυσό που πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος, οι κωδικοί για το Bitcoin μπορούν να διατηρούνται σε έναν υπολογιστή ή ακόμα και σε ένα χαρτί.

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό ή απίθανα αλαζονικό να συγκρίνεις τον χρυσό, μια διαχρονική αξία η οποία γίνεται αποδεκτή από όλους, με το Bitcoin, που μόλις έκλεισε 10 χρόνια παρουσίας και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αγνοεί την ύπαρξή του. Ωστόσο, καλώς ή κακώς, το πιστεύουν αρκετοί. Ίσως λοιπόν να αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα για να εκτοξευτεί η τιμή του.

Τι πιθανότητες έχει να εκλεγεί ο Yang; Ίσως όχι πολλές. Μήπως όμως ο Trump ξεκίνησε ως φαβορί; Ακόμα και αν εκλεγεί, όσο φιλικά προσκείμενος να είναι με τα crypto, μπορεί να κάνει κάτι για την ευρεία υιοθέτηση του Bitcoin; Δύσκολο, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Το μεγαλύτερο λόμπι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το τραπεζικό.

Η αγορά σήμερα

Συνεχίζει η τάση τις τελευταίες ημέρες να μην είναι σαφής στην αγορά των crypto. Το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 5.280 δολάρια, σχεδόν στην ίδια τιμή που είχε χθες αυτή την ώρα. Τη μεγαλύτερη άνοδο την καταγράφει το Enjin Coin (ENJ) με 10,2% και τη σημαντικότερη υποχώρηση το Maximine Coin (MXM) με 12,4%.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video