ΧΑ: Πόσο δρόμο έχει η ανοδική κίνηση

Τι προεξοφλείται και συνεχίζεται αμείωτο το ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο και σε σημαντικές δεικτοβαρείς μετοχές. Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα σε Γενικό Δείκτη, Large Cap και τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

ΧΑ: Πόσο δρόμο έχει η ανοδική κίνηση

Σε πλήρη αποσυντονισμό οι πωλητές και με την αγορά να μην κοιτάζει πίσω ούτε για να πάρει τις απαραίτητες… ανάσες, συνεχίζει ο Απρίλιος. Με αρωγό τις τράπεζες, ειδικά τους τίτλους της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank αυτήν την εβδομάδα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διέσπασε με ευκολία και τις 760 μονάδες, ενώ ο δείκτης των τραπεζών πλησίασε τις 650 μονάδες. 

Οι τράπεζες έχουν μετατραπεί από ουραγό σε πρωταγωνιστή από την 1η Φεβρουαρίου, αν και οι shorts δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμα για την «αλλαγή σελίδας» που προσπαθεί να πετύχει φέτος ο κλάδος. Με την άνοδο να επιτυγχάνεται με παράλληλη διατήρηση (ή και αύξηση) των short θέσεων, πιθανή αλλαγή στρατηγικής θα δημιουργήσει σοκ στις τιμές των μετοχών.

Οι αγοραστές φαίνεται να προεξοφλούν θετικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα στο θέμα της αξιολόγησης του οίκου Standard & Poor’s στις 26/4, της νέας πρόσβασης στην αγορά των ομολόγων, αλλά και της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Μερίδα αναλυτών επίσης εκτιμά ότι η αγορά μπορεί να προεξοφλεί πιο δυνατά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 760 μονάδες, χωρίς κανένα σημάδι αδυναμίας παρά τις υπεραγορασμένες συνθήκες σε σημαντικές μετοχές. Χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ, η Grivalia, η Viohalco, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο ΟΤΕ και η Μυτιληναίος γράφουν κέρδη άνω του 30% από τις αρχές του έτους, ενώ μόνο η μετοχή της Τιτάν έχει αρνητικό πρόσημο το 2019. Οι αποδόσεις των τραπεζικών τίτλων από τις αρχές του έτους διαμορφώνονται πλέον σε +71% για την Εθνική Τράπεζα, +36% για την Alpha Bank, +28% για τη Eurobank και +120% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει ως πρώτο στόχο την αντίσταση στις 780 μονάδες, περιοχή που αποτελεί πλέον και την τελευταία ελπίδα των shorts. Με αυτή την παράμετρο, το διάγραμμα είναι πλέον θετικό και για πιο μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Θεωρητικά όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 740 μονάδες, ο βηματισμός είναι για υψηλότερα. Η περιοχή αναφοράς στο πτωτικό γύρισμα είναι οι 715 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

O τραπεζικός δείκτης, από το χαμηλό επίπεδο των 363 μονάδων στα μέσα Ιανουαρίου, σημειώνει κέρδη περίπου 80% και ξεπέρασε τη σημαντική ζώνη τιμών στις 600 μονάδες, οι οποίες πλέον είναι στήριξη. Στις 585 μονάδες είναι ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών.

Η Αlpha Βank διέσπασε τα 1,35-1,40 ευρώ που είναι και ο ΚΜΟ 200 ημερών και ξεκίνησε να υπεραποδίδει και έχει ως επόμενη περιοχή το 1,50 ευρώ. Ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για το 1,70 ευρώ. Η στήριξη στο 1,35 ευρώ ανά μετοχή.

Για την Εθνική Τράπεζα, η παραμονή πάνω από το επίπεδο του ΚΜΟ 200 ημερών είναι σημαντική ενώ η αντίσταση στο 1,90 ευρώ είναι επίσης ουσιαστική και θα απαιτήσει ορμή για να διασπαστεί. Χαμηλότερα η ζώνη των 1,50-1,60 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν ο πρώτος στόχος, ενώ υψηλότερα τα 2,20 ευρώ.

Η Eurobank έφτασε στο επίπεδο του 0,75 ευρώ και γύρισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα. Σε θετικό κλίμα, η ανοδική διαφυγή από το 0,75 ευρώ θα φέρει νομοτελειακά ως στόχο το 1 ευρώ, ενώ πλέον το stop είναι στο 0,67 ευρώ (ΚΜΟ 55 ημερών). Το κάτω όριο όλης της κίνησης στα 0,60-0,62 ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, αν η κίνηση πάνω από το 1,70-1,75 ευρώ ανά μετοχή ολοκληρωθεί, τότε επόμενος στόχος είναι τα 2,10 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η υπεράσπιση της ζώνης των 1.900 μονάδων σε όλα τα pullback είναι ενδεικτική δυναμικής της αγοράς. Υψηλότερα, οι 1.950-2.000 μονάδες αποτελούν την επόμενη περιοχή με τεχνική σημασία. Οι 1.896 είναι η περιοχή του ΚΜΟ 55 ημερών.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video