Στο κόκκινο η αγορά των crypto

Η τριγωνική συσσώρευση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και ποια μηνύματα στέλνει. Γιατί ανοδική κίνηση δεν σημαίνει αναγκαστικά και ανοδική (bull) αγορά.

Στο κόκκινο η αγορά των crypto

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν παρουσιάζει και τόσο καλή εικόνα. Η τριγωνική συσσώρευση που είχαμε εντοπίσει στο χθεσινό διάγραμμα διασπάστηκε στην κάτω πλευρά της. Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η κίνηση σε καθοριστικό επίπεδο τιμών πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα, μια ώρα όπου δραστηριοποιούνται Aσιάτες traders. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει το σύνολο της κεφαλαιοποίησης, όπου και εκεί φαίνεται καθαρά η πορεία των τιμών και τι την ώθησε προς τα εκεί.

Στη Wall Street λένε «bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered». Σε ελεύθερη μετάφραση: στην άνοδο μπορείς να κερδίσεις χρήματα, στην πτώση μπορείς να κερδίσεις χρήματα, αλλά σε οποιεσδήποτε συνθήκες οι ατζαμήδες θα χάνουν. Οι αγορές είναι φτιαγμένες ώστε να παίρνουν χρήμα από τους αδαείς και να το μοιράζουν στους γνώστες.

Επιφυλακτικοί είμαστε λοιπόν, γιατί ανοδική κίνηση δεν σημαίνει αναγκαστικά και ανοδική (bull) αγορά. Το καλό με τους τριγωνικούς σχηματισμούς είναι πως το stop loss είναι σχετικά κοντά και μπορούμε να δράσουμε ακαριαία. Το ακαριαία είναι βέβαια μια έννοια που λειτουργεί πάρα πολύ καλά στα βιβλία. Στην πράξη, ειδικά στα crypto, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το εμπόδιο του ωραρίου. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε πάνω από την οθόνη 24 ώρες το 24ωρο.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το κυριότερο εμπόδιο είναι η επίδραση της ψυχολογίας. Ωραία, είδαμε την τιμή να ξεφεύγει από τα πλαίσια που έχουμε θέσει και ξέρουμε πως πρέπει να αναλάβουμε δράση. Να αδράξουμε τη στιγμή ή να περιμένουμε την επιβεβαίωση; Κι αν μας φύγει; Όσο απλό και αν φαίνεται, είναι γεγονός πως σε μια συσσώρευση, οι περισσότεροι αιφνιδιάζονται. Από ένα σημείο και μετά, δεν δίνουν σημασία γιατί δεν κινείται η τιμή. Έτσι τελικά η διάσπαση και η εκρηκτική κίνηση που ακολουθεί τούς ξαφνιάζει.

Πιθανότατα έχετε διαβάσει επανειλημμένα ό,τι χρειάζεται για την επιτυχία: «η τάση είναι φίλη μας», «κόψτε τις απώλειές σας νωρίς και αφήστε τα κέρδη σας να τρέξουν», «η διαχείριση ρίσκου είναι το κλειδί» και ούτω καθεξής. Στην πράξη, είναι δύσκολο για ψυχολογικούς λόγους να ακολουθήσετε αυτές τις διαχρονικές και πολύτιμες συμβουλές. Δεν μπορείτε να αποδεχτείτε την ιδέα της ήττας, έστω και με μικρές απώλειες. Κάθε φορά που χάνετε, η αποτυχία σάς απογοητεύει. Θέλει υπομονή, επιμονή και κυρίως πειθαρχία στο σχέδιο.

Εκτιμήσεις ειδικών για την πορεία του Bitcoin

Πριν από λίγες εβδομάδες, είχαμε βάλει έναν δείκτη της Coinmetrics, που υπολογίζει την αξία όλων των κυκλοφορούντων κρυπτονομισμάτων, με βάση την τελευταία τιμή διαπραγμάτευσής τους. Μια προσέγγιση της αξίας που καταβλήθηκε για όλα τα νομίσματα που κυκλοφορούν.

Η ερμηνεία του δείκτη είναι απλή. Όποτε το Bitcoin βρίσκεται κάτω από τον πορτοκαλί δείκτη της Coinmetrics, θεωρείται υποτιμημένο. Αν τον ξεπεράσει -και για όσο είναι από πάνω-, είναι ένδειξη ανοδικής αγοράς. Όταν το είχαμε βάλει, η τιμή του Bitcoin πλησίαζε τον δείκτη, αλλά δεν τον είχε ξεπεράσει. Φυσικά, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, το ότι μια ένδειξη ή κάποιος δείκτης είχε επιτυχία στο παρελθόν, δεν σημαίνει πως θα έχει και στο μέλλον. Είχαμε πάντως υποσχεθεί να σας ενημερώσουμε όποτε τη διασπάσει προς τα πάνω.

Ο Arthur Hayes, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BitMEX, μιας από τις πιο αξιόπιστες πλατφόρμες συναλλαγών (σύμφωνα με την έκθεση της bitwise που παρουσιάσαμε εδώ), υποστηρίζει ότι το Bitcoin όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά θα φτάσει τις 10.000 δολάρια, με πιθανότερη περίοδο το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Αυτή η εκτίμηση βγήκε σε συνεργασία με το τμήμα ανάλυσης της BitMEX.

Μπορεί να φτάσει τις 10.000 μέχρι το τέλος του χρόνου; Βεβαίως μπορεί. Η διαδρομή από τις 4.000 στις 10.000 δεν απαιτεί ασυνήθιστες επιδόσεις για το Bitcoin. Χρειάστηκαν 11 μήνες από τα 1.000 έως τις 10.000 δολάρια, αλλά λιγότερο από ένα μήνα για να πάει από τις 10.000 στις 20.000.

Ο συγκεκριμένος κύριος που δημοσιοποίησε την πρόβλεψη συγκαταλέγεται αναμφίβολα ανάμεσα στους ειδικούς του χώρου, αλλά είναι προς το συμφέρον του να κατευθυνθεί προς τα πάνω η αγορά. Οπότε ρίξαμε μια ματιά στο ιστορικό των προβλέψεών του, για να αξιολογήσουμε τη γνώμη του. Τι βρήκαμε λοιπόν;

Στις αρχές του 2017, όταν το Bitcoin ήταν στα 1.000 δολάρια, ισχυρίστηκε πως μέσα στο έτος θα φτάσει τις 6.000. Τότε όλοι σχεδόν γελάσανε, τον είπαν υπεραισιόδοξο. Και τρελό τον είπαν, αλλά ας μείνουμε στον χαρακτηρισμό υπεραισιόδοξο. Κι όμως, αποδείχτηκε ότι είχε υποτιμήσει τις προοπτικές του Bitcoin. Σκαρφάλωσε μέχρι τις 20.000.

Αρχές του 2018 πάλι, ισχυρίστηκε πως θα φτάσει τις 5.000 δολάρια. Πάλι τον είπαν τρελό, με τους πιο ευγενείς να τον χαρακτηρίζουν υπεραπαισιόδοξο. Κι όμως, ήταν ένας από αυτούς που έπεσαν περισσότερο μέσα. Έφτασε κοντά στις 3.200. Αν πάλι βγει σωστός ως προς την κατεύθυνση και μετριοπαθής στην τιμή-στόχο, δεν είναι απίθανο να δούμε το Bitcoin να περνάει το προηγούμενο ρεκόρ του. Για να δούμε, Arthur, θα επαναληφθεί το σερί;

Αυτή την ώρα το Bitcoin υποχωρεί -3,71% και βρίσκεται στις 5.062 δολάρια. Στο βαθύ κόκκινο έχει παρασύρει τα μεγαλύτερης αξίας κρυπτονομίσματα, όπως βλέπουμε στον πίνακα. Οι μεγάλες διακυμάνσεις έφεραν ανακατατάξεις. Στην 4η θέση επανήλθε το EOS, ενώ στην 5η πέρασε το Litecoin. Το Lambda (LAMB) δεν δείχνει να καταλαβαίνει από πτωτική αγορά. Ανεβαίνει 50%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα 100 κυριότερα κρυπτονομίσματα. Στην αντίπερα όχθη, το IOST (IOST) είναι αυτό με τη μεγαλύτερη πτώση. Χάνει -17%.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video