Το ΧΑ στον... ρυθμό του delisting!

Διψήφιος αριθμός εταιρειών έχει αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο και ο αριθμός αναμένεται να μεγαλώσει. Ποιες εταιρείες βλέπουν την «έξοδο» από το ταμπλό. Ποιες αναμένονται να είναι οι αρνητικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.

Το ΧΑ στον... ρυθμό του delisting!

Οι φήμες για αποχωρήσεις και άλλων εισηγμένων εταιρειών από το ΧΑ αφενός πριμοδοτούν «κερδοσκοπικές» κινήσεις σημαντικού ρίσκου στο ταμπλό, αφ’ ετέρου προβληματίζουν έντονα το ευρύ επενδυτικό κοινό και τους επαγγελματίες της αγοράς.

Εν μέσω φημών για αποχωρήσεις και άλλων εισηγμένων εταιρειών από το Χρηματιστήριο της Αθήνας, επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν τις μετοχές που θα… κουνήσουν μαντήλι το 2019 και έτσι να έχουν αυξημένες πιθανότητες αποκόμισης κερδών.

Μόνο κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, διψήφιος αριθμός εισηγμένων εταιρειών είτε αποχώρησε από το ΧΑ, είτε έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πέρυσι είχαμε την ΚΟΡΡΕΣ και την Envitec, ενώ φέτος η σχετική κινητικότητα έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό: Μινωικές Γραμμές, ΥΓΕΙΑ, Druckfarben, Κρητών Άρτος, Νexans Hellas, Στέλιος Κανάκης, Σφακιανάκης, Grivalia και ΕΛΤΕΧ Άνεμος!

Επίσης, όλα δείχνουν ότι θέμα χρόνου είναι να ακολουθήσουν το ΙΑΣΩ, η Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες και τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα.

Σύμφωνα επίσης με τη φημολογία, φέτος αναμένεται να δούμε και άλλες περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες θα αποχωρήσουν από το ΧΑ, είτε λόγω εξαγοράς τους από επενδυτές του εξωτερικού, είτε λόγω της πρόθεσης των βασικών τους μετόχων να τις αποσύρουν μέσω δημοσίων προτάσεων.

Σε πρώτη φάση, η αποχώρηση εταιρειών αποφέρει κέρδη σε όσους έχουν αποκτήσει μετοχές λίγο πριν ανακοινωθεί η δημόσια πρόταση (η οποία γίνεται σε τιμή ανώτερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής), ή ακόμη και σε μακροπρόθεσμους επενδυτές των εταιρειών αυτών σε περίπτωση που η πορεία των μετοχών αυτών έχει καταγράψει ανοδική τάση σε βάθος χρόνου.

Με αυτό το σκεπτικό, ορισμένοι επενδυτές προσπαθούν να πιθανολογήσουν εταιρείες που έχουν σημαντική πιθανότητα να αποχωρήσουν σύντομα από το ταμπλό. Ο κίνδυνος «εγκλωβισμού» ωστόσο που διατρέχουν είναι προφανής, στον βαθμό που οι όποιες τοποθετήσεις τους βασίζονται σε αβέβαιες εξελίξεις.

Ένα δεύτερο βραχυπρόθεσμο όφελος για την χρηματιστηριακή αγορά προέρχεται από το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό της ρευστότητας που εισπράττουν οι μέτοχοι μειοψηφίας όταν γίνονται δημόσιες προτάσεις επανατοποθετείται στο ΧΑ, επηρεάζοντας θετικά τη ζήτηση για άλλους εισηγμένους τίτλους.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη φυγή εταιρειών είναι περισσότερες και έντονα αρνητικές, γιατί:

* Πρώτον, οι δημόσιες προτάσεις αναγκάζουν συχνά μακροπρόθεσμους επενδυτές να «κλειδώσουν» τις ζημιές τους.

* Δεύτερον, περιορίζονται δραστικά οι προσφερόμενες επιλογές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

* Τρίτον, οι όποιες νέες εισαγωγές εταιρειών είναι ιδιαίτερα περιορισμένες (κατά την τελευταία διετία είχαμε μόνο τις BriQ Properties και CNL Capital, ενώ επίκειται και η παράλληλη διαπραγμάτευση της ασφαλιστικής εταιρείας INTERLIFE στην Κύρια Αγορά του ΧΑ) και 

* τέταρτον, αρκετές εισηγμένες με μεγάλο μέγεθος διακρίνονται από τη χαμηλή τους μετοχική διασπορά, όπως είναι η Εθνική-Πανγαία, Trastor και ElvalHalcor.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την έξοδο εταιρειών από το ΧΑ σε δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος αφορά την περιορισμένη δυναμική της εγχώριας χρηματιστηριακής κοινότητας -είτε μιλάμε για θεσμικούς επενδυτές, είτε για ιδιώτες-μικρομετόχους- λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

«Το ενεργητικό των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού είναι σήμερα πολύ μειωμένο σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ πολλοί από τους μικροεπενδυτές του παρελθόντος σήμερα αδυνατούν να αγοράσουν μετοχές, καθώς οφείλουν ποσά σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία» αναφέρει γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Ένας άλλος παράγοντας που ωθεί τις εταιρείες εκτός ταμπλό είναι το ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο εξωτερικό, μέρος της οποίας (είτε από funds, είτε από  επιχειρηματικούς ομίλους) εκδηλώνει το ενδιαφέρον να τοποθετηθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που η κατάσταση στην οικονομία δείχνει να ομαλοποιείται. Οι αγοραστές αυτοί, δεν επιθυμούν τις εταιρείες για τις οποίες ενδιαφέρονται εντός του ΧΑ.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video