Η νέα εποχή των crypto έχει ήδη ξεκινήσει

Η εκτίμηση ότι τελείωσε η εποχή της πτώσης και οι κρίσιμες παράμετροι που πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν αλλάζει σε μια ημέρα.

Η νέα εποχή των crypto έχει ήδη ξεκινήσει

Το twitter κυρίως αλλά και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως σχολιαστές σε ειδησεογραφικά sites, έχουν κατακλυστεί από φίλους των crypto που θριαμβολογούν. Αλληλοσυγχαίρονται και αγκαλιάζουν πανευτυχείς ο ένας τον άλλο σε ένα κουβάρι, ψηφιακά εννοείται, σαν τους ποδοσφαιριστές όταν βάζουν ένα γκολ και είναι έτοιμοι να γυρίσουν το ματς. Τελείωσε η πτώση, ισχυρίζονται. Αυτό ήταν. Επιβεβαιώθηκε από τη μεγαλειώδη ανοδική κίνηση της Τρίτης και τη συνέχειά της μέχρι σήμερα. Είναι έτσι, όμως;

Όσον αφορά το διάγραμμα, έχουμε δύο παραμέτρους που πρέπει να προσέξουμε. Η πρώτη αφορά το ανοδικό σενάριο. Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό εμπόδιο μέχρι τις 6.000 περίπου. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά απίθανο να διαπεραστεί με ευκολία. Η δεύτερη αφορά το πτωτικό σενάριο, συγκεκριμένα το επίπεδο των 4.200-4.250 δολαρίων. Αν υποχωρήσει μέχρι εκεί, χωρίς όμως να το διασπάσει προς τα κάτω, θα πρόκειται για την καλύτερη ένδειξη ότι πράγματι έχουμε αλλάξει πλεύση. Ότι έχουν πάρει τον έλεγχο της αγοράς μετά από 16 μήνες πτώσης οι «ταύροι».

Είναι όμως η άνοδος βιώσιμη; Έχει αλλάξει κάτι δομικό στην αγορά, βάσει του οποίου θα πρέπει να αισιοδοξούμε; Ουσιαστική διαφορά μέσα σε μία ημέρα, όχι, δεν είχαμε. Ωστόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η μακροχρόνια τάση, όπως σε κάθε χρηματιστηριακή αξία, οδηγείται από την κινητικότητα του χώρου. Και εδώ γνωρίζουμε τι γίνεται. Στο παρασκήνιο, οι δραστηριότητες μεταμορφώνουν το οικοσύστημα του blockchain. Η τιμή δεν αντικατόπτριζε τις διεργασίες και τη δουλειά που γίνεται στις υποδομές. Για την ακρίβεια, είχαν διαμετρικά αντίθετη πορεία. Είχαμε το παράδοξο της κεφαλαιοποίησης που μειωνόταν, παρότι η βιομηχανία αναπτυσσόταν. Όχι όλες οι εταιρείες του κλάδου φυσικά. Κάποιες δεν τα καταφέρνανε να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ή το επιχειρηματικό τους πλάνο παρουσίαζε αδυναμίες, ή ήταν απλά απατεώνες.

Οι στατιστικές και τα δεδομένα είναι σημαντικά και αναγκαία, αλλά υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο που ενώ είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό: οι χρήστες και οι επενδυτές έχουν περισσότερα όνειρα από αναμνήσεις ή το αντίστροφο; Όταν οι αναμνήσεις είναι περισσότερες, το τέλος πλησιάζει. Στο blockchain δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για κάτι τέτοιο. Το κλίμα μπορεί να είναι επιβαρυμένο εδώ και πολύ καιρό, αλλά ποτέ δεν έγινε μίζερο.

Όσο και αν αιφνιδίασε η ταχύτητα και το μέγεθος της ανόδου, υπήρξαν τα μηνύματα από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Πολλά από τα κρυπτονομίσματα έχουν κάνει αξιοσημείωτη πορεία το τελευταίο τρίμηνο. Ορισμένα μάλιστα που παρουσιάσαμε και από εδώ είχαν τριπλασιάσει την αξία τους, ενώ το Bitcoin έμενε παγερά αδιάφορο, σχεδόν ακίνητο.

Τα θεμελιώδη είναι έτοιμα, οι συνθήκες και ο χρόνος μένει να ωριμάσουν. Αν η τρελή άνοδος του 2017 οφειλόταν στην άνθηση των ICOs (δημόσιες εγγραφές startup εταιρειών με τη μέθοδο της έκδοσης δικών τους νομισμάτων αντί για μετοχές), ποιος θα είναι ο επόμενος καταλύτης;

Οι τάσεις έχουν ήδη φανεί για το 2019. Στο επόμενο στάδιο των εξελιγμένων ICOs θα βρούμε τις IEOs (δημόσιες εγγραφές υπό την εποπτεία και υποστήριξη γνωστών ανταλλακτηρίων) και τις STOs (εταιρείες που θα εκδίδουν ψηφιακές μετοχές). Ήδη όσον αφορά τις STOs έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το χρηματιστήριο της Τζαμάικας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να υποστηρίξει τις διεθνείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως έγινε γνωστό μόλις χθες, στην Ελλάδα πάει να γίνει η πρώτη απόπειρα στην Ευρώπη για οργανωμένη αγορά STOs. Συγκεκριμένα το Timecoin Foundation επιδιώκει τη δημιουργία ενός Χρηματιστηρίου Ειδικών Νομισμάτων (Security Token Exchange) που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι εύκολο να κατηγορούμε τις ICOs για αποτυχία ή απάτη. Οι υπερβολικές προσδοκίες ήταν που εκτόξευσαν και αμέσως μετά γκρέμισαν την αγορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το 2017 πολλοί εκμεταλλεύτηκαν την ελαστικότητα των κανόνων και παρέσυραν τους επενδυτές. Ωστόσο είναι σφάλμα να παραγνωρίζουμε το πνεύμα της ανταγωνιστικής καινοτομίας που τις χαρακτηρίζει. Υπήρξαν πολύ καλές ιδέες που δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης και ανάπτυξης. Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Μόλις έχουν ξύσει την επιφάνεια των δυνατοτήτων του blockchain. Οι τεχνολογικές επαναστάσεις θέλουν τον χρόνο τους, όσο και αν τα πράγματα κινούνταν πλέον πολύ γρήγορα.

Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τον Μάη του 2020, σε ένα χρόνο από τώρα, κάθε block που θα εξορύσσεται, θα επιβραβεύεται με τα μισά Bitcoins. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων Bitcoin θα μειωθούν στο μισό. Θα διπλασιαστεί η δυσκολία και προφανώς το κόστος. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 2016. Ποιος μας λέει πως αυτό δεν έδωσε μια σημαντική ώθηση στο ράλι που ακολούθησε;

Τέλος, υπάρχουν και οι βάσιμες προσδοκίες. Η νομοθεσία στις αναπτυγμένες χώρες (υπάρχουν ήδη διεργασίες στις ΗΠΑ) αναμένεται να γίνει πιο φιλική προς το blockchain. Όπως και η είσοδος των θεσμικών στον χώρο. Από εκεί περιμένουμε να εισέλθουν χρήματα από τα μεγάλα παιδιά της Wall Street όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, όχι το αντίθετο.

Αυτή την ώρα βλέπουμε το Bitcoin (BTC) να είναι σταθερά κοντά στις 5.000. Όπως αναφέραμε χθες, ήταν πολύ απίθανο να φύγει κατευθείαν πιο πάνω. Θα πρέπει πρώτα να αναπληρώσει ενέργεια, να κοντοσταθεί και να αποφασίσει προς τα πού θα κατευθυνθεί από εδώ και πέρα. Ακάθεκτο συνεχίζει να κλέβει την παράσταση το Bitcoin Cash (BCH), φτάνοντας τα 301,4 δολάρια, με άνοδο 11,23% (σχεδόν διπλασίασε την τιμή του σε δύο ημέρες), εκτοπίζοντας από την 5η θέση το EOS.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video