Το τραπεζικό ράλι και οι υποσχέσεις για το β' τρίμηνο

Με... αέρα από την άνοδο 17,6% για τον ΓΔ και το +25% για τις τράπεζες εισέρχεται στο δεύτερο τρίμηνο το Χρηματιστήριο. Οι πρωταγωνιστές και οι αρνητικές εκπλήξεις του Q1. Ποιοι παράγοντες αναμένονται να καθορίσουν την τάση.

Το τραπεζικό ράλι και οι υποσχέσεις για το β' τρίμηνο

Εμφατικά… καλό το πρώτο τρίμηνο του 2019 για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς τόσο οι βασικοί δείκτες όσο και οι περισσότερες μετοχές κινήθηκαν στο πράσινο, χωρίς οι… υστερήσαντες στο ταμπλό να επηρεάζουν σημαντικά τη συνολική εικόνα.

Πρωταγωνιστής ο μέχρι πρότινος μεγάλος ασθενής, οι τράπεζες, καθώς η ορατότητα για τη μελλοντική τους πορεία αυξάνεται. Από την άλλη πλευρά, η χρονιά κρύβει ακόμα αρκετά δύσκολα σημεία, όπως εξ ορισμού συμβαίνει σε κάθε εκλογικό έτος.

Όμως, σε μεγάλο βαθμό η εικόνα για τις εισηγμένες έχει ξεκαθαρίσει, όπως άλλωστε δείχνουν και τα πρώτα δείγματα από τα αποτελέσματα του 2018. Έτσι, οι μέχρι τώρα αποδόσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σημείο αναφοράς για τους πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας.

Η εγχώρια αγορά μετοχών και ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσαν το πρώτο τρίμηνο με άνοδο πάνω από 17,6%, ωστόσο η άνοδος του τραπεζικού κλάδου κατά 25,6%, και πολύ περισσότερο από τα χαμηλά του, κάνει την εικόνα ακόμα πιο θετική, αφού μετά από αρκετό καιρό οι τραπεζικές μετοχές έχουν συγχρονιστεί με τις λοιπές μετοχές, αλλά και τα κρατικά ομόλογα.

Από την άλλη πλευρά, το επόμενο τρίμηνο του έτους προμηνύει υψηλότερη μεταβλητότητα στις εγχώριες μετοχές, αφού αποτελεί παραδοσιακά περίοδο μεγάλων διακυμάνσεων στο Χ.Α. και επίσης θα περιλαμβάνει τις ευρωεκλογές και ενδεχομένως -με μικρή πιθανότητα για την ώρα- τις εθνικές εκλογές.

Οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της κεφαλαιαγοράς φέτος θα είναι οι ακόλουθοι: α) η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στη μεταμνημονιακή εποχή, β) η διατήρηση της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, γ) οι εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο στη μάχη των τραπεζών κατά των κόκκινων δανείων, και δ) η πολιτική σταθερότητα, ο χρόνος και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το τέλος του Μαρτίου και η ολοκλήρωση του πρώτου τρίμηνου του έτους έληξε χωρίς window dressing. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ξεκίνησε πάνω από τις 610 μονάδες και κατέληξε 110 μονάδες υψηλότερα, με 12 από τις τελευταίες 17 συνεδριάσεις να είναι ανοδικές και με αυξημένες συναλλαγές. Σε επιμέρους μετοχές, ωστόσο, υπάρχει σημαντικό περιθώριο διαφοροποίησης το επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό έχει διαφανεί από το τέλος του μήνα.

Η συνεχιζόμενη άνοδος στον Γενικό Δείκτη έχει οδηγήσει σημαντικές μετοχές σε «δύσκολες» περιοχές. Ενδεικτικά, οι μετοχές των Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια διαμορφώνονται από 15%-25% υψηλότερα.

Ειδικά για τον επόμενο μήνα η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από την πορεία του αμερικανικού S&P 500 και του γερμανικού DAX, οι οποίοι κινούνται πλησίον σημαντικών επιπέδων και οι αποδόσεις τους έχουν εκ νέου αρχίσει να αποκλίνουν. Στον ανοδικό σενάριο, η επόμενη ζώνη για τον εγχώριο Γενικό Δείκτη είναι στην περιοχή των 750 μονάδων. Για το πτωτικό, χαμηλότερα των 690 μονάδων, η εικόνα αλλάζει και πάλι σε πιο αρνητική.

Το στοίχημα του δεύτερου τριμήνου

Το στοίχημα για τον επόμενο μήνα και για το δεύτερο τρίμηνο, όσο η αγορά παραμένει πάνω από τις 690 μονάδες, παραμένει στο θετικό πόλο, αφού ο Απρίλιος είθισται να εμφανίζει θετική εποχικότητα τόσο σε επίπεδο τραπεζικών μετοχών όσο και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Στην περίοδο 2009-2018, ο Γενικός Δείκτης τις περισσότερες φορές σημείωσε άνοδο από 1,1%-21,9%, αν και τις φορές που σημείωσε πτώση ήταν σημαντική, με ποσοστά από -4% έως -9,6%, με τον μέσο όρο της τελευταίας περιόδου να είναι στο +2,6%.

Αντίστοιχα, οι αποδόσεις για τον τραπεζικό δείκτη είναι ακόμα υψηλότερες τον Απρίλιο, με το voaltitlity ωστόσο να είναι πολύ υψηλό. Την τελευταία 10ετία, μιλώντας πάντα για τον Απρίλιο, καταγράφει κέρδη της τάξεως του 4,7% (μέση τιμή), με τις θετικές αποδόσεις να εμφανίζονται έξι φορές έναντι τεσσάρων της πτώσης. Τα θετικά πρόσημα διαμορφώνονται από 1,9% έως 36,9% και τα αρνητικά από -7,2% έως -14,4%. Βάσει των παραπάνω ποσοστών, το επόμενο διάστημα θα είναι πιο ευμετάβλητο απ’ ό,τι το πρώτο τρίμηνο.

Με την αγορά να ξεκινάει από τόσο χαμηλά το 2018, η προσέγγιση κάποιων ξένων επενδυτών έναντι των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων άλλαξε προς το θετικότερο, αφού οι τραπεζικές μετοχές προεξόφλησαν αρκετά στα προηγούμενα χαμηλά τους επίπεδα. Η τρέχουσα χρονιά είναι κομβική για την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα αποτελεί εκλογικό έτος με πολλά εσωτερικά μέτωπα ανοιχτά, οπότε δεν υπάρχουν εύκολες προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί η αγορά. Από την άλλη, ωστόσο, οι προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο, ξεκινώντας από μια τόσο χαμηλή βάση, και παρά την άνοδο, μπορεί να είναι υψηλές, αν δεν υπάρξουν νέες αναταραχές και το εκλογικό μίγμα δεν αποδειχθεί εκρηκτικό.

Η εστίαση παραμένει σε εταιρείες με ισχυρές ταμειακές ροές, χαμηλό δανεισμό σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και πιο ελκυστικούς δείκτες EV/EBITDA σε σχέση με τις αντίστοιχές εταιρείες στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, τα υψηλά ρίσκα εξακολουθούν να τις χαρακτηρίζουν και η πορεία τους, αν και θα είναι βασικός καταλύτης για την υπόλοιπη αγορά, δεν είναι εύκολο να προεξοφληθεί.

Οι πρωταγωνιστές

Με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του 2018, οι επενδυτές και οι αναλυτές έχουν πολύ πιο καθαρή εικόνα για το τι να περιμένουν φέτος από τις εισηγμένες. Η γενική εικόνα δείχνει ότι το 2018 ήταν ένα καλό έτος για τις εταιρείες του Χ.Α., αν και τα αποτελέσματα δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα λόγω των πετρελαϊκών αποτελεσμάτων. Στο μέχρι τώρα δείγμα, ωστόσο, 7 στις 10 εταιρείες έχουν βελτιώσει τις ταμειακές ροές τους και την κερδοφορία τους, οπότε το 2019 έχει όλες τις προδιαγραφές να είναι ακόμη καλύτερο.

Θετικό είναι επίσης ότι το ταμπλό έχει πριμοδοτήσει μετοχές με θετικές εξελίξεις στα θεμελιώδη τους και έχει αδιαφορήσει για εταιρείες με αρνητικά cashflow και υψηλό δανεισμό. Παράλληλα, επιχειρήσεις που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους ή ενδέχεται να δουν μετοχικές αλλαγές επίσης έχουν κινηθεί στο πάνω εύρος των αποδόσεων, όπως είναι ευνόητο.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές από τις αρχές του έτους και για το πρώτο τρίμηνο, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι τίτλοι των Τράπεζας Πειραιώς, Εθνικής Τράπεζας, Grivalia Properties, Eurobank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Viohalco με κέρδη άνω του 25%. Ο τραπεζικός κλάδος έχει ευνοηθεί τα μέγιστα από την επιστροφή της χώρας στις αγορές των ομολόγων, ενώ μετά από αρκετό καιρό δείχνει να μπορεί να αφομοιώσει τις αρνητικές ειδήσεις ή τις καθυστερήσεις που δημιουργούνται, όπως στην περίπτωση του νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, χωρίς μαζικά sell-off. Παράλληλα, οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Fourlis, Terna Energy, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν υψηλές αποδόσεις επίσης.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι υπεραποδόσεις είναι επίσης υψηλότερες. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται υψηλότερα από τις αρχές του έτους από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Τράπεζα Αττικής, Profile, Revoil, Ιατρικό Αθηνών, Intracom και αρκετές ακόμα εισηγμένες από τις μικρότερες κατηγορίες κινούνται με +35% από τις αρχές του έτους.

Οι αρνητικές εκπλήξεις

Ο Μάρτιος έχει και αρκετούς αρνητικούς πρωταγωνιστές αλλά σαφώς μεγαλύτερη σημασία έχει η πορεία στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, αρνητικοί πρωταγωνιστές μπορούν να θεωρηθούν οι τίτλοι των Τιτάν, Motor Oil, που κινούνται με αρνητικά πρόσημα, και δευτερευόντως Σαράντης, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines και Alpha Bank. Ειδικά η μετοχή της Alpha Bank, η οποία, αν και σημειώνει άνοδο 12%, εντούτοις δεν έχει ακολουθήσει την πορεία των τριών άλλων τραπεζών που σημειώνουν αποδόσεις για το ίδιο διάστημα 45% η Τράπεζα Πειραιώς, 41% η ΕΤΕ και 30% η Eurobank.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Άβαξ συνεχίζει με αρνητικό πρόσημο της τάξεως του 7%, το οποίο είναι και το υψηλότερο σε ολόκληρο τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, οι Space και Cenergy επίσης υποαποδίδουν της αγοράς, όπως και ο Νηρέας.

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video