Μπαράζ πλειστηριασμών σε μετοχές δεκάδων εισηγμένων

Τι μπορεί να σημάνουν για την αγορά και τις τρέχουσες τιμές των μετοχών οι επικείμενες εκποιήσεις μετοχών δεκάδων εισηγμένων που είναι «παρκαρισμένες» στον Ειδικό Λογαριασμό. Αυξάνονται και οι πλειστηριασμοί τίτλων λόγω χρεών.

Μπαράζ πλειστηριασμών σε μετοχές δεκάδων εισηγμένων

Τζίρο στις χρηματιστηριακές εταιρείες, αλλά και ενδεχόμενες περιορισμένες βραχυπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές των μετοχών μπορούν να επιφέρουν οι πλειστηριασμοί τίτλων σε μια ευρύτατη σειρά εισηγμένων εταιρειών που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει αναρτήσει μια μακρά λίστα προγραμματισμένων πλειστηριασμών με τίτλο «Πίνακας διάθεσης εκποιούμενων διαθέσιμων αξιών από τον Ειδικό Λογαριασμό σύμφωνα με το άρθρο 29 του νόμου 4569/2018».

Ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλαμβάνει μικρό ή μεγαλύτερο αριθμό μετοχών δεκάδων εισηγμένων εταιρειών και έχει χωριστεί σε 53 «πακέτα». Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, πρόκειται για μια συνολική αξία τίτλων γύρω στα 11-12 εκατ. ευρώ, η οποία περιορίζεται γύρω στα οκτώ εκατ. ευρώ, αν συνεκτιμηθεί πως τμήμα των υπό εκτίμηση τίτλων αφορά μη εισηγμένες -πλέον- εταιρείες.

Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στις τιμές κλεισίματος κάθε συνεδρίασης. Με βάση τη διαδικασία, οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα εισπράττουν το τίμημα των εκποιήσεων το οποίο θα μεταβιβάζουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να διεκδικηθεί ενδεχομένως από τους όποιους πιθανούς δικαιούχους.

Οι λόγοι για τους οποίους μετοχές εντάσσονται στον Ειδικό Λογαριασμό είναι διάφοροι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ζητήματα κληρονομικών θεμάτων και κατασχέσεις-ενεχυριάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού έδωσε μεγάλο χρονικό περιθώριο στους όποιους δικαιούχους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, αποφάσισε να προχωρήσει στον πλειστηριασμό των τίτλων αυτών.

Δεν είναι ενιαίος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται το όλο θέμα οι παράγοντες της αγοράς. Μπορεί μεν να συμφωνούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει κάποιος περιορισμένος τζίρος για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, ωστόσο:

α) Άλλοι φοβούνται πως σε ορισμένες περιπτώσεις -ιδίως εκεί όπου τα πακέτα είναι σημαντικά σε ύψος και η εμπορευσιμότητα χαμηλή- θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψει μια βραχυπρόθεσμη συγκράτηση στις τιμές των συγκεκριμένων μετοχών.

β) Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως αφενός οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις τιμές δεν θα είναι σημαντική και αφ’ ετέρου ότι η κίνηση αυτή θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Και αυτό γιατί θα πωληθούν μετοχές που ουσιαστικά βρίσκονται σήμερα «εκτός αγοράς» και θα αγοραστούν από ενεργούς επενδυτές, ιδιώτες ή και θεσμικούς.

Όμως, στις προαναφερθείσες εκποιήσεις του άρθρου 29 του νόμου 4569/2018, έρχονται να προστεθούν και οι -ολοένα και αυξανόμενες- εκποιήσεις μετοχών που γίνονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν επενδυτές (μετοχοδάνεια) νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video