Κρυπτονομίσματα: Η Bitmain και το φρένο της IPO των 3 δισ. δολαρίων

Πτωτικές οι τάσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Γιατί η Bitmain έβαλε πλώρη για το χρηματιστήριο του Hong Kong αναζητώντας χρηματοδότηση 3 δισ. δολαρίων αλλά τελικά δεν προχώρησε στην κίνηση.

Κρυπτονομίσματα: Η Bitmain και το φρένο της IPO των 3 δισ. δολαρίων

Το σαββατοκύριακο που ο όγκος συναλλαγών είναι μειωμένος σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες, αρκετές φορές παρατηρούμε απότομες διακυμάνσεις. Αυτή τη φορά όμως δεν είχαμε κάτι ιδιαίτερο, τουλάχιστον στα κρυπτονομίσματα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η άνοδος αποδείχτηκε αδύναμη, όπως είχαμε επισημάνει.

Το Bitcoin δεν μπόρεσε να παραμείνει πάνω από τις 4.000 δολάρια και αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 3.949 δολάρια ή -1.75% πιο κάτω σε σχέση με την χθεσινή τιμή του. Ανάλογου εύρους υποχώρηση βλέπουμε και στα υπόλοιπα δημοφιλή κρυπτονομίσματα.

Η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η κινεζική Bitmain, δεν έχει μόνο αχανείς εκτάσεις μηχανημάτων εξειδικευμένα στην δημιουργία κρυπτονομισμάτων. Σχεδιάζει και πουλάει εξαρτήματα για επίδοξους εξορύκτες, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως. Οι φιλοδοξίες όμως του Jihan Wu, του μόλις 33 χρονών δισεκατομμυριούχου και μεγαλομέτοχου της, υπερέβαιναν τις δραστηριότητες γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Οραματιζόταν την Bitmain ως τον επόμενο παγκόσμιο γίγαντα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη. Κάτι τέτοιο όμως θέλει λεφτά. Πολλά λεφτά.

Που μπορούσε να βρει χρηματοδότηση για τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια; Στο χρηματιστήριο. Πράγματι λοιπόν αυτό έκανε. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, η Bitmain υπέβαλε αίτηση εγγραφής στο χρηματιστήριο του Hong Kong (HKEX), σκοπεύοντας να αντλήσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση της Bitmain υπολογίζονταν να φτάσει τα 40 με 50 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να παίρνουν άλλη τροπή. Στο blog της εταιρείας μόλις πριν λίγο δημοσιεύτηκε πως τα σχέδια για δημόσια εγγραφή, προς το παρόν τουλάχιστον, παγώνουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, παρά τις τεράστιες δυνατότητες του κλάδου, παραμένει μια σχετικά νέα βιομηχανία. Τα σχέδια δεν εγκαταλείπονται, αναβάλλονται. Όπως λένε θα καταθέσουν ξανά αίτημα για δημόσια εγγραφή σε κάποια πιο κατάλληλη στιγμή στο μέλλον, χωρίς να διευκρινίζουν αν θα την υποβάλλουν ξανά στο HKEX ή σε κάποιο άλλο χρηματιστήριο.

Έχουν περάσει έξι μήνες από την αρχική αίτηση και σύμφωνα με τους κανόνες του HKEX, εάν μια υποψήφια προς δημόσια εγγραφή (IPO) εταιρία δεν συμμετάσχει σε ακρόαση εντός έξι μηνών από την κατάθεση της, θεωρείται ανενεργή. Το HKEX προκειμένου να προχωρήσει με την IPO, ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

Τα μαύρα σύννεφα ξεκίνησαν όταν η συμμετοχή των ιδιωτικών τοποθετήσεων πριν από την IPO δεν πήγε και τόσο καλά. Αργότερα διέρρευσαν φήμες για εμπλοκή της Bitmain στην χειραγώγηση του Bitcoin Cash. Κυρίως όμως υπήρξαν ανησυχίες για την οικονομική της κατάσταση της κατά το δεύτερο εξάμηνο 2018. Από την μια πλευρά είχαμε την σφοδρή υποχώρηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και από την άλλη την ενδυνάμωση ισχυρών ανταγωνιστών στον χώρο της εξόρυξης.

Επειδή ενός κακού μύρια έπονται, η κυβέρνηση της Νορβηγίας προέβη στη διακοπή των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος στις εταιρίες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Από τον Ιανουάριο θα πρέπει να πληρώσουν όσο όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές, με αποτέλεσμα η Bitmain να κλείσει τις εγκαταστάσεις της εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Bitmain έχει απλώσει σε τα πλοκάμια της σε αρκετές δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι η επένδυση στο πρόγραμμα περιήγησης (browser) Opera, το οποίο στοχεύει στην αναδυόμενη αγορά των χρηστών κρυπτονομισμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου. Το Opera διαθέτει ενσωματωμένο ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι για κρυπτονομίσματα και είναι προεγκατεστημένο στο HTC Exodus.

Πριν βγει η ανακοίνωση για το πάγωμα της διαδικασίας από την Bitmain, το γραφείο τύπου του HKEX είχε δηλώσει πως δεν σχολιάζει μεμονωμένες εταιρείες ή μεμονωμένες αιτήσεις για εισαγωγή. Ανεπίσημα όμως είχαν αφήσει να διαρρεύσει πως ήταν διστακτικοί, έως και απρόθυμοι, να προχωρήσουν τις διαδικασίες. Επειδή ήταν η παγκόσμια πρώτη ένταξη σε χρηματιστήριο από αυτόν τον κλάδο, δεν θα ήθελαν να στιγματιστούν αν κάτι δεν πάει καλά.

Δηλώσεις είχε αρνηθεί να κάνει και η επενδυτική τράπεζα China International Capital, η οποία ήταν ο μοναδικός ανάδοχος. Να σημειώσουμε ότι αποτελεί ασυνήθιστη πρακτική να υπάρχει μόνο ένας ανάδοχος για την ένταξη μια εταιρίας στο χρηματιστήριο του Hong Kong.

Γνωρίζουμε πάντως και άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου υποψήφιοι προς ένταξη στο HKEX, πληρούσαν τις βασικές προϋποθέσεις εισαγωγής. Τα ιστορικά δεδομένα της τελευταίας τριετίας ήταν ικανοποιητικά, αλλά δεν κατόρθωσαν να πείσουν τους υπεύθυνους του χρηματιστηρίου ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ήταν βιώσιμη.

Όντως, στο ενημερωτικό δελτίο Bitmain που δημοσιεύθηκε στα αγγλικά και τα κινέζικα, αναφέρονται τρία χρόνια εντυπωσιακής ανάπτυξης και κερδοφορίας, καθώς έχουν κερδίσει αρκετά χρήματα από την χρηματιστηριακή έκρηξη του 2017. Παρόλα αυτά η τιμή του Bitcoin τους τελευταίους μήνες καθιστά την εξόρυξη ουσιαστικά ασύμφορη. Αυτό είχε επίπτωση και στην Bitmain, η οποία έχει περικόψει τον αριθμό των υπαλλήλων της.

Άραγε πρόκειται όντως για μια μικρή ματαίωση των σχεδίων ή σαν τον Ίκαρο πλησίασε πολύ κοντά στον ήλιο;

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video