Μάχη του Bitcoin να παραμείνει πάνω από τις 4.000 δολάρια

Η μακριά διάρκειας συσσώρευση οδηγεί σε απότομη εκτόνωση, σύμφωνα με τους επενδυτικούς κανόνες. Η πορεία των Enjin Coin και Stellar και τα… μηνύματα των Google Trends.

Μάχη του Bitcoin να παραμείνει πάνω από τις 4.000 δολάρια

Φιλότιμες προσπάθειες καταβάλλει το Bitcoin (BTC) να κρατηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 δολαρίων. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνει, καταγράφοντας άνοδο 0,8% σε σχέση με την τιμή που είχε πριν από 24 ώρες.

Παρόμοιου μεγέθους άνοδο έχουμε σε όλη την πεντάδα των κυριότερων κρυπτονομισμάτων. Το Ethereum (ETH) διαπραγματεύεται στα 140 δολάρια, το XRP (XRP) στο 0,3180, το Litecoin (LTC) στα 60,5 και το EOS (EOS) στα 3,78 δολάρια.

Οι τελευταίες εβδομάδες

Συχνά στις χρηματιστηριακές αγορές χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να αποφύγουμε τον θόρυβο της καθημερινότητας. Να δούμε τα διαγράμματα από λίγο μεγαλύτερη απόσταση. Γιατί ναι μεν έχουμε έντονες ημερήσιες διακυμάνσεις που προσφέρουν ευκαιρίες και κινδύνους στους intraday traders, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν να τοποθετηθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν έχει διαμορφωθεί κάποια τάση.

Πράγματι, αν κοιτάξουμε το εβδομαδιαίο διάγραμμα του Bitcoin, η εικόνα γίνεται καθαρότερη. Τι συμπέρασμα βγάζουμε; Την ανυπαρξία τάσης. Δεν κουνάει καθόλου! Εδώ και κάποιες ημέρες, η τιμή του Bitcoin έχει μείνει ακίνητη. Ξεπεράσαμε τους τρεις συνεχόμενους μήνες με κίνηση στο τίποτα. Nothing! Nada! Το Bitcoin κινείται σε μια «βαρετή» ευθεία. Από τις αρχές Δεκέμβρη έχουμε να δούμε νέο χαμηλό ή νέο υψηλό.

Ωστόσο η μακριά διάρκειας συσσώρευση οδηγεί σε απότομη εκτόνωση. Είναι κανόνας. Έτσι γίνεται συνήθως. Η αγορά σε υπνωτίζει και ξαφνικά κάνει μια απότομη κίνηση που δεν την περιμένεις. Που νομίζεις πως είναι άλλη μια μικρή, μια αναιμική κίνηση. Που θεωρείς πως δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια, το καύσιμο να την υποστηρίξει. Και τότε σε αιφνιδιάζει.

Αναμένουμε λοιπόν μια μεγάλη κίνηση. Αν θα είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε. Ό,τι αναλύσεις και να διαβάζουμε, αισιόδοξες ή απαισιόδοξες, κανείς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει.

Υπάρχουν αξιόλογα επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης, αλλά το μόνο που μπορούμε να αποκομίσουμε είναι αβέβαιες εκτιμήσεις προς τα πού θα κινηθεί το Bitcoin. Γενικά στις αγορές δεν υπάρχει βεβαιότητα, παρά μόνο πιθανότητες, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις τα πράγματα είναι ακόμα πιο θολά.

Πρέπει να έχουμε υπόψη πάντως, πως οι πιθανότητες δεν είναι 50-50. Στα 2/3 παρόμοιων συμπεριφορών συνεχίζει η προηγούμενη τάση, που στην περίπτωσή μας είναι ξεκάθαρα πτωτική. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Δείτε τι έγινε τον Νοέμβρη. Η συσσώρευση εβδομάδων οδήγησε στη μεγάλη υποχώρηση από τις 6.000 δολάρια, κοντά στις 3.000 σε ένα μόλις μήνα.

Το σημαντικότερο είναι η εύρεση της τάσης

Με βάση τα Google Trends, δηλαδή τις τάσεις που καταγράφει η Google στις αναζητήσεις της, όσο αφορά τα altcoins (τα κρυπτονομίσματα εκτός του Bitcoin), είχαμε να δούμε τόσο μεγάλη κινητικότητα από τότε που ξεκίνησε η ξέφρενη άνοδος του 2017. Αντίθετα οι αναζητήσεις για το Bitcoin είναι λιγότερο ενθουσιώδεις. Οι επενδυτές μάλλον βλέπουν περισσότερες προοπτικές κέρδους στα μικρότερα ψηφιακά νομίσματα.

Δεν είναι τυχαίο που το Dominance του Bitcoin, δηλαδή η συμμετοχή του στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, το τελευταίο διάστημα πέφτει αργά αλλά σταθερά. Φυσικά δεν απειλείται η πρωτοκαθεδρία του. Εξακολουθεί να δεσπόζει με το επιβλητικό 50% επί του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων. Όσο αξίζει μόνο του, αξίζουν τα υπόλοιπα 2.106!

Τα Litecoin, Binance Coin, Tron, Maker, είναι ορισμένα μόνο από τα κρυπτονομίσματα που βρίσκονται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Μια ισχυρή ένδειξη -τουλάχιστον με βάση την εμπειρία στα παραδοσιακά χρηματιστήρια- ότι είναι σε bull περίοδο. Ελκυστική είναι η αναζήτηση υποτιμημένων χρηματιστηριακών αξιών και το ψάρεμα σε χαμηλή τιμή στον πάτο, αλλά όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με το trading, έχει συνειδητοποιήσει πως δεν είναι καθόλου εύκολο. Η πιο ακριβή φράση είναι «εδώ που έχει φτάσει η τάδε χρηματιστηριακή αξία, είναι φτηνά».

Κερδίζεις μόνο όταν πουλάς ακριβότερα από την τιμή που αγόρασες. Αν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος, εγώ δεν τον έχω ακούσει ποτέ μου. Για αυτό η καλύτερη τακτική είναι να αγοράζεις σε ανοδική τάση.

Παράδειγμα: Αν αγόραζες το Bitcoin το 2017, στις 8.000 δολάρια, θα ήσουν χαμένος ή κερδισμένος, παρόλο που θα αγόραζες στη διπλή τιμή από όσο έχει τώρα; Μάλλον κερδισμένος, αν σκεφτούμε πως είχες όλο τον χρόνο και ένα σωρό ευκαιρίες να πουλήσεις μέχρι τις 20.000, που τελικά έφτασε.

Αντίθετα, αν αγόραζες πολύ πιο φτηνά τον Νοέμβρη του 2014, μόλις 400 δολάρια, στο ένα δέκατο της σημερινής του αξίας, ενώ η τάση ήταν ξεκάθαρα πτωτική, θα είχες κινηθεί έξυπνα; Μάλλον όχι, αν σκεφτούμε πως σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών είχε χάσει τα 2/3 της αξίας του. 

Η πορεία των Enjin Coin και Stellar

Εκμεταλλευόμενοι τη σχετική ηρεμία στην αγορά, ας ρίξουμε μια ματιά στην πορεία δύο νομισμάτων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, που έχουμε αναφέρει στη στήλη BLOCKCHAIN & CRYPTO τις προηγούμενες ημέρες. Το Enjin Coin (ENJ) και το Stellar (XLM).

Η φήμη για συνεργασία της Enjin με τη Samsung ήταν ο λόγος που εκτοξεύτηκε το νόμισμά της. Όταν επιβεβαιώθηκε επίσημα, είχαμε το κλασικό φαινόμενο του «αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση».

Πράγματι η ανοδική πορεία έφτασε σε ένα σημείο κορεσμού και υποχώρησε, πάντα όμως πολύ υψηλότερα από το σημείο αφετηρίας της κίνησης των 2 σεντς ανά ENJ. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε να συσσωρεύεται γύρω από την περιοχή των 20 σεντς.

Όσο αφορά το XLM, η συνεργασία της Stellar με την IBM φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Και μάλιστα ζουμερούς και γλυκούς. Σύμφωνα με την IBM, σε συνεργασία με τη Stellar έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο, σχεδιασμένο για να επιταχύνει και να διευκολύνει τα εμβάσματα και τις διασυνοριακές πληρωμές. Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και μέχρι σήμερα εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά όπως αναφέρουν. Είναι ένα σχέδιο παρόμοιο με της Ripple και της J.P. Morgan, που έχουμε παρουσιάσει σε άλλα άρθρα.

Πόσο θετικά το έχει εκτιμήσει η αγορά; Αρκετά, αν σκεφτούμε πως τα XLM αξίας 23 δολαρίων που είχαμε λάβει δωρεάν από την προσφορά του Blockchain.com και είχαμε παρουσιάσει πριν λίγες ημέρες από το Euro2day.gr, σήμερα αξίζουν 33!

 

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video