Γιατί αποκτούν προβάδισμα οι ευρωπαϊκές μετοχές

Η άνοδος που έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις και των πλέον αισιόδοξων και τα δεδομένα για τη συνέχεια. Ο διαφορετικός «βηματισμός» σε σχέση με τις ΗΠΑ, τα κέρδη και οι εκτιμήσεις. Η «ειδική περίπτωση» της Βρετανίας.

Γιατί αποκτούν προβάδισμα οι ευρωπαϊκές μετοχές

Αν και το 2019 η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα υψηλή και το κλίμα προς τις ευρωπαϊκές μετοχές παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικό επί του παρόντος λόγω του Brexit και των ευρωεκλογών, οι μετοχές της γηραιάς ηπείρου κινούνται ανοδικά, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Για την ώρα, οι contrarian επενδυτές είναι σε πολύ ευνοϊκή θέση, αφού η επικρατούσα αντίληψη για τις ευρωπαϊκές αγορές είναι ουδέτερη προς αρνητική.

Με τα πολύ ισχυρά κέρδη που σημειώνουν ήδη φέτος, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους απαισιόδοξους. Οι πιέσεις του προηγούμενου Δεκεμβρίου, η επέκταση της οικονομίας των ΗΠΑ (αν και μειώνει ταχύτητα), η νέα πιο ήπια ρητορική της Fed, αλλά και το νέο TLTRO για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν βοηθήσει παγκοσμίως τις μετοχές να σημειώσουν κέρδη άνω του 10%.

Παρά τα όποια αρνητικά στοιχεία, η πιθανότητα ύφεσης φέτος είναι πάρα πολύ μικρή και τα πραγματικά επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν πολύ κοντά στο μηδέν, οπότε τα περιθώρια των μετοχών παραμένουν θετικά.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν ότι το 2019 είναι μεταβατικό έτος για τα χαρτοφυλάκια και η επενδυτική στρατηγική θα πρέπει να δομηθεί στα πλαίσια αναγνώρισης του τέλους του τρέχοντος ανοδικού οικονομικού κύκλου, ο οποίος θα συνεχιστεί με χαμηλότερες ή και αρνητικές αποδόσεις για τις μετοχές μέχρι και την ολοκλήρωση της επόμενης ύφεσης.

Η ευρωπαϊκή οικονομία και οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό βηματισμό από τις αμερικανικές, αφού οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν έχουν επωφεληθεί από τις αγορές των ιδίων μετοχών όπως στις ΗΠΑ, ωστόσο η απόδοση των μερισμάτων τους είναι ιδιαίτερα υψηλή και οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Παρά τις ανησυχίες αυτές, οι αποτιμήσεις των μετοχών και τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να είναι ελκυστικά.

Οι εκτιμήσεις

Μέχρι τώρα, ο δείκτης Stoxx 600 στην Ευρώπη σημειώνει άνοδο 11%, ελαφρώς χαμηλότερη απ’ ό,τι οι ΗΠΑ και η παγκόσμια αγορά. Το βασικό επιχείρημα υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ότι οι μετοχές τους μπορούν να αποδώσουν σημαντικά έναντι των σταθερών επενδύσεων, που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι συχνό φαινόμενο την τελευταία δεκαετία οι ευρωπαϊκές μετοχές να κινούνται με παραπλήσια επίδοση με τις αμερικανικές μετοχές.

Για φέτος, οι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι για να επιτευχθεί η αύξηση των κερδών, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης πρέπει να παραμείνει λίγο πάνω από το μακροπρόθεσμο δυναμικό της τάξης του 1,5% και οι αποδόσεις των ομολόγων να κινηθούν ελαφρώς υψηλότερα. Αν και κάποιοι εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα βλάψουν τις αποτιμήσεις των μετοχών, οι δείκτες P/E βρίσκονται ήδη κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους. O δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται στις 15,1 φορές βάσει των ιστορικών κερδών, αλλά και 14 φορές το 2019 ή 10% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του στα 30 έτη.

Στην Ευρώπη, η μέση τιμή-στόχος προβλέπεται στις 412 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2019, με περιθώριο ανόδου 10%. Οι προβλέψεις των αναλυτών αντικατοπτρίζουν στόχο P/E 15,4 φορές για το τέλος του 2019 και 9% αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS). Οι αποτιμήσεις μετοχών της ευρωζώνης είναι αρκετά υποβαθμισμένες σε σύγκριση με την αγορά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch Fund Manager, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της ιστορικής κατανομής τους και σε όρους contrarian αυτό είναι θετικό στοιχείο.

Χώρες και κλάδοι

Οι προτεινόμενοι κλάδοι για την Ευρώπη είναι τα ορυχεία, η ενέργεια, η τεχνολογία, οι ασφάλειες και οι βιομηχανίες. Συνολικά, οι αναλυτές παραμένουν ουδέτεροι για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, την υγειονομική περίθαλψη και τις τράπεζες, ενώ ως επί το πλείστον είναι αρνητικοί για το real estate, τα διαρκή αγαθά, τις υπηρεσίες επικοινωνίας και το λιανικό εμπόριο. Όσον αφορά τις συστάσεις, πολλοί επενδυτές αρχίζουν να στρέφουν την άποψή τους σε θετική για τις τράπεζες γιατί είναι σχετικά φθηνές. 

Η εικόνα στις ΗΠΑ

Παράλληλα, οι στρατηγικοί αναλυτές των επενδυτικών οίκων περιμένουν ότι έως το τέλος του 2019 ο S&P 500 θα φτάσει τις 3.0653 μονάδες, επίπεδο που αντιστοιχεί σε απόδοση 11%. Προβλέπουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα ανέλθουν τα 168 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2019, αυξημένα κατά 4% μόλις. Οι πολλαπλασιαστές για τις μετοχές δεν αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, αφού ο δείκτης P/E από 17,3 φορές για το τέλος του 2018 θα μειωθεί στις 16,6 φορές και αναμένεται να κινηθεί στις 14,9 φορές για το 2020, αφού τα EPS θα διαμορφωθούν στα 187 δολάρια.

Με βάση τα στοιχεία της Factset, οι κυκλικές μετοχές θεωρούνται ως οι προτιμώμενες για το 2019, ενώ οι αμυντικές χαμηλής, δεδομένης της υψηλής αποτίμησης και του συνωστισμού θέσεων, θα πρέπει να υποαποδόσωσουν. Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν είναι οι τηλεπικοινωνίες, ενέργειας, βιομηχανικές, interactive media και media, τεχνολογία και είδη πολυτελείας.

Η ειδική περίπτωση του Η.Β.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι στρατηγικοί αναλυτές διατηρούν τη σύσταση υποαπόδοσης για το επόμενο τρίμηνο και αναμένουν το 2019 ότι ο δείκτης FTSE 100 να φτάσει τις 7.600 μονάδες ή 6% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο δείκτης P/E θα σημειώσει πτώση στις 12 φορές και τα EPS θα αυξηθούν κατά 7% μέχρι το τέλος του 2019, αλλά επειδή η πιθανότητα ενός μη οργανωμένου πολιτικού γεγονότος (είτε εξόδου, είτε παραμονής τελικά) αυξάνεται και οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, η πιθανή ανοδική πορεία των μετοχών της Μ. Βρετανίας είναι περιορισμένη.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video