Το Blockchain και τα μαθήματα από την φούσκα των dot.com

Υποτονικές οι διακυμάνσεις στην αγορά των μεγάλων κρυπτονομισμάτων. Τα μαθήματα από τη μεγάλη βουτιά των μετοχών τεχνολογίαςμ, οι επενδύσεις και το παιχνίδι των πιθανοτήτων.

Το Blockchain και τα μαθήματα από την φούσκα των dot.com

Συνεχίζονται οι υποτονικές διακυμάνσεις των κυριότερων κρυπτονομισμάτων και σήμερα. Το Bitcoin (BTC) διαπραγματεύεται στα 3.921 δολάρια, τιμή που είχε χθες αυτή την ώρα. Το Ethereum (ETH) βρίσκεται στα 134 δολάρια, υποχωρώντας 0,6%. Το XRP (XRP) είναι το μόνο από την υψηλή κεφαλαιοποίηση με ανοδική διάθεση, στο +2,8%. Το Litecoin (LTC) που δείχνει να μονιμοποιείται στην τέταρτη θέση είναι αμετάβλητο στα 56,9 δολάρια, ενώ το EOS (EOS) υποχωρεί σε ποσοστό 0,5%.

Το Blockchain και η φούσκα των dot.com

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογική πρωτοπορία προσφέρει μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους. Οι τεχνολογικές καινοτομίες που αναπτύσσονται με εκθετικό ρυθμό, είναι υπερεκτιμημένες βραχυπρόθεσμα, και υποεκτιμημένες μακροπρόθεσμα.

Ο χώρος του blockchain έχει ομοιότητες με την φούσκα των dot.com. Πριν 1-2 χρόνια βλέπαμε ορισμένους να βάζουν βιαστικά, μην χάσουν την ευκαιρία, όλες τους τις οικονομίες σε ένα νόμισμα που άκουσαν μόλις λίγες ώρες πριν. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να χάσουν τα χρήματα τους, αλλά και να δημιουργήσουν άθελα τους μια εύθραυστη άνοδο. Η ανάπτυξη είναι πιο υγιής όταν δεν παρασύρεται από μη ρεαλιστικές προσδοκίες, αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές δεν λειτουργούν υπό παραγγελία. Κάθε καινοτόμα τεχνολογία, σηκώνει κύματα ενθουσιασμού, τα οποία συχνά ακολουθούν περίοδοι εγκατάλειψης.

Όπως και στην περίοδο των dot.com, οι περισσότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σήμερα, θα σβήσουν. Η προτροπή να αγοράσουμε τώρα που πολλά νομίσματα είναι κοντά στο ιστορικό χαμηλό τους, ενέχει κινδύνους. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το 90% των κρυπτονομισμάτων δεν θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια.

Από αυτές όμως που θα παραμείνουν, θα δημιουργηθούν οι πρωταγωνιστές που θα αλλάξουν τον κόσμο μας, με τρόπους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Όπως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την διείσδυση του Facebook ή της Google ή τις αλλαγές που επέφερε σε ολόκληρο το λιανεμπόριο η Amazon.

Ας θυμηθούμε το παράδειγμα της Amazon, γιατί είναι χαρακτηριστικό: Τον Ιούνη του 1997 η τιμή της είχε 1,5 δολάριο. Τον Ιανουάριο του 1999 πλησίασε για πρώτη φορά τα 100 δολάρια. Πριν προλάβει να τα ξεπεράσει άρχισε να ξεφουσκώνει. Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες την ανέβασαν ξανά, και τον Δεκέμβριο του 1999 έφτασε τα 113 δολάρια, για να καταρρεύσει αμέσως μετά.

Τον πρώτο χρόνο είχε χάσει τα 2/3 της κεφαλαιοποίησης της, όπως ακριβώς και το Bitcoin στις ημέρες μας. Επί δύο ολόκληρα χρόνια υποχωρούσε μέχρι που η αγορά υποτίμησε σοβαρά τις δυνατότητές της. Από τα τότε υψηλά βρέθηκε να χάνει μέχρι και 95% της αξίας της. Δεν ξέρουμε τι σκέφτονται σήμερα όσοι απογοητευμένοι πούλησαν τις μετοχές τους 5,5 δολάρια πριν κάποια χρόνια. Φαντάζομαι τίποτα ευχάριστο.

Το θέμα είναι πως ο Jeff Bezos και η ομάδα του δεν το βάλανε κάτω. Πίστεψαν το επιχειρηματικό μοντέλο τους και η επιμονή τους επιβραβεύτηκε. Η Amazon είναι η απόδειξη του «ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Πέρσι έφτασε να γίνει η επιχείρηση με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, ξεπερνώντας τα 2.000 δολάρια ανά μετοχή. Ναι, αλλά ότι σε σκοτώνει, σε αφήνει νεκρό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι περισσότερες προσπάθειες χάθηκαν άδοξα.

Δεν είναι μόνο η Amazon. Απώλειες της τάξης του 99% από τα υψηλά της είχε η Priceline (αργότερα εξαγόρασε την Booking) και σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 80 δις δολάρια. Η Yahoo είχε χάσει 96%. Ανέκαμψε και το 2008 απόρριψε ως… μικρή την πρόταση της Microsoft να την εξαγοράσει για 44 δισ. (Τελικά εξαγοράστηκε από την Verizon το 2017 με μόλις 4 δισ). Η Cisco είχε υποχωρήσει 87% και τώρα αξίζει 230 δισ, για να αναφέρουμε μόνο λίγες.

Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είχαν ανάλογες απώλειες. Ωστόσο πολλές εταιρίες πίσω από αυτά, δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζουν στο παρασκήνιο να προετοιμάζονται εντατικά. Χτίζουν τα θεμελιώδη τους, κάνουν ανταγωνιστικές τις εφαρμογές τους. Υπάρχουν συναρπαστικά projects που υπόσχονται εφαρμογές πρωτοποριακές.

Σίγουρα κάποιες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, ακόμα και αν το επιχειρηματικό τους μοντέλο είναι καταπληκτικό. Η έλλειψη χρηματοδότησης είναι ένας πεζός, αλλά πολύ συνηθισμένος λόγος. Άλλες θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια προτού αναγνωριστεί η αληθινή αξία τους, μέχρι να εξελιχθούν όπως οι κολοσσοί που κυριαρχούν σήμερα.

Κανένας δεν ισχυρίστηκε το 2000 ότι το Internet είναι άχρηστο, όταν μερικές από τις εταιρείες του βγήκαν εκτός αγοράς. Κάπως έτσι φαίνεται να γίνεται και με το blockchain. Ακόμα και οι πολέμιοι των κρυπτονομισμάτων πιστεύουν πως το blockchain θα μείνει και θα επηρεάσει αποφασιστικά την καθημερινότητα μας με τρόπους πού για την ώρα δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Σίγουρη πρόβλεψη στις αγορές δεν υπάρχει. Πρόκειται για ένα παιχνίδι πιθανοτήτων. Όποιος σας διαβεβαιώνει για την ακλόνητη πεποίθηση του, είναι είτε άσχετος, είτε απατεώνας. Ο χώρος των crypto ξεχωρίζει επενδυτικά, γιατί μπορείς να επιτύχεις αποδόσεις που δεν θα συναντήσεις σε άλλες χρηματιστηριακές αξίες.

Ποιο είναι το κλειδί να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και να μην μείνουμε με τον μουτζούρη στο χέρι; Ότι και σε οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό χώρο. Χρειάζεται μελέτη, προετοιμασία, εμπειρία, τεχνογνωσία, αυτοσυγκράτηση και γιατί όχι, αρκετή τύχη.

Αύριο Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 19:00, θα γίνει η επόμενη συνάντηση του Bitcoin & Blockchain Tech Meetup της Αθήνας, στην αίθουσα του Orange Grove, Βασιλέως Κωνσταντίνου 5 (απέναντι από το Καλλιμάρμαρο). Θα μιλήσουν:

Ο Στέφανος Γκετσόπουλος για τα Bitcoin ATM made in Greece, της Bcash Greece.

Ο Νίκολας Σκαρλάτος, Cο-Founder, για το EXCELON, την εναλλακτική τραπεζική λύση για ηλεκτρονικές πληρωμές και Crypto.

Ο Δημήτρης Τσαπακίδης για το Lightning Network που επιτρέπει άμεσες μεταφορές Bitcoin με πολύ μικρό κόστος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video