Οι αριθμοί που… γκρεμίζουν τους «μύθους» στο Χρηματιστήριο

Ο ενεργειακός κλάδος έχει ήδη αναλάβει την πρωτοκαθεδρία παίρνοντας τα σκήπτρα από τις τράπεζες. Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στους «οπαδούς» της θεμελιώδους ανάλυσης. Συνεχής βελτίωση επιδόσεων και χρηματικών διανομών.

Οι αριθμοί που… γκρεμίζουν τους «μύθους» στο Χρηματιστήριο

Μέσα από μια προσεκτική ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων του ελληνικού χρηματιστηρίου, προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με τα όσα πιστεύει η πλειονότητα των επενδυτών για την πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Για παράδειγμα, ο τραπεζικός κλάδος δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος στο ΧΑ, καθώς έχει δώσει τη θέση του στον άτυπο κλάδο της ενέργειας (αποτέλεσε το 2018 το 16% της συνολικής κεφαλαιοποίησης έναντι 10% των τραπεζών).

Επίσης, παρά την κατακόρυφη πτώση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, δεν υπήρξε το 2018 «ολική καταστροφή» για τους επενδυτές, γιατί κάτι παραπάνω από μία στις τρεις μετοχές της Κύριας Αγοράς σημείωσε πέρυσι κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!

Σε αντίθεση με την άποψη πολλών επενδυτών, η πορεία των τιμών των μετοχών στο ΧΑ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την αντίστοιχη εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών των εταιρειών. Έτσι, ο δείκτης των εταιρειών με ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα (περιλαμβάνει εισηγμένης από τη μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση) κατέγραψε πέρυσι κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Επιπρόσθετα, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στην ελληνική οικονομία, οι επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο από το 2014 έως και το 2018, με τους αναλυτές να μιλούν για συνέχιση της ανοδικής τάσης και το 2019.

Τέλος, κόντρα στη γενικότερη έλλειψη ρευστότητας που χαρακτηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις, από το 2014 έως και σήμερα ολοένα και περισσότερες εισηγμένες εταιρείες προχωρούν σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους, με τη μέση «μερισματική» απόδοση να προσεγγίζει το καθόλου ευκαταφρόνητο 3% για το 2018!

Αναλυτικότερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που συνέταξε το ΧΑ για το 2018, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι:

• To ελληνικό χρηματιστήριο υποαπέδωσε το 2018 έναντι του μέσου όρου των ξένων κεφαλαιαγορών τόσο σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης (-15% το εξωτερικό, -18% το ΧΑ), όσο και ως προς τη μεταβολή της αξίας των συναλλαγών (+15% παγκοσμίως, στο -5% η Ελλάδα).

• Για πρώτη φορά το 2018 η συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έπεσε στο 10% (φέτος έχει ήδη προσεγγίσει το 7%).

• Ο άτυπος κλάδος της ενέργειας αποτελεί πλέον την ατμομηχανή του ΧΑ, καθώς αποτελεί το 16% της συνολικής κεφαλαιοποίησης και είναι υπεύθυνος για το 15% της αξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών (στοιχεία 2018).

• Παρά τη μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη κατά το 2018, το 35,5% των μετοχών της Κύριας Αγοράς είχε θετική απόδοση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

• Ο δείκτης FTSE/XA Mid&Small Cap Θεμελιωδών μετοχών σημείωσε το 2018 άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ ο δείκτης Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

• Για έκτη συνεχή χρονιά οι κινήσεις κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές είναι θετική.

• Παρατηρήθηκε αύξηση των μεριδίων των τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (κυρίως σε βάρος των μελών εξ’ αποστάσεως). Οι δέκα πρώτες ΑΧΕ υλοποίησαν πάνω από το 80% των συναλλαγών.

• Σε αθροιστική βάση σε ότι αφορά τις μη τραπεζικές εισηγμένες, η κερδοφορία βελτιώνεται συνεχώς από το 2014. Έτσι, το EBITDA του 2013 διαμορφώθηκε στα 5 δις το 2013, στα 6,01 δισ. το 2014, στα 7 δισ. το 2015, στα 8,07 δισ. το 2016, στα 8,51 δισ. το 2017 και -με βάση τα στοιχεία εξαμήνου και εννεαμήνου- ανοδικά αναμένεται ότι έκλεισε και το 2018.

• Το 2018 62 εισηγμένες εταιρείες (έναντι 55 το 2017) προχώρησαν σε συνολικές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους ύψους 1,3 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,2% σε σχέση με το 2017 (συνολικές διανομές 1,34 δισ. ευρώ). Η μέση μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών μετοχών υπολογίζεται στο 2,9%, επίδοση που ανεβαίνει αν δεν συμπεριληφθούν οι ζημιογόνες εταιρείες.

• Από το 2010 έως και το 2018: α) 14 εταιρείες προχώρησαν σε χρηματικές διανομές και στα εννέα χρόνια β) 7 εταιρείες στα 8 από τα 9 χρόνια και γ) 11 εταιρείες στα 7 από τα 9 χρόνια.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video