Χέρι – χέρι εισροές στα ETF και άνοδος στο Χ.Α

Οι εβδομαδιαίες εισροές ξεπέρασαν τα 3 εκατ. δολάρια ή το 0,8% των κεφαλαίων υπό διαχείριση. Μεγάλες εισροές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία. Οι μεγαλύτερες εκροές σε Ισπανία και Ιταλία. Ποιες μετοχές επιλέγουν στην εγχώρια αγορά.

Χέρι – χέρι εισροές στα ETF και άνοδος στο Χ.Α

Η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (Εxchange Τraded Fund - ETF) που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές άλλαξε σε εισροές, γεγονός που συμβαδίζει με την πορεία της αγοράς.

Αθροιστικά το αμερικανικό Global X MSCI Greece, που είναι και το μεγαλύτερο σε κεφάλαια υπό διαχείριση, και το ευρωπαϊκό Lyxor MSCI Greece διαθέτουν 419 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση, εκ των οποίων τα 240 εκατ. αφορούν το αμερικανικό ETF και τα 178 εκατ. δολάρια το ευρωπαϊκό. Οι εβδομαδιαίες εισροές ανήλθαν σε 1 εκατ. δολάρια για το GREK και 2 εκατ. δολάρια για το Lyxor.

Παράλληλα, η εικόνα και στη γειτονική Ιταλία ήταν αρνητική, με τα κεφάλαια υπό διαχείριση να διαμορφώνονται σε 1.405 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 3,3% και 47 εκατ. δολάρια, η δεύτερη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από τις αρχές του έτους.

Στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία σημείωσε τις υψηλότερες ποσοστιαίες απώλειες της τάξεως του 7,4% και 156 εκατ. δολάρια σε απόλυτο μέγεθος, δείχνοντας πόσο ευαίσθητοι είναι οι διαχειριστές στον πολιτικό κίνδυνο και τις εξελίξεις στην Καταλονία. Τις υψηλότερες εισροές εμφάνισε το Ηνωμένο Βασίλειο με 916 εκατ. δολάρια ή 4,4%, ρεκόρ εβδομαδιαίο για φέτος, δείχνοντας ότι οι διαχειριστές ποντάρουν σε λύση εντός πλαισίων για το Brexit και εντός των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί Επίσης, πολύ θετική εικόνα για την Ελβετία με ποσοστιαία άνοδο 2,2% και 282 εκατ. δολάρια.

Για το Lyxor MSCI Greece IMI, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 11/2 ήταν: Coca Cola HBC με 29,02%, ΟΤΕ με 12,40%, ΟΠΑΠ με 9,18%, Jumbo με 7,47%, Αlpha Βank με 6,15%, Motor Oil με 6,17%, Eurobank με 4,84%, Μυτιληναίος 4,22%, Τιτάν με 4,33% και Εθνική Τράπεζα με 2,80%.

Για το Global X MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 11/2: ΟΤΕ με 13,84%, ΟΠΑΠ με 7,44%, Αlpha Βank με 7,20%, Jumbo με 5,49%, Eurobank 5,16%, Motor Oil με 4,35%, Μυτιληναίος 3,51% και Εθνική με 3,35%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, το rotaion θέσεων από τις αμερικανικές μετοχές προς τις αναδυόμενες αγορές συνεχίζεται.

Τα κυριότερα σημεία αυτής της εβδομάδας:

• Οι εκροές από τα ETF αμερικανικών μετοχών συνεχίστηκαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα 4,7 δισ. δολάρια οι εισροές σε ETF σταθερού εισοδήματος, κυρίως σε αναδυόμενες αγορές και εταιρικά ομόλογα.

• Μέρος των εκροών φαίνεται να συνεχίζει να τοποθετείται στις αναδυόμενες αγορές (πάνω +3,3 δισ. δολάρια σε μετοχές). Επίσης, μεγάλες εισροές, πάνω από 1,4 δισ. δολάρια είχε ένα μόνο ETF που επενδύει σε foreign debt.

• Παρομοίως, οι εκροές από τις μετοχές αφορούν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, τα βιομηχανικά και τα υλικά, ενώ οι εισροές αφορούν πρωτίστως ETF telecoms και real estate.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video