Κίνηση για μετατροπή των «ξεχασμένων» μετοχών σε μερίδια Α/Κ

Η ΕΧΑΕ φαίνεται να στηρίζει τη σχετική κίνηση της Eurocorp Χρηματιστηριακής, προκειμένου να ενδυναμωθεί το ενεργητικό των ΑΕΔΑΚ, να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών στο ΧΑ και οι επενδυτές να αποκομίσουν σειρά ωφελημάτων.

Κίνηση για μετατροπή των «ξεχασμένων» μετοχών σε μερίδια Α/Κ

Ευρύτερες διαστάσεις φαίνεται πως θα πάρει η προσπάθεια της Eurocorp ΑΕΠΕΥ να απευθυνθεί σε πελάτες της (ή και σε τρίτους) που διαθέτουν ανενεργά -«ξεχασμένα» εδώ και χρόνια- μετοχικά χαρτοφυλάκια, προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε μερίδια του μετοχικού αμοιβαίου κεφαλαίου Phoenix.

Η κίνηση αυτή όχι μόνο επιτρέπεται από το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά φαίνεται να έχει τη στήριξη της ΕΧΑΕ. Η τελευταία μάλιστα φέρεται να επεξεργάζεται ήδη τρόπους για το πώς μια τέτοια διαδικασία θα απλουστευθεί περαιτέρω στην πράξη, με την προσδοκία ότι θα λάβει ευρύτερες διαστάσεις στο χώρο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, από άλλες ΑΧΕΠΕΥ που θα ακολουθήσουν το «μοντέλο Eurocorp».

Το σκεπτικό της Eurocorp -όπως το ανέπτυξε ο διευθυντής του τμήματος wealth management της εταιρείας κ. Άκης Κατσαρός είναι πως κινήσεις τέτοιου τύπου από τις χρηματιστηριακές εταιρείες θα μπορούσαν όχι μόνο να ενισχύσουν το ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζονται οι εγχώριες ΑΕΔΑΚ, αλλά παράλληλα:

• Να αυξήσουν τον όγκο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο οποίος έχει μειωθεί δραστικά κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

• Να προσφέρουν στους επενδυτές μεγαλύτερη ρευστότητα, ευρύτερη διασπορά στα χαρτοφυλάκιά τους, επαγγελματική διαχείριση και φορολογικά οφέλη.

• Να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο της αγοράς, καθώς οι ΑΕΔΑΚ ήδη ελέγχονται στενά από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

• Να μην επηρεάσουν τις λοιπές δραστηριότητες των ΑΧΕΠΕΥ και των profit canters που δουλεύουν σ’ αυτές, καθώς οι μετατροπές μετοχών σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων θα αφορούν «ξεχασμένα» χαρτοφυλάκια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Άκη Κατσαρό «η δημιουργία του Phoenix ευελπιστεί -σε πλήρη συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών- να στηριχθεί στην προσπάθεια συστηματοποίησης αυτής της δυνατότητας συμμετοχής του επενδυτικού κοινού με εισφορά τίτλων υφισταμένων μετοχικών χαρτοφυλακίων. Να διαμορφωθεί, δηλαδή, μία οργανωμένη λειτουργική διαδικασία για εισφορές μεγαλύτερης κλίμακας.

Είναι δεδομένο, ότι στους κόλπους των ανενεργών χρηματιστηριακών κωδικών, υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που, πλέον δεν ενδιαφέρονται για την πορεία της επένδυσης τους.

Η επαναδραστηριοποίηση τους και η επιστροφή τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά μέσω μιας συμμετοχής σε Α/Κ θα αποτελούσε ανάσα ρευστότητας για την αγορά και ανάσα εσόδων για εταιρίες του χώρου.

Εγγυήτριες δυνάμεις της θεσμικής διαχείρισης θα είναι οι ΑΕΔΑΚ, καθώς αυτές οι προσπάθειες τελούν υπό το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας τους και επιτήρησης τους από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Για τους δε επενδυτές που αποφασίσουν να συνδράμουν-ανταλλάξουν μετοχές τα βασικά πλεονεκτήματα που θα εξετάσει είναι: Η διεύρυνση της διασποράς του χαρτοφυλακίου και του κινδύνου του, η διαφάνεια και η ευκολία παρακολούθησης της επένδυσης (καθημερινή δημοσιευόμενη αποτίμηση), η θεσμική προστασία και ασφάλεια της επένδυσης (με την ύπαρξη Τραπεζικού Ιδρύματος ως θεματοφύλακα του Α/Κ).

Τέλος, είναι το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς που διέπει τις επενδύσεις μέσω Α/Κ, καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια φορολογούνται επί της συνολικής τους περιουσίας, ενώ οι πιθανές υπεράξιες, τα εισπραχθέντα μερίσματα και κουπόνια δεν έχουν προσθετή φορολογία».

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video