ΧΑ: Αισιοδοξία για τα εταιρικά κέρδη του 2019

Συγκρατημένη αισιοδοξία για νέα άνοδο των εταιρικών κερδών μέσα στο 2019. Πώς βλέπουν τη νέα χρονιά δώδεκα εισηγμένοι όμιλοι. Τροχοπέδη η πολιτική αβεβαιότητα και η επιδείνωση του οικονομικού διεθνούς περιβάλλοντος.

ΧΑ: Αισιοδοξία για τα εταιρικά κέρδη του 2019

Μετά τη σημαντική αύξηση των οικονομικών επιδόσεων που σημείωσαν οι εισηγμένες του ΧΑ το 2018 (βλέπε αποτελέσματα εξαμήνου και εννεαμήνου), επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι η ανοδική κίνηση των εταιρικών κερδών θα συνεχιστεί και κατά τη φετινή χρονιά, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Παράγοντες που ελπίζεται ότι θα δράσουν καταλυτικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι η προσδοκώμενη άνοδος του ΑΕΠ (μέση εκτίμηση μεταξύ +1,5% έως +2,2%), οι προβλέψεις για μεγαλύτερες εξαγωγές, η περιορισμένη υποχώρηση των χρεωστικών επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως τα αποτελέσματα μιας σειράς εσωτερικών διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχουν ξεκινήσει οι εισηγμένες εταιρείες εδώ και αρκετά χρόνια.

Αντίθετα, μεταξύ των παραγόντων που «φρενάρουν» τις ανοδικές προβλέψεις των φετινών εταιρικών αποτελεσμάτων συγκαταλέγονται:

α) Η διεξαγωγή πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται αναβολή επενδυτικών σχεδίων μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

β) Η κόπωση που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία σε συνδυασμό με την ύπαρξη αρκετών πόλων διεθνούς αστάθειας (π.χ. εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και Brexit).

γ) Η πιθανολογούμενη υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης σε σύγκριση με τα υψηλά περυσινά επίπεδα, εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιδόσεις των δύο διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ, Motor Oil).

δ) Η αύξηση του λειτουργικού κόστους αρκετών εταιρειών λόγω του ανοδικών τιμολογίων ρεύματος και των νέων κατώτατων μισθών.

Το Euro2day.gr παρουσιάζει σήμερα τις εκτιμήσεις δώδεκα εταιρειών του ΧΑ σχετικά με τη φετινή πορεία των οικονομικών τους επιδόσεων.

Μυτιληναίος: Ο  όμιλος έχει προβλέψει έκρηξη κερδοφορίας και διπλασιασμό μεγεθών έως το 2021. Ειδικότερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει δηλώσει μεταξύ άλλων, ότι: α) Τα μεγέθη του 2018 θα κλείσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2017 και καλύτερα (επιδόσεις 2017 πωλήσεις 1,527 δισ, EBITDA 306 εκατ. και καθαρά κέρδη 155 εκατ. ευρώ) β) Για το 2019 προβλέπονται κύκλος εργασιών από 1,5 έως 2,2 δισ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Στο τελευταίο conference call προς τους αναλυτές, ο CEO του εισηγμένου ομίλου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είχε αναφερθεί σε ισχυρό τελευταίο τρίμηνο για το 2018 και σε θετικό momentum για το 2019. Αιχμή του δόρατος, αποτελεί για τον όμιλο η αγορά των ΗΠΑ, όπου αναμένεται τόνωση της ζήτησης για τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, προκλήσεις αναμένονται σε άλλες αγορές που δραστηριοποιείται η ΤΙΤΑΝ, όπως αυτές της Αιγύπτου, της Τουρκίας και φυσικά της Ελλάδας.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κομβικής σημασίας για τον όμιλο είναι η επιτυχία του επιχειρούμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να ενδυναμώνει από φέτος τα αποτελέσματα της εισηγμένης. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έκθεση της Euroxx Χρηματιστηριακής που για το 2019 προβλέπει κύκλο εργασιών 1,568 δισ. ευρώ (από 1,85 δισ. το 2018 και 1,866 δις το 2017), προσαρμοσμένο EBITDA 275 εκατ. ευρώ (από 121 εκατ. το 2018 και 233 εκατ. το 2017) και καθαρά κέρδη 58 εκατ. ευρώ (από ζημία 118 εκατ. το 2018 και ζημία 41 εκατ. το 2017).

Quest Holdings: Στόχος του ομίλου είναι μέσα σε δύο ή τρία χρόνια ο κύκλος εργασιών να υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ (το 2018 θα κλείσει λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ) και παράλληλα η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων να αυξηθεί στο 20% (από το 10% του 2016). Για το λόγο αυτό σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 80 εκατ. ευρώ.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας, η ΚΡΙ-ΚΡΙ έκλεισε το 2018 με αυξημένο κύκλο εργασιών (άνω των 90 εκατ. έναντι 79,2 εκατ. το 2017) και πως με βάση πρόσφατες ενδείξεις, για τη φετινή χρονιά προβλέπεται σίγουρα διψήφιο ποσοστό ανόδου των πωλήσεων.

Ικτίνος Μάρμαρα: Μετά το ισχυρό growth του 2018, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας προβλέπει νέα αύξηση εσόδων και κερδών για το 2019, λόγω της προσθήκης νέου λατομείου και της δωδεκάμηνης χρήσης του νέου εργοστασίου που αποκτήθηκε πέρυσι.

MLS: Στα πλαίσια πρόσφατης συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιάννης Καματάκης αναφέρθηκε στις προβλέψεις της εταιρείας για την τριετία 2019-2021, σύμφωνα με τις οποίες οι πωλήσεις, το EBITDA και τα κέρδη της εισηγμένης θα αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό από χρόνο σε χρόνο. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις εργασίες που αναμένονται στο εξωτερικό, καθώς το 2018 η βορειοελλαδίτικη εταιρεία επεκτάθηκε σε Κύπρο, Σερβία και Βουλγαρία, ενώ τα επόμενα βήματα διεθνοποίησης των εργασιών είναι η Αλβανία, η Ρουμανία και η Κροατία.

Space Hellas: Μετά την περυσινή υπέρβαση των επιδόσεων του 2017, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας ευελπιστεί ότι τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Ειδικότερα στο μέτωπο του δημοσίου, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν έργα που θα συμβασιοποιηθούν μέσα στη χρονιά και έτσι αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες επιδόσεις τον συγκεκριμένο τομέα. Στο χώρο των ιδιωτών, θα συνεχιστεί η προσπάθεια των τελευταίων ετών για διεύρυνση του αριθμού των πελατών, αλλά και για τη διάθεση περισσότερων προϊόντων σε υπάρχοντες πελάτες.

Entersoft: Η γνωστή εταιρεία πληροφορικής σημείωσε το 2018 αύξηση κύκλου εργασιών σημαντικά ανώτερη του 10% (έναντι του +9% στο α’ εξάμηνο). Για φέτος ο στόχος είναι η αύξηση των ενοποιημένων εσόδων με διψήφιο ποσοστό, με τη θετική συμβολή και των εργασιών του εξωτερικού, η περυσινή υποχώρηση των οποίων θεωρείται συγκυριακή.

Revoil: Το 2018 η εισηγμένη εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία καθώς απεγκλωβίστηκε από τη ζημιογόνο δραστηριότητα της ναυτιλίας.  Ο βασικός στόχος της για το 2019 είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της κερδοφορίας της,  η οποία θα προέλθει κυρίως από την περαιτέρω ανάπτυξη εμπλουτισμένων καυσίμων, από την επέκταση του δικτύου πρατηρίων, από το λανσάρισμα κάρτας στόλου επαγγελματιών και από τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά 4 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η αύξηση των πωλήσεων να ανεβάσει το μερίδιο αγοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σε επίπεδο πάνω από το 10%.

Γενική Εμπορίου: Το 2018 η εισηγμένη εταιρεία εμφάνισε αρκετά καλύτερα αποτελέσματα από αυτά της προηγούμενη χρήσης, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και κερδών. Το 2019 αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς: α) το προεκλογικό κλίμα πιθανόν να αναβάλει κάποιες επενδύσεις στην οικονομία β) Η διεθνής τιμή του χάλυβα δεν αναμένεται να βοηθήσει τα αποτελέσματα της εταιρείας όπως έγινε το 2018.  Παρόλα αυτά, η εταιρεία θα επιδιώξει φέτος να επιτύχει οικονομικές επιδόσεις ανάλογες με αυτές του 2018, ευελπιστώντας στην ανάπτυξη εγχώριων πελατών που έχουν σημειώσει ισχυρή διεθνοποιημένη παρουσία.

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Το 2018 η εισηγμένη σημείωσε για δεύτερη φορά κερδοφόρο αποτέλεσμα (αρκετά κοντά σε εκείνο του 2017), ωστόσο σε ότι αφορά τις φετινές προοπτικές, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για χαμηλότερα επίπεδα σε επίπεδο πωλήσεων και κερδών. Στην εξέλιξη αυτή συμβάλλουν τόσο διεθνείς παράγοντες (κλίμα αστάθειας στην Ευρώπη, οξυμμένος ανταγωνισμός από Τουρκία, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας) όσο και εγχώριοι (αύξηση στα κόστη ενέργειας και προσωπικού).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video