Γιατί επιμένει το... decoupling στο Χρηματιστήριο

Περίπλοκη παραμένει η κατάσταση στο Χρηματιστήριο. Προβληματίζει η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, ενώ αρνητικά σινιάλα στέλνουν οι αγορές στο εξωτερικό. Η εικόνα στις τράπεζες. Kρίσιμες οι 1.750 μονάδες για τον FT-25.

Γιατί επιμένει το... decoupling στο Χρηματιστήριο

To ισχυρό decoupling μεταξύ των τραπεζών και των άλλων δυνάμεων της αγοράς συνεχίζεται αμείωτο. Με θετική απόδοση της τάξεως του 5% κινείται η υψηλή κεφαλαιοποίηση, παρότι ο τραπεζικός κλάδος είναι στο -11,5%, χωρίς να έχει επιτραπεί στους τραπεζικούς τίτλους να παρασύρουν χαμηλότερα τους δείκτες.

Οι τραπεζικές μετοχές γράφουν απώλειες 7%-27%, αλλά οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo, Coca Cola HBC και ΔΕΗ κρατούν τους δείκτες σε υψηλά επίπεδα με κέρδη από 7,5%-17% φέτος.

Η εικόνα στην εγχώρια αγορά θα παραμείνει περίπλοκη αφού οι πολιτικές εξελίξεις, οι εκλογικές διαδικασίες, αλλά και οι συνθήκες των μετοχικών αγορών στο εξωτερικό δεν είναι σύμμαχος της πορείας της εγχώριας αγοράς. Οι θετικές σκέψεις για τις εγχώριες μετοχές θα ισχυροποιηθούν μόνο με πειστική ανοδική κίνηση πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 664 μονάδων. Πρώτο θετικό σημάδι θα είναι η ανοδική διάσπαση των 640 μονάδων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο δείκτης των τραπεζών παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα των 400 μονάδων, διατηρώντας ωστόσο τις 375 μονάδες. Το all-time intraday χαμηλό επίπεδο των 358 μονάδων είναι ακόμα ένα σημείο με σημασία, το οποίο, αν διασπαστεί άμεσα, ο δείκτης θα κινηθεί άμεσα χαμηλότερα προς τις 300 μονάδες. Οι αντιστάσεις είναι πολλές, με κοντινή τις 400 μονάδες και τις 450 υψηλότερα.

Για την Εθνική Τράπεζα, η σημαντική περιοχή στήριξης βρίσκεται στα 0,90-0,92 ευρώ, που αποτελούν και τα ιστορικά χαμηλά. Η επιστροφή πάνω από το επίπεδο του 1,00-1,10 ευρώ θα αλλάξει την εικόνα σε θετική. Τοπικά η περιοχή των 1,20-1,25 ευρώ έχει σημαντικό τεχνικό ενδιαφέρον και θα χρειαστεί δύναμη για να διασπαστεί.

Η Αlpha Βank παραμένει κοντά στα ιστορικά χαμηλά και η τεχνική της εικόνα δεν έχει βελτιωθεί. Η σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή των 1,20 ευρώ, αφού η ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για τα 1,30-1,35 ευρώ.

Η Eurobank βρίσκεται στο μέσο του διαστήματος 0,47-0,60 ευρώ και τεχνικά διατηρεί το θετικότερο διάγραμμα. Ανοδικά, η κίνηση πάνω από το 0,0,55 είναι το πρώτο σκαλοπάτι για τους αγοραστές. Στο κάτω όριο, τα 0,44-0,47 φαίνεται να απορροφά την όποια προσφορά.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, όσο κινείται κάτω από το όριο του 0,75 ευρώ, η τάση είναι άκρως πτωτική και μόνο με επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα σηματοδοτήσει αλλαγή στο διάγραμμά της. Η στήριξη του 0,75 ήταν το κάτω όριο το οποίο διασπάστηκε και πλέον η στήριξη βρίσκεται στο 0,50.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η παραμονή πάνω από τις 1.670 μονάδες έχει δώσει το προβάδισμα στους αγοραστές. Η βραχυπρόθεσμη άνοδος στην αγορά θα ενισχυθεί περισσότερο, αν το pivot point των 1.700 μονάδων, που είναι η αντίσταση, παραβιαστεί στις επόμενες συνεδριάσεις. Η στήριξη παρακάτω είναι στις 1.640 και τις 1.560 μονάδες. Ωστόσο, μόνο η ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1.750 μονάδες θα είναι σήμα ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video