Τα midcaps που ξεχωρίζουν στο Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές παρακολουθεί συστηματικά η αγορά. Η έκθεση των ξένων χαρτοφυλακίων και το αγκάθι της χαμηλής αξίας συναλλαγών στο Χρηματιστήριο. Ποιες είναι οι αποδόσεις και πώς διαμορφώνονται τώρα οι προοπτικές τους.

Τα midcaps που ξεχωρίζουν στο Χρηματιστήριο

Το 2019 θα είναι έτος περίπλοκο για τις εγχώριες αξίες, με ορόσημο φυσικά τις πολιτικές εξελίξεις. Σε ένα διεθνές περιβάλλον που δεν είναι τόσο ευνοϊκό όσο τα προηγούμενα έτη, οι ελληνικές μετοχές στις οποίες υπάρχει ισχυρή έκθεση και ξένων χαρτοφυλακίων, θα μπορούσαν να επηρεαστούν επίσης αρνητικά από τις εξελίξεις στο εξωτερικό.

Αντίθετα, πιο ασφαλείς σε ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο είναι κάποιες από τις εταιρείες της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Αρκετές από αυτές διαθέτουν θεμελιώδη χαρακτηριστικά που συνδυάζονται με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης και -το κυριότερο- σημαντικές πιθανότητες να αυξήσουν τα μεγέθη τους τα επόμενα έτη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε όλα τα χρονικά διαστήματα από το 2015 και έπειτα υπεραποδίδει σημαντικά έναντι του Γενικού Δείκτη. Από το 2015, ο δείκτης των midcaps σημειώνει κέρδη 30%, ενώ ο βασικός δείκτης της αγοράς είναι αρνητικός με -25%.

Το ενδιαφέρον στον χώρο των «μεσαίων» τίτλων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, υπό την προϋπόθεση ότι οι αξίες των συναλλαγών θα ανεβάσουν στροφές και ρυθμό και το θετικό σενάριο για την αγορά και την οικονομία θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Οι μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που παρακολουθεί συστηματικά η αγορά είναι οι: Flexopack, Quest Συμμετοχών, Cenergy, ΟΛΘ, Profile, Π. Πετρόπουλος, Ικτίνος, Κρι Κρι, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Πλαίσιο, Εβροφάρμα, Παπουτσάνης, MLS Multimedia, AS Company, Πλαστικά Θράκης (αν και υπάρχουν ακόμα ίσως μερικές εταιρείες που θα μπορούσαν να διευρύνουν την παραπάνω λίστα).

-FLEXOPACK: Η απόδοση στο δωδεκάμηνο είναι σχεδόν 20%, ξεπερνώντας την αγορά και τους δείκτες αναφοράς, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στο -27% και τον δείκτη των blue chips στο -24%. Η εικόνα κερδοφορίας της εισηγμένης παραμένει θετική και το 2018 εξελίχθηκε σύμφωνα με τους στόχους. Η εταιρεία εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης μακροπρόθεσμα και οι ανοδικές προοπτικές συνεχίζουν να υφίστανται. Η αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στην άνοδο της διεθνούς ζήτησης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, στον βαθμό που δεν δούμε κάποια σημαντική επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών.

-QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Η απόδοση των 52 εβδομάδων είναι πολύ θετική με 35% και στη διάρκεια της πτώσης έχει διατηρηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Με τον κύκλο εργασιών στα 500 εκατ. ευρώ και παράλληλα η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων να αυξάνεται σημαντικά, τα επόμενα έτη φαίνονται ισχυρά για την εταιρεία.

-CENERGY: Η απόδοση στους τελευταίους δώδεκα μήνες δεν είναι θετική και οι απώλειες ξεπερνούν το 20%. Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με υψηλό υπόλοιπο ανεκτέλεστων παραγγελιών (480 εκατ. ευρώ), γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις σαφούς βελτίωσης των οικονομικών της επιδόσεων και για την τρέχουσα χρήση. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας και η εστίαση στον κλάδο μεταφοράς ενέργειας, τόσο με τους σωλήνες χάλυβα όσο και με τα καλώδια, μπορεί να αποκαλύψει ακόμα περισσότερες κρυμμένες υπεραξίες για τους μετόχους.

-ΟΛΘ: Σημειώνει πτώση στο Χ.Α στην περίοδο ενός έτους, με τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου να έχουν ψαλιδίσει την πτώση. Στο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, η κίνηση των containers ήταν ικανοποιητική και για το 2018 προβλέπεται αύξηση 10% στα κέρδη ανά μετοχή και P/E περίπου στις 12,5 φορές, με μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα άνω των 90 εκατ. ευρώ.

-ΙΚΤΙΝΟΣ: Η απόδοση της εταιρείας το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι 100% και από τις αρχές του 2019 το ποσοστό ξεπερνά το 7%. Το 2018 εξελίχθηκε σε μια επίσης πολύ καλή χρονιά και φέτος υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί. Στο εννεάμηνο τα έσοδα της εταιρείας ήταν +30% στα 42,4 εκατ. ευρώ έναντι 32,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 18,33 εκατ. ευρώ από 13,93 εκατ. ευρώ. Σε ενοποιημένο επίπεδο, το εννεάμηνο τα EBITDA ήταν στα 20,2 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ. Για φέτος, η καλύτερη αξιοποίηση του νέου εργοστασίου και η εκμετάλλευση ενός επιπλέον λατομείου αναμένεται να συμβάλουν προς την αύξηση των μεγεθών.

-ΚΡΙ-ΚΡΙ: Η απόδοση το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι σχεδόν 40%. Το 2018 ήταν μια ακόμα ικανοποιητική χρονιά και εκτιμάται ότι είναι εφικτό για την εταιρεία διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και για το 2019. Η εταιρεία μέσα από τις εξαγωγές του παγωτού σε αλυσίδες λιανικής του εξωτερικού, με τις οποίες ήδη συνεργάζεται στο γιαούρτι, προσδοκά να επιτύχει ανάλογα αποτελέσματα από με το γιαούρτι.

-ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Η εταιρεία έχει καταφέρει να ανεβάσει τις οικονομικές της επιδόσεις, πράγμα που συνέβη και κατά το πρώτο μισό του 2018, ενώ στο δωδεκάμηνο η απόδοση ξεπερνάει το 30%. Η πρόσφατη απόκτηση του 80,5% της Lion Rental (η εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων Sixt στην Ελλάδα) αντιμετωπίζεται από τη διοίκηση ως ένας ακόμη μοχλός μεσομακροπρόθεσμης ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της εισηγμένης.

-ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Η απόδοση στο Χ.Α. είναι άνω του 60% στο τελευταίο δωδεκάμηνο και η διοίκηση στοχεύει σε αύξηση του κύκλου εργασιών άνω του 10% για το 2019. Για το 2018, η εταιρεία ανέβασε τις επιδόσεις της και, σε συνδυασμό με την διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας και τις εξαγωγές, θα μπορούσε να κινηθεί και πάνω από 10%. 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video