Μικρές εισροές καταγράφουν τα ελληνικά ETF

Οι εβδομαδιαίες εκροές ανήλθαν σε 2 εκατ. δολάρια ή 0,6% των κεφαλαίων υπό διαχείριση. Μεγάλες εισροές σε Ελβετία και Γερμανία δείχνουν τα στοιχεία. Οι μεγαλύτερες εκροές σε Πορτογαλία και Ιταλία. Ποιες μετοχές επιλέγουν στο ΧΑ.

Μικρές εισροές καταγράφουν τα ελληνικά ETF

Η δεύτερη εβδομάδα της νέας χρονιάς που ολοκληρώθηκε στις 14/1 για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (Εxchange Τraded Fund - ETF) που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές ήταν ευνοϊκότερες από την προηγούμενη, χωρίς ωστόσο να ανατρέψουν τις εκροές από αρχές του χρόνου. Παράλληλα, η αντίθετη εικόνα στην αγορά μετοχών της Ιταλίας για δεύτερη εβδομάδας ενισχύει εικόνα της πλήρους αποσύνδεσης.

Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, αθροιστικά το αμερικανικό Global X MSCI Greece, που είναι και το μεγαλύτερο, και το ευρωπαϊκό Lyxor FTSE Athex Large Cap διαθέτουν πλέον 421 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση, εκ των οποίων τα 247 εκατ. αφορούν το αμερικανικό ETF και τα 175 εκατ. δολάρια το ευρωπαϊκό.

Οι εβδομαδιαίες εισροές ανήλθαν σε 2 εκατ. δολάρια για το Lyxor και μηδενικές για το GREK.

Αντίθετα, η εικόνα στη γειτονική Ιταλία ήταν αρνητική, με τα κεφάλαια υπό διαχείριση να διαμορφώνονται σε 1.538 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 1,3% και 20 εκατ. δολάρια.

Στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία σημείωσε τις υψηλότερες ποσοστιαίες απώλειες της τάξεως 16,3% και 10 εκατ. δολάρια σε απόλυτο μέγεθος, ενώ τις υψηλότερες εισροές εμφάνισε η Ελβετία με -367 εκατ. δολάρια 2,9%. Επίσης, πολύ θετική εικόνα είχε η Ρωσία με ποσοστιαία άνοδο 1,3% ή 38 εκατ. δολάρια και σε απόλυτα μεγέθη, η Γερμανία με 76 εκατ. δολάρια ή 0,3%.

Για το Lyxor FTSE Athex Large Cap, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 10/01 ήταν: Coca Cola HBC με 26,42%, ΟΤΕ με 12,71%, ΟΠΑΠ με 8,14%, Αlpha Βank με 7,84%, Jumbo με 6,27%, Motor Oil με 5,79%, Eurobank με 4,62%, Μυτιληναίος 4,22%, Τιτάν με 4,22% και Εθνική Τράπεζα με 3,13%.

Για το Global X MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 11/01: ΟΤΕ με 14,27%, Αlpha Βank με 8,75%, ΟΠΑΠ με 6,86%, Eurobank 5,12%, Jumbo με 5,16%, Motor Oil με 4,52%, Εθνική Τράπεζα 3,53%, Ελληνικά Πετρέλαια 3,25%, Μυτιληναίος 3,13% και Grivalia Properties 2,77%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν οι καθαρές εισροές ύψους 12 δισ. δολάρια, οι οποίες κινήθηκαν προς τα ομόλογα κυρίως αλλά και όλες τις κατηγορίες επενδύσεων, πλην των αμερικανικών μετοχών που ήταν ο νικητής των εισροών πέρυσι.

Τα κυριότερα σημεία αυτής της εβδομάδας:

• Οι εισροές στα ETF σταθερού εισοδήματος συνεχίστηκαν στα 5,86 δισεκατομμύρια δολάρια κυρίως προς στα αμερικανικά ομόλογα, σε συνέχεια της τάσης του περασμένου έτους.

• Οι εκροές στα αμερικανικά μετοχικά ETF συνεχίστηκαν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια με τα κεφάλαια να τοποθετούνται κυρίως προς τις αναδυόμενες αγορές (+1,8 δισ. δολάρια) και τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών.

• Παρομοίως, οι εκροές από τις μετοχές αφορούν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο ενώ οι εισροές αφορούν πρωτίστως την ποιότητα και κυρίως εξαγωγικές εταιρείες.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video