Εισηγμένες: Μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου το 2019

Παραδείγματα εισηγμένων εταιρειών που είτε δρομολογούν, είτε εξετάζουν σενάρια αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο 2019. Οι κινήσεις «ανάγκης» και η χρηματοδότηση αναπτυξιακών εγχειρημάτων.

Εισηγμένες: Μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου το 2019

Σειρά αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να υλοποιηθεί το 2019 από εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, είτε με στόχο να μπορέσουν οι συγκεκριμένοι όμιλοι να ξεπεράσουν τα ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, είτε ακόμη για να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βάρος της κάλυψης των συγκεκριμένων εκδόσεων αναμένεται να πέσει σε βασικούς μετόχους, στρατηγικούς επενδυτές και μεγάλους πιστωτές (τράπεζες), σε αντίθεση με τη συμβολή της μειοψηφίας, η οποία αναμένεται και φέτος να είναι περιορισμένη.

Η Eurobank θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, απορροφώντας την Grivalia, προκειμένου να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας (ενόψει των απαιτούμενων κινήσεων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της), αλλά και για να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ετήσιο έσοδο, το οποίο θα ενισχύει τα αποτελέσματά της.

Με τον ίδιο τρόπο, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, μέσα από την απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί στη συντομότερη φορολογική χρήση του υπόλοιπου συσσωρευμένων ζημιών της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας, καθώς η δραστηριότητα της ΕΛΤΕΧ Άνεμος είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα.

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ψήφισε πρόσφατα η γενική συνέλευση των μετόχων της Ακρίτας. Στη θρακιώτικη βιομηχανία ξύλου οι βασικοί μέτοχοι θα βάλουν χρήμα και οι τράπεζες θα κεφαλαιοποιήσουν δάνεια, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα της εισηγμένης και να προσχωρήσει το υλοποιούμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Αυτή την περίοδο «τρέχει» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Creta Farms, ύψους έως 866 χιλ. ευρώ.

Επίσης, λίγο πριν την εκπνοή του 2018, οι μέτοχοι της Intertech ψήφισαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με σκοπό την άντληση έως 1,404 εκατ. ευρώ (το ποσό θα μειώσει δραστικά το δανεισμό μέσω factoring και το σχετικό κόστος χρηματοδότησης).

Η νηματουργία Βαρβαρέσος προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους έως 1,5 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και της ρευστότητάς της. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στρεφόμενη σε νήματα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με στόχο την αποφυγή ζημιογόνων αποτελεσμάτων.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 3,75 εκατ. ευρώ έχει εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της Unibios, με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας. Οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη εδώ και καιρό προκαταβάλλει το ποσοστό που τους αναλογεί.

Μετά από πολύ καιρό, είδαμε στο ΧΑ (με εξαίρεση τις ΑΕΕΑΠ) εισηγμένη εταιρεία να προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου όχι για λόγους ανάγκης, αλλά προκειμένου να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά σχέδια. Έτσι, η Μοτοδυναμική δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου έως 15 εκατ. ευρώ, με στόχο την απόκτηση του 80,5% της Lion Rental, εταιρείας που αντιπροσωπεύει τον γερμανικό οίκο SIXT στην ελληνική αγορά. Η κάλυψη της έκδοσης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Έκπληξη στη χρηματιστηριακή αγορά έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στην εισηγμένη της Εναλλακτικής Αγοράς, Diversa. H πολύ μικρού μεγέθους εταιρεία, αφού εξαγοράστηκε από ομάδα επενδυτών, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους έως και 15,84 εκατ. ευρώ προκειμένου τα ποσά αυτά να τοποθετηθούν σε νέες δραστηριότητες.

Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται η έγκριση της εξαγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών των εταιρειών Νηρέας και Ιχθυοτροφεία Σελόντα από την Amerra. Θα ακολουθήσουν δημόσιες προτάσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, προκειμένου να αποπληρωθούν υποχρεώσεις και να υλοποιηθούν επενδύσεις.

Μέσα στο 2019 δρομολογείται η ολοκλήρωση της ρύθμισης των χρειών της DIONIC προς τις πιστώτριες τράπεζες. Στα πιθανά σενάρια συγκαταλέγεται η μετατροπή του υπάρχοντος μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε προνομιούχες μετοχές της εισηγμένης.

Σενάρια κεφαλαιακών ενισχύσεων

Αν και οι διοικήσεις τους δεν ενστερνίζονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς που θεωρούν πιθανόν να υλοποιηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις συστημικές τράπεζες είτε μέσα στο 2019, είτε στο πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς.

Η εταιρεία πληροφορικής Epsilon Net έχει θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα των συνολικών τραπεζικών της υποχρεώσεων), ωστόσο μελετά το ενδεχόμενο μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για επέκταση δραστηριοτήτων (πχ στο εξωτερικό), η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδυαστεί και με μετάταξη της εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Η εταιρεία Π. Πετρόπουλος έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη εγχώρια αγορά οχημάτων. Ενδιαφέρεται για την ενσωμάτωση μεγάλων ομίλων του κλάδου που αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας. Αν κάτι τέτοιο προχωρήσει, η Π. Πετρόπουλος θα εξέταζε το σενάριο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η εταιρεία πληροφορικής MLS ετοιμάζεται να λανσάρει ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής (European MAIC), κίνηση που έχει ήδη απορροφήσει σημαντικού ύψους επενδύσεις και αναμένεται να απαιτήσει και άλλες. Η εισηγμένη βορειοελλαδίτικη εταιρεία θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί αν αυτή θα προέλθει από ΑΜΚ ή μέσα από την έκδοση ομολογιακού δανείου.

Το ενδεχόμενο μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών δεν έχει αποκλείσει η Audiovisual, σε περίπτωση που μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο διαπιστώσει κενό στο απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησής της.

Αντίθετα, οι αναμενόμενες φετινές επενδύσεις εταιρειών από το χώρο των ΑΕΕΑΠ (Εθνική Πανγαία, η Trastor, Intercontinental-International), ή της CNL Capital προγραμματίζονται να γίνουν μέσω δανειακών κεφαλαίων και όχι μέσω ΑΜΚ.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video