Τα όπλα και τα... χάντικαπ για το Χρηματιστήριο

Που οδήγησε την εγχώρια αγορά το ανοδικό σερί και το πρώτο profit taking. Ποια στοιχεία καθιστούν περίπλοκη την κατάσταση. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει η πορεία της Wall Street. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τα όπλα και τα... χάντικαπ για το Χρηματιστήριο

Μετά το ράλι ανακούφισης στις τιμές των δεικτοβαρών μετοχών, το οποίο οδήγησε τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη από τις 600 μονάδες στις 640, ήρθε το πρώτο ήπιο profit taking στην αγορά.

Αυτό που φοβίζει μερίδα των αναλυτών είναι ότι η ταχύτητα της ανόδου, η οποία συγχρονίστηκε με την πορεία των δεικτών στο εξωτερικό, μπορεί να ολοκλήρωσε τοπικά την ανοδική κίνηση. Στον αντίποδα, οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν υψηλότερα, το πάνω όριο των 660 μονάδων, που ως τώρα αποτελεί το τοπικό υψηλό στην αγορά.

Η εικόνα στην εγχώρια αγορά θα παραμείνει περίπλοκη, αφού οι πολιτικές εξελίξεις, οι εκλογικές διαδικασίες, αλλά και οι δυσκολότερες συνθήκες διαπραγμάτευσης στην αγορά της Νέας Υόρκης θα προκαλούν μεταβλητότητα στις μετοχές. Οι θετικές σκέψεις για τις εγχώριες μετοχές θα ενισχυθούν σημαντικά, πάντως, μόνο με την πειστική ανοδική κίνηση πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 664 μονάδων και υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στο εξωτερικό παραμείνουν ευνοϊκές.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Η ζώνη διαπραγμάτευσης του δείκτη των τραπεζών διατηρείται στα επίπεδα των 400-550 μονάδων. Το ανοδικό trend μπορεί να διατηρηθεί μόνο με τον δείκτη πάνω από τις 450 μονάδες. Αν ωστόσο η ανοδική κίνηση δεν μπορέσει να διαφύγει με ισχύ πάνω από τις 525 μονάδες, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι η εκ νέου κίνηση σε πιο χαμηλά επίπεδα από τις 400 μονάδες.

Για την Εθνική Τράπεζα η σημαντική περιοχή στήριξης βρίσκεται στα 0,90-0,92 ευρώ, που αποτελούν και τα ιστορικά χαμηλά. Μόνο επιστροφή πάνω το επίπεδο των 1,30 ευρώ και έπειτα των 1,50 ευρώ μπορεί να αλλάξει πλήρως την εικόνα σε θετική. Τοπικά η περιοχή των 1,20-1,255 ευρώ έχει σημαντικό τεχνικό ενδιαφέρον και θα χρειαστεί δύναμη για να καμφθεί.

Η Αlpha Βank διέσπασε με ευκολία ανοδικά την περιοχή των 1,15 ευρώ και πάλι. Η τιμή των 1,016 είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι τα 0,95, που είναι και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής. Η σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή των 1,32-1,35 ευρώ, αφού η ανοδική διάσπασή της ανοίγει τον δρόμο για τα 1,50 ευρώ.

Η Eurobank παραμένει στο μέσο του διαστήματος 0,47-0,60 ευρώ και τεχνικά έχει το θετικότερο διάγραμμα. Ανοδικά, η κίνηση πάνω από τα 0,60 είναι το πρώτο σκαλοπάτι για τους αγοραστές. Στο κάτω όριο, τα 0,44-0,47 ευρώ φαίνεται να απορροφούν την όποια προσφορά.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσπάθησε να διασπάσει τα 0,85 ευρώ, σημείο των κινητών μέσων όρων 20 και 30 ημερών, αλλά δυσκολεύτηκε. Όσο βρίσκεται κάτω από το όριο των 0,85, η τάση είναι πτωτική και μόνο με επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα σηματοδοτήσει αλλαγή στο διάγραμμά της. Η στήριξη των 0,75 ευρώ είναι το κάτω όριο για την ώρα και η επόμενη στήριξη είναι πολύ χαμηλότερα.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν η αδυναμία παραμονής πάνω από τις 1.670 μονάδες συνεχιστεί, η αγορά θα επιστρέψει σε πτωτική φάση. Η αρνητική βραχυπρόθεσμη ψυχολογία στην αγορά θα βαρύνει ακόμα περισσότερο, αν το πρόσφατο pivot point των 1.630 μονάδων που είναι η στήριξη, παραβιαστεί άμεσα στις επόμενες συνεδριάσεις. Η στήριξη παρακάτω είναι στις 1.610 και τις 1.560 μονάδες. Μόνο η ανοδική διαφυγή πάνω από τις 1.750 θα είναι σήμα ότι κάτι αλλάζει στην εγχώρια αγορά μετοχών.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφλαιοποίησης

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video