Οι προβλέψεις 13 οίκων για τον S&P 500

Πώς θα κινηθεί ο αμερικανικός δείκτης το νέο έτος σύμφωνα με τις προβλέψεις επενδυτικών οίκων. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή, το περιθώριο ανόδου και η μέση τιμή-στόχος. Ποιους κλάδους «επιλέγουν».

Οι προβλέψεις 13 οίκων για τον S&P 500

O δείκτης-βαρόμετρο των παγκόσμιων αγορών, ο S&P500, αν και βρέθηκε να κερδίζει έως και 11% τον Οκτώβριο, το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε σημαντικές πιέσεις. Οι απώλειες της τάξεως του 8% δεν δείχνουν να τρομάζουν τους κορυφαίους strategists της Wall Street, οι οποίοι προβλέπουν ότι το 2019 θα είναι θετικό έτος για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η άνοδος, όμως, δεν θα είναι χωρίς προβλήματα, αφού τα κέρδη που έχουν σημειωθεί στη διάρκεια αυτού του bull market είναι πρωτοφανή. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Fatcset, η μέση τιμή-στόχος που προκύπτει για το 2019 είναι οι 3.140 μονάδες και το περιθώριο ανόδου ξεπερνά το 20%.

Τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να ανέλθουν πάνω από 8%, στα 175 δολάρια περίπου, και η αποτίμηση του δείκτη είναι στις 14,6 φορές τα κέρδη του.

Goldman Sachs (David Kostin)

Στόχος: 3.000 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 173 δολάρια

Η στροφή προς εταιρείες υψηλότερης ποιότητας συνοψίζει τις προβλέψεις μας για το 2019: αυτή είναι η βασική ιδέα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. «Ο S&P 500 θα κινηθεί μέτρια ανοδικά και η αναπροσαρμοσμένη με κίνδυνο απόδοση θα είναι μικρότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του. Τα μετρητά θα αντιπροσωπεύουν μια ανταγωνιστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για πρώτη φορά σε πολλά χρόνια», επισημαίνει η Goldman Sachs. Οι συστάσεις της είναι υπέρ της αύξησης των αμυντικών θέσεων στα χαρτοφυλάκια. Θετική για τους τομείς πληροφορικής και τεχνολογίας, υπηρεσίες επικοινωνίας και κοινή ωφέλεια, αρνητική για τις κυκλικές μετοχές.

Bank of America Merrill Lynch (Savita Subramanian)

Στόχος: 2.900 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 170 δολάρια

«Τα θεμελιώδη στοιχεία εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις μετοχές και οι πιο λογικές αποτιμήσεις μας κρατούν θετικούς», σημείωσε η επικεφαλής του αμερικανικού οίκου. «Το επόμενο έτος όμως βλέπουμε αυξημένη την πιθανότητα κορύφωσης στον δείκτη S&P 500… Αν υποθέσουμε ότι οι αγορές κορυφώνονται περίπου στις 3.000 μονάδες, η πρόβλεψή μας είναι για μέτρια πτώση το 2019», εξηγεί η BofA. Οι συστάσεις της είναι υπέρ του κλάδου υγείας, τεχνολογίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, χρηματοοικονομικές και βιομηχανικά προϊόντα. Οι αποδόσεις των μετρητών είναι πλέον ανταγωνιστικές και πιθανότατα θα αυξηθούν.

Η BofA βλέπει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο 3,5% μέχρι τα τέλη του 2019, πολύ πάνω από τη μερισματική απόδοση 1,9% του S&P 500.

Morgan Stanley (Mike Wilson)

Στόχος: 2.750 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 171 δολάρια

«Μετά το τρενάκι του τρόμου το 2018, που οφείλεται στις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και την άνοδο της ανάπτυξης, αναμένουμε ένα έτος με απογοητευτικά κέρδη και μια Fed να σταματά τις αυξήσεις των επιτοκίων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα από 50% να βιώσουμε μια μέτρια ύφεση στα κέρδη το 2019. Αυτή η απογοήτευση ανάπτυξης είναι πιθανό να αντισταθμιστεί κάπως από τη Fed, που δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τον Ιούνιο»», σημείωσε ο strategist της Morgan Stanley.

Οι επενδυτικές συστάσεις της είναι: υπέρ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ουδέτερα στα REIT, ενώ υποβαθμίζει τα βιομηχανικά προϊόντα και διατηρεί την προτίμησή της για τις μεγάλες εταιρείες έναντι των μικρών.

JP Morgan (Marko Kolanovic)

Στόχος: 3.100 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 8% αύξηση από το 2018

«Βασίζουμε τις εκτιμήσεις μας για την αγορά στην υπόθεση ότι ο οικονομικός κύκλος δεν θα τελειώσει το 2019. Ιστορικά, οι αγορές μετοχών κορυφώνουν αρκετούς μήνες πριν από την ύφεση και, υποθέτοντας ότι η αγορά έφτασε ήδη σε υψηλά επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι η ύφεση πρέπει να ξεκινήσει τώρα, αλλά αυτό είναι πρακτικά αδύνατο λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, των ισχυρών PMIs και των αυξανόμενων εταιρικών κερδών», σημείωσε ο Marko Kolanovic. Η JP Morgan συνεχίζει να προτείνει τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές δεδομένου ότι η απόδοση και η ψυχολογία εξακολουθούν να είναι χαμηλές.

Citigroup (Tobias Levkovich)

Στόχος: 3.100 μ. Κέρδη ανά μετοχή: 172,5 δολάρια

«Τα καλά νέα για το 2019 είναι ότι η άνοδος των κερδών ανά μετοχή θα είναι στο 9% έναντι του απίθανου ποσοστού 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο, πιο κοντά προς τον δρόμο του 6%. Οι μετοχές αξίας θα αρχίσουν να ξεπερνούν τις μετοχές ανάπτυξης, ειδικά μετά τις απότομες πτώσεις των τεχνολογικών μετοχών στο τέταρτο τρίμηνο. Είναι πιθανό ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων θα χρειαστεί να μειώσουν την τεχνολογική τους έκθεση σε κάθε ράλι, δεδομένης της υπερβολική θέσης που είχαν», εξηγεί ο δήλωσε ο Levkovich. «Ανησυχήσαμε πολύ περισσότερο τον Σεπτέμβριο απ’ ό,τι τώρα, δεδομένων της ψυχολογίας και του στόχου που έχουμε για το τέλος του στις 2.800 μονάδες. Οι μετοχές προσαρμόζονται στις νέες χαμηλότερες προσδοκίες για τα κέρδη του 2019 και υπάρχει ήδη κάποιου είδους εξομάλυνση στο ζήτημα της αξίας / ανάπτυξης», καταλήγει ο Levkovich.

UBS (Arnd Wiegmann & Keith Parker)

Στόχος: 3.200 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 175 δολάρια

«Για να δικαιολογήσουμε τον ανοδικό στόχο θεωρούμε ότι 1) Οι εμπορικές εντάσεις και οι υφιστάμενοι δασμοί εξαλείφονται και 2) η οικονομία των ΗΠΑ έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου, με διαρθρωτικές βελτιώσεις που επιτρέπουν στην ανάπτυξη πέραν της δυνητικής να συνεχιστεί. Παρότι βλέπουμε την πιθανότητα πτώσης να αυξάνεται, η στάθμιση των κινδύνων εξακολουθεί να δείχνει ότι η αγορά είναι ανοδική, καθώς η ύφεση παραμένει απίθανη», δήλωσε ο Keith Parker, επικεφαλής στρατηγικής της αμερικανικής τράπεζας.

Επικεντρώνοντας στις συστάσεις, η UBS αναζητά την αξία μεταξύ των κυκλικών εταιρειών. Αναβαθμίζει την ενέργεια και υποβαθμίζει τις πρώτες ύλες. Για τις αμυντικές υπηρεσίες, προτιμούν τον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και είναι επιφυλακτικοί για τους τομείς των REITs και των utilities, προτιμούν την ποιότητα και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση έναντι της μικρής.

Credit Suisse (Jonathan Golub)

Στόχος: 3.350 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 174 δολάρια

«Ενώ οι επενδυτές έχουν ευνοηθεί από τα πρόσφατα κέρδη και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ, οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμοι. Η αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 23% και η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% οφείλεται στις φορολογικές αλλαγές, στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και σε μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα. Παρ’ όλα αυτά», όπως εξηγεί ο Jonathan Golub, επικεφαλής στρατηγικής των μετοχών στις ΗΠΑ, «η αναπροσαρμογή της αύξησης σε 7%-8% στα κέρδη ανά μετοχή και η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6% είναι αρκετά για να αυξηθεί ο δείκτης S&P 500».

Η Credit Suisse, παρά την bullish άποψή της, δεν περιμένει όλες οι μετοχές να ωφεληθούν εξίσου. «Ειδικότερα, οι πιο κυκλικές ομάδες θα πρέπει να υστερήσουν λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενώ οι μετοχές με αποδόσεις παραπλήσιες των ομολόγων θα προβληματιστούν, δεδομένου του χαμηλού κινδύνου ύφεσης. Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της υγείας και των επιχειρηματικών υπηρεσιών (στο πλαίσιο των βιομηχανικών εταιρειών), θα πρέπει να υπεραποδώσουν», καταλήγει η ελβετική επενδυτική τράπεζα.

Deutsche Bank (Binky Chadha)

Στόχος: 3.250 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 175 δολάρια

«Μάλλον θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακτήσει η αγορά τα προηγούμενα υψηλά της καθώς, όταν η μεταβλητότητα αυξάνεται, η αγορά ανακάμπτει αργά (6-7 μήνες), μέχρις ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η ανάπτυξη είναι σταθερή», δήλωσε ο Binky Chadha, επικεφαλής αμερικανικών μετοχών και παγκόσμιων στρατηγικών.

Οι συστάσεις της γερμανικής τράπεζας: «Παραμένουμε επιφυλακτικοί για τους τομείς των βασικών καταναλωτικών αγαθών γιατί διαπραγματεύονται κοντά στις υψηλότερες αποτιμήσεις του S&P 500, στις εταιρείες ακινήτων (REITS) και κοινής ωφέλειας, οι οποίοι ήδη τιμολογούν σημαντική τιμολόγηση υποχώρηση στις αποδόσεις του 10ετούς στο 2,5%, στον τομέα της ενέργειας, όπου οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις των κερδών μειώνονται εκ νέου. Αντίθετα, είμαστε θετικοί για την υγειονομική περίθαλψη, καθώς η αποτίμηση είναι φθηνή και η αύξηση των κερδών σταθερή, για την τεχνολογία επίσης καθώς είναι φθηνότερη τώρα, για τον τομέα των καταναλωτικών αγαθών πολυτελείας, τον χρηματοοικονομικό τομέα και, τέλος, τη βιομηχανία, που ήδη αποτιμά ύφεση.

Barclays (Maneesh Deshpande)

Στόχος: 3.000 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 175 δολάρια

«Πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις θα κατευθύνονται κυρίως από τα κέρδη και οι δείκτες αποτίμησης P/E είναι απίθανο να κινηθούν ανοδικά μετά την πτωτική τους αναθεώρηση φέτος, καθώς τόσο η Fed όσο και ο Trump θα είναι σημαντικά πιο αδύναμοι», σχολιάζει ο Maneesh Deshpande, επικεφαλής της αμερικανικής στρατηγικής μετοχών. «Αναμένουμε μέτρια αύξηση της τάξης του 7% στα EPS μετά την αξιοσημείωτη άνοδο του 2018, καθώς αρκετοί έκτακτοι οδηγοί ξεθωριάζουν και η συμπίεση των περιθωρίων αποτελεί βασικό παράγοντα ανησυχίας», συνεχίζει η Barclays, για την οποία η ύφεση πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Οι επενδυτικές συστάσεις: «Παραμένουμε θετικοί για την τεχνολογία και την υγεία, αναβαθμίζουμε τις πρώτες ύλες, αλλά μειώνουμε τη σύσταση στις χρηματοοικονομικές και τις βιομηχανικές εταιρείες. Παράλληλα διατηρούμε μειωμένη θέση για τα πολυτελή καταναλωτικά αγαθά.

RBC Capital Markets (Lori Calvasina)

Στόχος: 2.900 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 171 δολάρια

«Ενώ έχουμε μια θετική συνολικά άποψη για το 2019, νομίζουμε ότι είναι πιθανό ο S&P 500 να διαπραγματεύεται 7%-8% χαμηλότερα από το κλείσιμο της 28ης Νοεμβρίου», δήλωσε ο Lori Calvasina, επικεφαλής της αμερικανικής μετοχικής στρατηγικής. Ο S&P 500 έχασε στο μέγιστο σημείο της πτώσης του το 2015-2016 14,2% και η RBC θεωρεί ότι η σημερινή περίοδος μοιάζει με εκείνη. Μια παρόμοια κίνηση θα πήγαινε τον δείκτη κοντά στις 2.500 μ.

«Δεύτερον, πιστεύουμε ότι είναι δυνατή μια πολύ περισσότερη συστολή, καθώς μόνο 3/4 της τυπικής μείωσης από τον κύκλο σύσφιγξης της Fed έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Αν αυτά τα χαμηλά επίπεδα δοκιμαστούν και δεν κατορθώσουν να διατηρηθούν, θα εξετάσουμε τις πτώσεις της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ το 2010-2011 για καθοδήγηση. Δεν πιστεύουμε ότι μια ύφεση βρίσκεται στον ορίζοντα, αλλά αν κάνουμε λάθος, οι κινήσεις προς τα κάτω θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία», καταλήγει η RBC.

Wells Fargo (Chris Harvey)

Στόχος: 3.079 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 173,37 δολάρια

«Τα κλειδιά για τις εκτιμήσεις μας για το 2019 είναι η επιβράδυνση των κερδών ανά μετοχή και η πολλαπλή συμπίεση. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η σύσφιγξη της πολιτικής της Fed, η πιο επίπεδη καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα και η κορύφωση της αύξησης των EPS είναι συσχετιζόμενα γεγονότα. Είναι αυτό που περιμέναμε κατά τη διάρκεια ενός κύκλου σύσφιγξης της Fed», δήλωσε ο Chris Harvey, επικεφαλής της μετοχικής και ποσοτικής στρατηγικής της αμερικανικής τράπεζας. «Συνολικά, το σλόγκαν μας εξακολουθεί να είναι "μην αντιμάχεστε τη Fed, αλλά μη φοβηθείτε κιόλας". Κοιτάζοντας μπροστά, βλέπουμε διψήφιο ποσοστό ανόδου τους επόμενους 12 μήνες».

Jefferies (Sean Darby)

Στόχος: 2.900 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 173 δολάρια

Η Jefferies δεν αναμένει ύφεση το 2019, αλλά η αμερικανική καμπύλη αποδόσεων είναι κοντά στην αντιστροφή, που μετριάζει την ανάπτυξη των κερδών, επιτρέποντας την άμεση σύγκριση μεταξύ των αποτιμήσεων των μετοχών και των ομολόγων. «Η εξομάλυνση του ισολογισμού της Fed συνεπάγεται έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό για κεφάλαια, που ευνοεί τελικά την ποιότητα στις επιλογές. Ομοίως, η διεύρυνση των περιθωρίων στα ομόλογα σημαίνει υψηλότερη μεταβλητότητα στις μετοχές.

«Η στρατηγική μας για το 2019 αντικατοπτρίζει έναν ώριμο κύκλο, αλλά όχι το τέλος του. Από τη μια πλευρά, τα χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή το 2019, τα πραγματικά επιτόκια σε θετικό έδαφος και το ισχυρό δολάριο δείχνουν αρνητικά στοιχεία, όμως η ισχυρή αγοραστική δύναμη, τα σταθερά περιθώρια και η βελτίωση στους δείκτες θα πρέπει να προσφέρουν "πάτωμα" στις τιμές των μετοχών», δήλωσε ο Sean Darby.

BMO Capital Markets (Brian Belski)

Στόχος: 3.150 μ. - Κέρδη ανά μετοχή: 174 δολάρια

«Εάν μάθαμε ένα πράγμα το 2018, είναι ότι η αλλαγή θα είναι συνεχής και η αστάθεια θα κυριαρχήσει για τα επόμενα δύο χρόνια. Και εξαιτίας αυτής της παραδοχής, οι επενδυτές πρέπει να είναι λίγο contrarian», εξηγεί ο Brian Belski, επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών. «Πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι είναι εντυπωσιακά αρνητικοί με τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και παραμένουμε θετικοί σε αυτόν τον τομέα, εστιάζοντας σε εταιρείες που διαθέτουν κλιμακούμενα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως η Bank of America, η Morgan Stanley, η Goldman Sachs και ορισμένες από τις trust banks. Μιλώντας για contrarian προσέγγιση, είμαστε αγοραστές στον κλάδο της τεχνολογίας», καταλήγει η BMO.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video