ΧΑ: Ποιες είναι οι κρίσιμες ζώνες άμυνας για δείκτες-blue chips

Γόρδιος δεσμός η πίεση στις μεγάλες διεθνείς αγορές και η εικόνα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές. Η προσοχή σήμερα στα παράγωγα και το triple witching.

ΧΑ: Ποιες είναι οι κρίσιμες ζώνες άμυνας για δείκτες-blue chips

Μετά τις 660 μονάδες στις αρχές του μήνα, το τέμπο στο Χ.Α. επέστρεψε στα συνηθισμένα του μονοπάτια και ο Δεκέμβριος εμφανίζει πλέον αρνητικό πρόσημο. Το περίπλοκο κλίμα που συνεχίζεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επέβαλε και στην εγχώρια αγορά αλλαγή ρότας, παρά την εμφανή προσπάθεια των αγοραστών στις αρχές του μήνα να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα.

Παρότι η αγορά των ομολόγων στην Ιταλία έχει εξομαλυνθεί και το ιταλικό ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 2,75%, το εγχώριο 10ετές δεν έχει ακολουθήσει σε πτώση και το spread παραμένει άνω των 160 μονάδων βάσης. Ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, οι ξένοι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις αναφορικά με τα δύο σχέδια που υπάρχουν στο τραπέζι για τη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης τους. Βραχυπρόθεσμα αναμένεται σήμερα η επίδραση που θα έχει στην αγορά το triple witching.

Πιο τεχνικά, η αγορά παραμένει εντός του καναλιού συσσώρευσης ανάμεσα στα επίπεδα των 600-660 μονάδων. Όπως είχαμε αναφέρει, οι θετικές σκέψεις θα ενισχύονταν μόνο με την ανοδική κίνηση πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 664 μονάδων και υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στο εξωτερικό ισορροπούσαν. Πλέον, η τεχνική κίνηση ως τις 660 μονάδες ήταν και τοπικό υψηλό για το Δεκέμβριο. Σημασία έχει το βάθος της διόρθωσης και περισσότερο το πιθανό retrace που θα ακολουθήσει.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Η ζώνη του δείκτη των τραπεζών διατηρείται στα επίπεδα των 400-550 μονάδων, κλείνοντας ωστόσο 17 μονάδες μόλις πάνω από το κάτω όριο. Το ανοδικό σκέλος μπορεί να επανέλθει μόνο με το δείκτη άμεσα πάνω από τις 450 μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα, η σημαντική περιοχή βρίσκεται στο 0,90 – 0,92 ευρώ, που αποτελούν και τα ιστορικά χαμηλά. Μόνο επιστροφή πάνω από αυτό το επίπεδο του 1,30 ευρώ και έπειτα το 1,50 ευρώ μπορεί να αλλάξει πλήρως την εικόνα σε θετική.

Η Αlpha Βank διέσπασε με ευκολία την περιοχή του 1,15 ευρώ. Η τιμή του 1,05 είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95 ευρώ, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής. Η σημαντική ζώνη αντίστασης για τη μετοχή είναι στην περιοχή των 1,32-1,35 ευρώ, αφού η ανοδική διάσπαση της, ανοίγει τον δρόμο για το 1,50 ευρώ.

Η Eurobank, παραμένει στο μέσο του διαστήματος 0,47-0,60 ευρώ. Ανοδικά, η κίνηση πάνω από το 0,60 ευρώ είναι το πρώτο «σκαλοπάτι» για τους αγοραστές. Στο κάτω όριο, τα σημεία των 0,44-0,47 ευρώ φαίνεται να απορροφούν την όποια προσφορά για την ώρα.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να κινείται κάτω από το όριο του 1 ευρώ και η επιστροφή πάνω από αυτή την τιμή θα είναι το πρώτο θετικό σημάδι. Η πρώτη αντίσταση πλέον τοποθετείται στο 0,85 ευρώ. Η στήριξη του 0,75 ευρώ έχει έρθει πολύ γρήγορα στο προσκήνιο και η επόμενη στήριξη είναι πολύ χαμηλότερα.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η αδυναμία παραμονής άνω των πρόσφατων προηγούμενων κορυφών στις 1.700-1.710 μονάδες και η πτωτική κίνηση κάτω από τις 1.680 μονάδες έδωσε άμεσα αρνητική βραχυπρόθεσμη ψυχολογία στην αγορά. Το πρόσφατο χαμηλό των 1.550 μονάδων είναι η στήριξη και παρακάτω οι 1.470 μονάδες. Η εκ νέου κίνηση του δείκτη ως τις 1.750 μονάδες και επιστροφή άμεσα σε χαμηλότερα θα είναι η επιβεβαίωση ότι η τοπική κορυφή έχει επετεύχθη.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video