Deutsche Bank: Θετική στο σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

O διεθνής οίκος αναμένει την επιτάχυνση των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Εκτιμά ότι η η Alpha Bank θα επωφεληθεί περισσότερο από το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ΝPLs.

Deutsche Bank: Θετική στο σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Η Deutsche Bank στην έκθεσή της για την πορεία των NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) κατά 4% στο τρίτο τρίμηνο.

H Alpha Bank ολοκλήρωσε την πώληση των δύο χαρτοφυλακίων NPLs, το Jupiter ύψους 1 δισ. ευρώ και το Mercury (χωρίς εξασφαλίσεις) 1,3 δισ. ευρώ. Η οργανική μείωση των NPLs ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη αν και βελτιώθηκε έναντι του β’ τριμήνου.

Η Deutsche Bank αναμένει πρόσθετες βελτιώσεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ μετά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος (TτΕ) για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένει επίσης επιτάχυνση των στόχων μείωσης για το 2019-2021.

Στην Ελλάδα, το τρίτο τρίμηνο, οι τράπεζες έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4% υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος. Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει νέους στόχους για τη μείωση των NPLs την περίοδο 2019-2021, με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να έρχεται πιο κοντά στο επίπεδο 15-17%.

Το πιο σημαντικό νέο ωστόσο κατά την Deutsche Bank ήρθε το Νοέμβριο όταν η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε το σχέδιό της για μια πιο αποφασιστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη χρήση του DTC (αναβαλλόμενος φόρος). Το σχέδιο που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδος χρειάζεται ακόμη την έγκριση του SSM και των πιστωτών, αλλά θα επιτρέψει τη μείωση των NPLs με τη μεταφορά μέρους του DTC, γεγονός που θα βοηθήσει στην ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Η DB πιστεύει ότι η Alpha Bank θα επωφεληθεί περισσότερο από το σχέδιο, καθώς βοηθήσει την τράπεζα να μειώσει τα NPLs ταχύτερα χάρη στις υψηλότερες αναλογίες κεφαλαίου σε σχέση με τις άλλες τράπεζες (15,2% CET-1 fully loaded) αλλά και λόγω του ότι τα τυποποιημένα μοντέλα που ακολουθεί, βοηθούν να μειωθεί ο αντίκτυπος στα κεφάλαια  από τις μεταφορές των NPLs.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video