Εισηγμένες: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων εννεαμήνου

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου που δημοσίευσαν 28 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες. Οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία της κερδοφορίας του 2019. Πώς επηρεάζονται οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων εννεαμήνου

Αύξηση 14,1% στον κύκλο εργασιών τους, 9,8% στα λειτουργικά τους αποτελέσματα (EBITDA, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και 33,3% στα καθαρά τους κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας σημείωσαν αθροιστικά οι 28 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ που δημοσίευσαν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου λογιστικές καταστάσεις για το εννεάμηνο του 2018 (η δημοσίευση είναι προαιρετική, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση του κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ).

Επιπρόσθετα, άνοδο πωλήσεων σε όγκο και αξία ανακοίνωσε για το εννεάμηνο της χρήσης και η Coca-Cola HBC.

Με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι 28 αυτές εταιρείες αύξησαν τα λειτουργικά τους κέρδη (EBITDA) από τα 3,86 στα 4,24 δισ. ευρώ και τα καθαρά τους αποτελέσματα από το 1,12 δισ. στο 1,5 δισ. ευρώ.

Όσο και αν πρόκειται για περίπου το 18% του αριθμού των εισηγμένων, τα αποτελέσματα μπορούν να θεωρηθούν ως σαφώς αντιπροσωπευτικά για το σύνολο των εταιρειών του ΧΑ, καθώς στις 28 αυτές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται κυρίως μεγάλου μεγέθους όμιλοι με σαφώς διευρυμένη στάθμιση στις συνολικές επιδόσεις (π.χ. Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Viohalco,TITAN, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Cenergy, EXAE, ElvalHalcor, ΥΓΕΙΑ, Attica Group, Εθνική-Πανγαία).

Με βάση τα προαναφερόμενα δημοσιευμένα στοιχεία και τις εκτιμήσεις αναλυτών θα μπορούσε να προκύψει ότι:

• Το 2018 παρατηρείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η ανοδική πορεία των καθαρών κερδών που σημειώνουν οι μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες. Αυτό σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών πολλών μετοχών στο ΧΑ κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους, οδηγούν σε ελκυστικότερους δείκτες P/E με βάση τα εκτιμώμενα φετινά αποτελέσματα.

• Τα στοιχεία του εννεαμήνου (άνοδος κερδών ή μείωση ζημιών και για τις 27 από τις 28 εταιρείες) κάθε άλλο παρά καταρρίπτουν τα ευρήματα των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, όταν είχε φανεί πως η βελτίωση των αθροιστικών επιδόσεων δεν οφειλόταν μόνο στον κυκλικό κλάδο των διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil), αλλά στην πλειονότητα των εισηγμένων ομίλων.

• Αύξηση εγχώριας ζήτησης, τουρισμός, υψηλότερες εξαγωγές και ανατιμήσεις εύλογων αξιών ακινήτων αποτελούν τους κυριότερους καταλύτες για την τόνωση της φετινής εταιρικής κερδοφορίας. Με βάση τις παραδοχές του Προϋπολογισμού, αλλά και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ξένων Οίκων, οι προαναφερόμενοι καταλύτες θα συνεχίσουν να δρουν προς την ίδια κατεύθυνση και μέσα στο 2019.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων και άλλες πρόσφατες εξελίξεις όπως η διολίσθηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία των κερδών της επόμενης χρονιάς. Βέβαια, όλες οι προαναφερθείσες τάσεις θα πρέπει να ελέγχονται και να επιβεβαιώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, λόγω της ύπαρξης αυξημένου πολιτικού ρίσκου στο εσωτερικό της χώρας (διανύουμε ήδη μια μακρά και άτυπη προεκλογική περίοδο, ενώ επίσης συνεχίζουμε να παραμένουμε εκτός αγορών), και των αβεβαιοτήτων σε διεθνές επίπεδο (πχ εξελίξεις στο ιταλικό μέτωπο).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video