KBW: Τι προβλέπει για το Q3 των ελληνικών τραπεζών

Μικρά κέρδη, με τα καθαρά έσοδα από τόκους υπό πίεση, βλέπει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η Keefe, Bruyette & Woods. Εκτιμά ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ οριακά υψηλότερα θα είναι τα κεφάλαια.

KBW: Τι προβλέπει για το Q3 των ελληνικών τραπεζών

Με τη Eurobank ξεκινά αύριο η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των τραπεζών, ενώ θα ακολουθήσουν στις 29 Νοεμβρίου οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και στις 30 Νοεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Keefe, Bruyette & Woods εκτιμά πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν οριακά θετικά κέρδη το γ' τρίμηνο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να παραμένουν υπό πίεση και την ανάπτυξη του καθαρού δανεισμού αρνητική.

Αναμένει να δει συνεχιζόμενη βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, με τις μειώσεις των NPEs να κυμαίνονται από 2% έως 6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ όλες οι τράπεζες θα βρίσκονται εντός τροχιάς των αντίστοιχων στόχων τους για το 2018.

Ωστόσο, αυτό θα αφήσει τις ελληνικές τράπεζες με αυξημένα επίπεδα NPEs σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με το μέσο εκτιμώμενο επίπεδο NPEs στο 45,8% το γ’ τρίμηνο για τις τέσσερις τράπεζες. Παράλληλα, αναμένει μέτρια ανάπτυξη των κεφαλαίων και εκτιμά πως τα επίπεδα CET1 θα είναι σταθερά ή ελαφρώς υψηλότερα το τρίμηνο, με τα RWAs να είναι χαμηλότερα καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση των τραπεζών.

Όπως επισημαίνει η Keefe, Bruyette & Woods, πρόσφατα αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αναφέρει πως εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού για να μεταφέρουν οι τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Αυτό θα επέτρεπε στις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 88,6 δισ. ευρώ συνολικά αυτή τη στιγμή, ωστόσο, οι αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ θα μπορούσαν να επιβάλουν κάποιους όρους ή περιορισμούς γι' αυτό το επίπεδο κρατικής βοήθειας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα Q3

Για την Αlpha Βank, η Keefe, Bruyette & Woods αναμένει καθαρά κέρδη ύψους 9 εκατ. ευρώ, προ φόρων κέρδη 12 εκατ. ευρώ, λειτουργικά έσοδα ύψους 339 εκατ. ευρώ, με καθαρά έσοδα από τόκους 428 εκατ. ευρώ και συνολικά έσοδα ύψους 628 εκατ. ευρώ. Tα NPLs εκτιμάται πως σε τριμηνιαία βάση θα σημειώσουν μείωση 5%, ενώ ο καθαρός δανεισμός σε τριμηνιαία βάση θα είναι 2,1% χαμηλότερος.

Για τη Eurobank, αναμένει καθαρά κέρδη ύψους 21 εκατ. ευρώ, προ φόρων κέρδη 27 εκατ. ευρώ, λειτουργικά έσοδα ύψους 241 εκατ. ευρώ με καθαρά έσοδα από τόκους 358 εκατ. ευρώ και συνολικά έσοδα ύψους 459 εκατ. ευρώ. Tα NPLs εκτιμάται πως σε τριμηνιαία βάση θα σημειώσουν μείωση 6%, ενώ ο καθαρός δανεισμός σε τριμηνιαία βάση θα είναι 1,8% χαμηλότερος.

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 10 εκατ. ευρώ, με προ φόρων κέρδη 12 εκατ. ευρώ, λειτουργικά έσοδα ύψους 123 εκατ. ευρώ,  καθαρά έσοδα από τόκους 275 εκατ. ευρώ και συνολικά έσοδα ύψους 359 εκατ. ευρώ. Tα NPLs εκτιμάται πως σε τριμηναία βάση θα σημειώσουν μείωση 2%, ενώ ο καθαρός δανεισμός σε τριμηνιαία βάση θα είναι 1% χαμηλότερος.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η Keefe, Bruyette & Woods εκτιμά πως το γ’ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 38 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη 51 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά έσοδα στα 255 εκατ. ευρώ, με καθαρά έσοδα από τόκους 347 εκατ. ευρώ και συνολικά έσοδα ύψους 464 εκατ. ευρώ. Tα NPΕs εκτιμάται πως σε τριμηνιαία βάση θα σημειώσουν μείωση 4,5%, ενώ ο καθαρός δανεισμός σε τριμηνιαία βάση θα είναι μειωμένος κατά 2,1%.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video