Τι περιμένει η Deutsche Bank από το τρίτο τρίμηνο των τραπεζών

Που θα εστιάσουν οι αναλυτές στα αποτελέσματα γ' τριμήνου των συστημικών τραπεζών Οι εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα κόκκινα δάνεια. Οι τιμές -στόχοι και οι συστάσεις για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Τι περιμένει η Deutsche Bank από το τρίτο τρίμηνο των τραπεζών

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank εν’ όψει των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, προβλέπει ότι οι κύριοι τομείς εστίασης σε αυτό το τρίμηνο θα είναι η απόδοση των καθαρών εσόδων από τόκους, αλλά και η μείωση των NPEs και των κεφαλαίων μετά την πρόσφατη μεταβλητότητα που παρατηρείται στον κλάδο, όπου οι μετοχές διόρθωσαν κατά 37% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, οι προβλέψεις της DB δείχνουν ότι η κάτω γραμμή θα είναι βελτιωμένη και στις τέσσερις τράπεζες.

Οι τιμές στόχοι που θέτει για τον κλάδο είναι 2 ευρώ για την Alpha Bank και σύσταση αγοράς, 2,70 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και σύσταση αγοράς, για την Eurobank 0,78 ευρώ και σύσταση διακράτησης (hold) και τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς 2,16 και σύσταση διακράτησης (hold). Τα περιθώρια ανόδου, δηλαδή, βάσει των τιμών στόχων της Deutsche Bank είναι πολύ υψηλά.

Τα βασικά σημεία είναι:

Καθαρά έσοδα από τόκους σε πτωτική κλίση

Προβλέπει την πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους των ελληνικών τραπεζών κατά 3,3% τριμηνιαίως στο 3ο τρίμηνο. Ανά τράπεζα, η Alpha Βank αναμένεται να ανακοινώσει τη μεγαλύτερη πτώση τριμήνου κατά 6,9% QoQ. Η πτώση αυτή μεγεθύνεται από το one-off κέρδος του TLTRO της τάξεως των 17 εκατ. που καταχωρήθηκε στο β’ τρίμηνο, εξαιρουμένης της οποίας η αναμενόμενη κάμψη θα πρέπει να κυμανθεί γύρω στο 3%. Εκτιμά ότι οι υπόλοιπες τρεις ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους από 1,5% έως 2,4%, καθώς αναμένουν ότι οι χορηγήσεις δανείων θα συνεχίσουν να απομειώνονται και επίσης θα επηρεαστούν από την πώληση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ειδικά στην περίπτωση της Alpha.

Η μείωση του NPE είναι το κλειδί για την αναβίωση

Η πρόβλεψή μας για μείωση των NPEs στις ελληνικές τράπεζες κυμαίνεται από 2,5% έως 7,6% στο τρίτο τρίμηνο με την Εθνική Τράπεζα στο χαμηλότερο άκρο, ενώ η Alpha στο πάνω εύρος της μείωσης. Η μεγάλη μείωση στα NPE της Alpha στο τρίμηνο αποδίδεται κυρίως σε δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίου Jupiter και Mercury με ακαθάριστη αξία δανείων στα 2 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώνουν τα NPEs κατά 5% περίπου το τρίμηνο.

Η δημιουργία κεφαλαίου παραμένει στο προσκήνιο

H Deutsche Bank εκτιμά ότι οι τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαια τους στο τρίμηνο από 15 έως 38 μονάδες βάσης, με εξαίρεση την Alpha, εξαιτίας της εξάντλησης στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων προς πώληση (AFS) στο τρίμηνο. Αυτό θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα η Alpha να έχει 15,3%, τον υψηλότερο δείκτη CET1 και η Τράπεζα Πειραιώς 10,4%, το χαμηλότερο δείκτη CET1 στο τρίμηνο.

Αναλυτικά για την Alpha προβλέπει καθαρά έσοδα από τόκους 428 εκατ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων 347 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 325 εκατ. ευρώ και τέλος θετική κάτω γραμμή 16 εκατ. ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα αναμένει καθαρά έσοδα από τόκους 270 εκατ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων 113 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 96 εκατ. ευρώ και τέλος θετική κάτω γραμμή 26 εκατ. ευρώ.

Για την Eurobank προβλέπει καθαρά έσοδα από τόκους 351 εκατ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων 230 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 168 εκατ. ευρώ και τέλος θετική κάτω γραμμή 54 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει καθαρά έσοδα από τόκους 341 εκατ. ευρώ και κέρδη προ προβλέψεων 189 εκατ. ευρώ, προβλέψεις 174 εκατ. ευρώ και οριακά αρνητική κάτω γραμμή.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video