Ο MSCI και το νέο «παιχνίδι» ως τις 30 Νοεμβρίου

Η... σμίκρυνση του Greek Universe, το ενδιαφέρον των ξένων και πώς αναμένεται να επηρεάσει τις συνεδριάσεις ως το rebalancing. Οι εκτιμήσεις για τις εκροές και το «θετικό» συμπέρασμα για τις έξι μετοχές του MSCI Greece.

Ο MSCI και το νέο «παιχνίδι» ως τις 30 Νοεμβρίου

Το χειρότερο δυνατό σενάριο για τις τραπεζικές μετοχές έγινε τελικά πραγματικότητα με την αφαίρεση των τίτλων της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζα και της Τράπεζας Πειραιώς από το βασικό δείκτη MSCI Emerging Markets και το δείκτη MSCI Greece Standard.

Η αποχώρηση των τριών τραπεζικών τίτλων, χωρίς να υπάρξει καμία προσθήκη, επιφέρει και μείωση της στάθμισης της χώρας στους δείκτες του οίκου MSCI και προξενεί πλήγμα στις εγχώριες αξίες συνολικά, τουλάχιστον σε όρους πρεστίζ. Είναι φανερό ότι η Ελληνική αγορά θα παρουσιάζει πλέον μικρότερο ενδιαφέρον στους ξένους διαχειριστές και ειδικά για τα passive funds. Η μείωση στο βάθος της αγοράς θα είναι καταλυτική και η εξέλιξη έρχεται σε ένα ευαίσθητο χρονικό σημείο, στο οποίο η οικονομία προσπαθεί να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές και να πείσει για την έξοδο της από τα προγράμματα στήριξης.

Πέραν των τριών τραπεζών όμως, αναταράξεις αναμένεται να έχουν τελικά και οι 22 εταιρείες που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI Greece Investable Market Index (IMI), ο οποίος απαρτίζεται από τις 9 μετοχές του MSCI Greece Standard και τις 13 μετοχές του MSCI Greece Small Cap.

Πλέον το Greek universe θα είναι 18 μετοχές (αφαιρούνται οι τρεις τράπεζες και η Ελλάκτωρ). Η μείωση της στάθμισης της χώρας αναμένεται να έχει καταλυτική επίδραση για το rebalancing και τις συνεδριάσεις ως τις 30/11. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη για τον Νοέμβριο, οι απώλειες των τεσσάρων τραπεζών είναι -21% για την ΕΤΕ, -20% για την Πειραιώς, 8% για την Eurobank και 7% για την Alpha Bank, η οποία παραμένει στους δείκτες.

Ταυτόχρονα, όμως, το πιο αρνητικό στοιχείο δεν είναι η έξοδος των τριών τραπεζικών τίτλων από το δείκτη MSCI EM (δευτερευόντως η έξοδος της Ελλάκτωρ από το universe) αλλά η μείωση της στάθμισης της χώρας στους δείκτες και ειδικά στον περιφερειακό δείκτη MSCI EEMEA, ο οποίος είναι ο βασικός δείκτης της μετοχικής «γειτονιάς» μας και τον οποίο ακολουθούν πιστά οι παθητικοί διαχειριστές αλλά και μεγάλο μέρος των ενεργητικών διαχειριστών κεφαλαίων.

Συνολικά, στο δείκτη MSCI Emerging Markets, η Ελλάδα θα συμμετέχει πλέον με 0,224% αντί του 0,274% προγενέστερα (μείωση 0,05% ή 18% σε σχετικούς όρους) ενώ στον περιφερειακό δείκτη MSCI EEMEA το ποσοστό των ελληνικών μετοχών θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο από το 1,88% στο 1,55% (μείωση 0,33% και επίσης 18% σε σχετικούς όρους). Στην προηγούμενη διαδικασία rebalancing του Σεπτεμβρίου, η εγχώρια αγορά μετοχών είχε αναβαθμιστεί σε όρους συμμετοχής στο regional δείκτη MSCI ΕΕΜΕΑ εξαιτίας της εισόδους της Πολωνίας στους ανεπτυγμένους δείκτες και εμφάνισε αντίστοιχα αξιόλογες εισροές.

Παράλληλα, η εισχώρηση των τριών τραπεζικών μετοχών στο μικρότερο δείκτη MSCI Greece Small Cap δεν «χρυσώνει το χάπι» και οι συνολικές εκροές αναμένεται να ξεπεράσουν σημαντικά τις όποιες εισροές θα έχουν οι τρεις μετοχές από την είσοδο τους στο μικρότερο δείκτη. Αυτή η εξέλιξη θα φέρει ανακατατάξεις και εκροές, φυσικά, και στις μικρότερες μετοχές που συμμετέχουν στο δείκτη Small Cap, προκειμένου να γίνει χώρος για τις τρεις τραπεζικές.

Το θετικό συμπέρασμα για τις έξι μετοχές του MSCI Greece που παραμένουν είναι ότι η επιμέρους αύξηση των συντελεστών βαρύτητάς τους υπερκερνάει τη μείωση από τη στάθμιση της χώρας, τόσο σε επίπεδο δείκτη MSCI Emerging Markets, όσο και σε επίπεδο MSCI EEMEA.

Το πιθανό εύρος των εκροών

Αρχικά η αγορά, καθώς εκτιμούσε ότι μόνο η Πειραιώς θα έβγαινε από το δείκτη και με μικρή πιθανότητα η Eurobank, υπολόγιζε ότι οι εκροές των δύο μετοχών θα οδηγούσε σε σημαντικές εισροές για τις υπόλοιπες 7 μετοχές που θα παρέμεναν στο δείκτη MSCI Greece Standard και ειδικά για την μόνη τραπεζική μετοχή που θα έμενε στο δείκτη Alpha Bank. Βάσει των νέων σταθμίσεων στο μεγάλο δείκτη MSCI Greece το ποσοστό του ΟΤΕ από το 21,1% θα αυξηθεί σε 26,1%, για τον ΟΠΑΠ από 16,1% σε 20%, για την Alpha Βank από το 15,1% στο 18,6%, για την Jumbo από το 11,85% σε 14,5%, για την Motor Oil από το 9,2% σε 11,4% και τέλος για τον Τιτάνα από το 7,6% στο 9,4%.

Με τη μείωση της στάθμισης της χώρας, είναι δύσκολο να υπάρχουν εισροές συνολικά στην αγορά, αφού εκτός των εκροών στις τέσσερις μετοχές, οι εισροές στις άλλες 18 μετοχές θα είναι αμελητέες.

Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν 

• Για την Eurobank: η Goldman Sachs εκροές αξίας 35 εκατ. δολαρίων ή 56 εκατομμύρια μετοχές, η Société Générale προβλέπει εκροές 59 εκατ. δολάρια ή 93 εκατομμύρια μετοχές και 17 ημέρες διαπραγμάτευσης με βάση τον μεσοσταθμικό όγκο συναλλαγών του τελευταίου τριμήνου, ενώ η Morgan Stanley, με τη σειρά της, εκτιμά ότι οι εκροές για τη Eurobank θα διαμορφωθούν στα 80 εκατ. δολάρια και 17 ημέρες διαπραγμάτευσης. Για την Eurobank, η Bernstein που επίσης την θεωρούσε πιθανή για έξοδο από τους δείκτες MSCI, προέβλεπε εκροές 92,9 εκατ. μετοχές ή 8,38 φορές την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα.

• Για την Εθνική Τράπεζα: η Goldman Sachs υπολογίζει τις εκροές σε 24,5 εκατ. δολάρια ή 16,5 εκατ. μετοχές, , η Société Générale προβλέπει εκροές 41 εκατ. δολαρίων ή 27 εκατομμύρια μετοχές και 13 ημέρες διαπραγμάτευσης και τέλος η Morgan Stanley 56 εκατ. δολάρια και 11 μέρες ημέρες διαπραγμάτευσης.

• Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς: η Goldman Sachs εκτιμά πως οι εκροές θα ανέλθουν στα 10,5 εκατ. δολάρια ή 8,5 εκατ. μετοχές, η Société Générale εκτιμά εκροές 17 εκατ. δολαρίων ή 14,2 εκατ. μετοχές και 8 ημέρες διαπραγμάτευσης, ενώ η Morgan Stanley 24 εκατ. δολάρια και 8 ημέρες διαπραγμάτευσης. Για την Τράπεζας Πειραιώς, η Bernstein που επίσης την θεωρούσε πιθανή για έξοδο από τους δείκτες MSCI, εκροές 14,2 εκατ. μετοχές ή 3,66 φορές την ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα σε μετοχές. Τέλος, η UBS εκτιμούσε τις εκροές σε 19,79 εκατ. μετοχές και, τέλος, η Wood & Company σε περίπου 25 εκατ. μετοχές.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video