To τελευταίο στοίχημα του ΧΑ για το 2018

Γιατί κάποιοι βλέπουν δυνατότητες για ένα δυνατό «finish» φέτος. Κλειδί για τις εξελίξεις παραμένει η πορεία του τραπεζικού κλάδου. Στο επίκεντρο και η πορεία των ελληνικών ομολόγων. Τα περιθώρια ανόδου «επιλεγμένων» μετοχών.

To τελευταίο στοίχημα του ΧΑ για το 2018

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να ξαναβρίσκει τα πατήματά του μετά τις έντονες πτωτικές πιέσεις των αρχών του Οκτωβρίου. Κλειδί για την πορεία της αγοράς παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ σε γενικές γραμμές το ευρύτερο περιβάλλον δεν έχει διαφοροποιηθεί. Όμως, εκτός από τα προβλήματα, δεν έχουν διαφοροποιηθεί και τα θετικά στοιχεία: οι επιδόσεις των εισηγμένων στο εξάμηνο ήταν καλές, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2018 και του 2019 παραμένουν υψηλές – γενικώς, οι εισηγμένες που έχουν ξεχωρίσει, έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αναπτύξουν δυναμική. Έτσι, το Χ.Α. εξακολουθεί να έχει τις δυνατότητες για ένα δυνατό «finish» το 2018, αρκεί βέβαια να μην υπάρξει κάποια άλλη αρνητική έκπληξη.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών συντηρεί τους φόβους ότι μαζί με τα «ξερά θα καούν και τα χλωρά» αν συνεχιστεί η πτώση και δεν βγουν άμυνες στο Χ.Α., αφού το επόμενο βήμα θα είναι η μείωση της έκθεσης στη χώρα συνολικά από τα hedge funds. Στο παρελθόν, όποτε οι τραπεζικές μετοχές έχαναν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τα sell-off που ακολουθούσαν ήταν ακραία. Το γεγονός επίσης ότι οι συνθήκες στις αμερικανικές αγορές δεν δείχνουν τόσο ήρεμες όσο στο πρόσφατο παρελθόν, επίσης ενισχύει τους φόβους.

Η αρνητική εικόνα ωστόσο δεν υποστηρίζεται από τα αποτελέσματα των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών στο α΄ εξάμηνο. Το βασικό συμπέρασμα από τις ανακοινώσεις εξαμήνου, τις παρουσιάσεις των εταιρειών στο εξωτερικό και τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι πολλές σημαντικές μετοχές της αγοράς έχουν τις δυνατότητες για καλύτερες επιδόσεις στο ταμπλό του Χ.Α. Για την πλειονότητα των εταιρειών, οι προοπτικές για τις επιδόσεις της επόμενης χρονιάς προδιαγράφονται θετικές. Από την άλλη, όμως, πολλές από τις μετοχές που στις αρχές του 2017 ήταν εξόφθαλμα φθηνές πλέον έχουν ανατιμηθεί σημαντικά.

Το κλειδί για υψηλότερες τιμές μετοχών από θεμελιώδη άποψη είναι το αυξανόμενο προφίλ κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια. Με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έτη 2018-2019, η αύξηση της κερδοφορίας του Γενικού Δείκτη πλην των τραπεζών θα είναι υψηλή φέτος, στο 14%, αλλά χαμηλότερη το 2019. Η αγορά πλην των τραπεζών αποτιμάται με σε13-14 φορές για την περίοδο 2018-2019 σε όρους κερδοφορίας και 6-6,5 φορές σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη (ΕV/ΕΒΙΤDΑ).

Το ευρύτερο κλίμα

Παράλληλα, στο επίκεντρο των εξελίξεων θα βρίσκεται και η αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση στο εγχώριο 10ετές δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα όρια του 4%.Οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν αρνητικά την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, αφού οι φόβοι για ατύχημα στη γειτονική χώρα είναι πλέον αυξημένοι. Σε ευνοϊκές συνθήκες αγοράς, το εγχώριο 10ετές θα μπορούσε να μειώσει το premium σε 60-80 μονάδες βάσης από το ιταλικό 10ετές.

Τέλος, σε μεγάλο βαθμό η κίνηση στην αγορά μετοχών θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Οι αναλυτές έχουν περιορίσει για φέτος τις προβλέψεις τους για το μέγεθος της ανάπτυξης, μιλώντας πλέον για μια αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ του 1,5% και του 2%, αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι λείπει ο καταλύτης που θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη και η οποία θα διαχυθεί σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Η εικόνα σε εισηγμένες

Οι κύριες επιλογές των αναλυτών για το 2018 εξακολουθούν να παραμένουν οι τίτλοι των ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Οι επιλογές των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα δεν έχουν δικαιώσει τους αναλυτές.

Πιο αναλυτικά:

-Η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει το top pick στην ελληνική αγορά μετοχών για το 2018. Το περιθώριο ανόδου είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό στο 38% αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 14 ευρώ ανά μετοχή. Στη διάρκεια του έτους σημειώνει πτώση σε όλες τις περιόδους και -10% στο τελευταίο τρίμηνο.

Jumbo, που είναι επίσης στις top επιλογές, εμφανίζει υψηλό περιθώριο ανόδου από αυτά τα επίπεδα, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 20 ευρώ, μετά και τα αποτελέσματα έτους που ανακοίνωσε και ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς. Στο τρίμηνο η επίδοσή της είναι στο -10%.

-Με υψηλή απόδοση στο τελευταίο τρίμηνο διαμορφώνεται ο τίτλος της Motor Oil, της τάξεως του 27%, ξεπερνώντας αισθητά την αγορά. Η μέση-τιμή στόχος να είναι πλέον στα 24 ευρώ ανά μετοχή και απέχει 6% από τη μέση τιμή-στόχο της.

-Για τη Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος έχει πλέον διαμορφωθεί στα 1,340 ευρώ, με περιθώριο απόδοσης 68%, αν και στο προηγούμενο δωδεκάμηνο η τιμή στο ταμπλό ξεπέρασε σε αποδόσεις την αγορά με +49%. Στο τρίμηνο σημειώνει πτώση 7%.

-Για τον ΟΠΑΠ οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικοί για τη μετοχή και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι υψηλό στο 33%, αφού πλέον η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 11,40 ευρώ και στο ταμπλό αποτιμάται 8,5 ευρώ.

-Με πολύ υψηλότερη άνοδο από την αγορά κινήθηκε το 2017 και ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, με τη άνοδο να ξεπερνά το 72%. Η μέση τιμή-στόχος που θέτουν οι αναλυτές τοποθετείται φέτος στα 8,60 ευρώ πλέον. Στο τρίμηνο η απόδοση είναι οριακά θετική.

-Η μετοχή της Τιτάν διαμορφώνεται με μικρότερο περιθώριο ανόδου έναντι των άλλων blue chips, αφού η μέση τιμή-στόχος για την κοινή μετοχή είναι τα 22.25 ευρώ έναντι. Η απόδοση του τίτλου φέτος είναι -15%.

-Για την Τράπεζα Πειραιώς, με πέντε θετικές συστάσεις τον τελευταίο μήνα και μία αρνητική, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 4,22 ευρώ. Από τους τραπεζικούς τίτλους, εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ανοδικό περιθώριο μετά τον τίτλο της Alpha Bank.

-Η μέση τιμή-στόχος για την Coca Cola HBC έχει αυξηθεί στα 32,7 ευρώ και το μέσο περιθώριο ανόδου είναι 21%, αφού ο τίτλος έχει μειωθεί 14% στο τρίμηνο.

-Αύξηση στη μέση τιμή στόχο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 7,05 ευρώ. Η μετοχή απέδωσε 15% στο τελευταίο τρίμηνο και το περιθώριο ανόδου έχει μειωθεί στο 13%, αλλά παραμένει θετικό.

Sarantis εμφανίζει υψηλό περιθώριο ανόδου, της τάξεως του 19%, με τιμή στόχο στα 8 ευρώ.

-Υψηλό περιθώριο εμφανίζεται ο τίτλος της Aegean Airlines για τους αναλυτές, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι στα 10,15 ευρώ. Στο τρίμηνο σημειώνει 18% πτώση.

Fourlis με μέση τιμή-στόχο να ανέρχεται πια στα 6,90 ευρώ και το περιθώριο είναι στο 46% εμφανίζει από τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου, ενώ και στο τρίμηνο έχει χάσει 19%.

-Για την Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος αναθεωρήθηκε καθοδικά στα 2,15 ευρώ και πλέον το ανοδικό περιθώριο είναι της τάξεως του 80% από τα τρέχοντα επίπεδα. Το τελευταίο τρίμηνο εμφανίζεται πτώση 40%.

-Αντίστοιχη εικόνα και για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος είναι στο 2,90 ευρώ και το περιθώριο είναι 88% από τα τρέχοντα επίπεδα. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζει πτώση 42%.

-Για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 1,05 ευρώ, σχεδόν μισή τιμή από αυτή είναι στο ταμπλό του Χ.Α. Η πτώση της στο τρίμηνο είναι της τάξεως του 40%.

-Για την Τράπεζα Πειραιώς, η πτώση στο τρίμηνο είναι μεγαλύτερη 58% και η μέση τιμή-στόχος στα 2,85 ευρώ ή 142% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

ΔΕΗ με πτώση 37% στο τρίμηνο εμφανίζει μέση τιμή-στόχο στα 2,30 ευρώ και περιθώριο ανόδου 83%. 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video