Deutsche Bank: Τα δυο «ατού» των ελληνικών τραπεζών

Γιατί ξεκίνησε τώρα κάλυψη των ελληνικών συστημικών τραπεζών ο γερμανικός οίκος. Τα σημεία υπεροχής έναντι των ευρωπαϊκών, οι στόχοι για τα NPEs και οι προβλέψεις. Κορυφαίες επιλογές η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.

Deutsche Bank: Τα δυο «ατού» των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την υψηλότερη αναλογία μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων στην Ευρώπη και η μείωσή τους είναι κρίσιμης σημασίας για την επενδυτική θέση, τονίζει η Deutsche Bank σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, με την οποία ξεκινά κάλυψη των τεσσάρων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Κορυφαίες επιλογές της είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, για τις οποίες ξεκινά κάλυψη με σύσταση “buy” και τιμές στόχους 0,32 ευρώ και 2,50 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα, ενώ δίνει σύσταση “hold” για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank με τιμές στόχους 2,90 ευρώ και 0,95 ευρώ αντίστοιχα.

Κατά την Deutsche Bank, υπάρχουν δυο σημεία απ’ όπου μπορεί να «πιαστεί» ο τραπεζικός κλάδος: τα ισχυρά προ προβλέψεων κέρδη, τα οποία καλύπτουν τις αναμενόμενες απώλειες και τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν απρόσμενες απώλειες

Όπως τονίζει η Deutsche Bank στην έκθεσή της, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει το απόθεμα των NPEs κατά περισσότερο από 14,5 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 τρίμηνα (ή μείωση περίπου 13,5% από την κορυφή του γ’ τριμήνου του 2016), από το 50,9% στο 48,1% το α’ τρίμηνο του 2018.

Οι πρόσφατες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την επιτάχυνση των κατασχέσεων, για βελτίωση της νομικής διαδικασίας και για επιβολή των υποθηκών μέσω δημοπρασιών, θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των NPEs. Οι αλλαγές αυτές θα παράσχουν στις τράπεζες ένα αξιόπιστο εργαλείο για να διαπραγματευτούν με τους πελάτες εκείνους που μπορούσαν να πληρώσουν αλλά επέλεξαν να μην το πράξουν –τους στρατηγικούς κακοπληρωτές-, που σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 15-25% του συνόλου των NPEs.

Επιπλέον, οι αλλαγές θα αυξήσουν την «όρεξη» των θεσμικών επενδυτών στην αγορά, με την Deutsche Bank θα θεωρεί πως οι κατασχέσεις αποτελούν «κλειδί» για τη δευτερογενή αγορά των NPEs, τώρα που η αγορά του real estate αρχίζει να δείχνει κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Deutsche Bank, οι διοικητικές ομάδες των τραπεζών τονίζουν πως έχουν δει αλλαγή στην προθυμία των πελατών να διαπραγματευτούν μετά τον Φεβρουάριο του 2018, όταν και άρχισαν να πραγματοποιούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. «Το καλύτερο παράδειγμα πως πρόκειται για κάτι που άλλαξε το παιχνίδι για τον κλάδο, είναι το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε η πρώτη πώληση χατοφυλακίου εξασφαλισμένων NPEs άνω των 1,95 δις. ευρώ –το ‘πακέτο’ Amoeba το οποίο πωλήθηκε στην Bain Capital από την Τράπεζα Πειραιώς», σημειώνει η DB στην έκθεση.

Από το α’ τρίμηνο του 2018, η Eurobank εμφανίζει το χαμηλότερο επίπεδο NPEs από όλες τις ελληνικές τράπεζες που καλύπτει η DB (στο 41,8%), και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με 42,7%, η Alpha Bank με 51,7% και η Πειραιώς με 55,7%.

Για τη συνέχεια, η Deutsche Bank αναμένει οι τράπεζες να μειώσουν τα NPEs τους κατά περίπου 40-50% τα επόμενα τρία χρόνια, κυρίως μέσω πωλήσεων και ανακτήσεων και σε μικρότερο βαθμό μέσω διαγραφών. Αναμένει πως οι τράπεζες θα επικαιροποιήσουν αυτό το καλοκαίρι τους στόχους τους για τις μειώσεις των NPEs πέραν του 2019.

Οι «γραμμές άμυνας»

Κατά την Deutsche Bank, οι δυο βασικές «γραμμές άμυνας» προκειμένου οι τράπεζες να αντισταθμίσουν τα πιθανά προβλήματα από τα σχέδια μείωσης των NPEs, είναι τα ισχυρά προ προβλέψεων κέρδη και η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.

Όπως αναφέρει, σε όρους προ προβλέψεων κερδών, οι ελληνικές τράπεζες είναι μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης, με την Alpha Bank μάλιστα να είναι ο δεύτερος καλύτερος «παίκτης» το 2017, ενώ εκτιμάται πως θα είναι μεταξύ των τριών καλύτερων το 2020. «Οδηγός» για το ισχυρό αυτό σημείο είναι τα ευρύτερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και οι ισχυρές προσπάθειες περιορισμού του κόστους που έχουν ήδη γίνει και αυτές που αναμένεται να γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών κυμαίνονταν μεταξύ του 18% και του 14% πριν το IFRS 9. Ωστόσο, οι προβλέψεις ύψους 5,1 δισ. ευρώ για το IFRS 9, περιόρισαν το CET-1 κατά περίπου 300 μ.β. κατά μέσο όρο. Αυτό αυξάνει την κάλυψη των NPEs κατά περίπου 4-5% κατά μέσο όρο, όμως μείωσε το CET-1 στο εύρος του 11,5-15,5%. Και πάλι, γράφει η Deutsche Bank, η Alpha Bank έχει την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση, που δίνει στην τράπεζα κάποιο περιθώριο ασφάλειας για να επιταχύνει την πώληση NPEs. Επόμενη τράπεζα, σε όρους κεφαλαίων, είναι η Εθνική με 13,4%, η Eurobank με 12% και η Πειραιώς με 11,4%.

Ρευστότητα και διεθνείς δραστηριότητες

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν πρωτοφανείς πιέσεις στη ρευστότητά τους την άνοιξη του 2015, με την επιβολή των capital controls. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 26% σε λιγότερο από 12 μήνες, «σπρώχνοντας» τις ελληνικές τράπεζες στον ELA, από τον οποίον πήραν χρηματοδότηση 90 δισ. ευρώ. η ομαλοποίηση της θέσης ρευστότητας του κλάδου έδωσε τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποπληρώσουν αυτή την ακριβή χρηματοδότηση, που σήμερα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% της βάσης των assets του κλάδου. Η Εθνική έχει ήδη αποπληρώσει πλήρως τον ELA και επόμενη αναμένεται να είναι η Πειραιώς. Η Alpha bank και η Eurobank εκτιμάται πως θα αποπληρώσουν φέτος τον ELA, κάτι που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τα καθαρά έσοδα από τόκους –η Deutsche Bank εκτιμά αύξηση 2-3% λόγω της αποπληρωμής. Κατά την εκτίμησή της, οι επιπλέον εισροές καταθέσεων θα δώσουν τη δυνατότητα στον κλάδο να μειώσει περαιτέρω το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες, η Deutsche Bank αναφέρει πως από το 2012 μειώνεται η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης στο πλαίσιο των συμφωνιών με την DG Comp λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Οι 4 τράπεζες έχουν ολοκληρώσει 15 από-επενδύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Eurobank είναι ο μόνος «παίκτης» από την Ελλάδα που φαίνεται προσηλωμένος στο να διατηρήσει παρουσία εκτός Ελλάδας και αυτό συμβάλει θετικά στα κέρδη του ομίλου. Μάλιστα, η Deutsche Bank αναμένει πως οι διεθνείς δραστηριότητες θα αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 25% των λειτουργικών κερδών και 40% των προ φόρων κερδών του ομίλου.

Οι συστάσεις για τις μετοχές

Η Deutsche Bank ξεκινά κάλυψη της μετοχής της Alpha Bank με σύσταση Buy και τιμή-στόχο 2,5 ευρώ ανά μετοχή. Όπως αναφέρει, η επενδυτική της θέση για την Alpha Bank βασίζεται:

-Στα ισχυρότερα προ προβλέψεων κέρδη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών: η Alpha Bank προσφέρει τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο εσόδων στον κλάδο, τόσο στα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και στις αμοιβές. Η DB αναμένει διατήρηση αυτής της ισχύος τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ επίσης βλέπει πως η τράπεζα προσπαθεί να βελτιώσει την βάση του κόστους μέσω επιπλέον μέτρων περιορισμού στα κόστη της.

-Στον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στον κλάδο: το fully-loaded CET-1 της τράπεζας, περιλαμβανομένης της επίπτωσης του IFRS 9, ανέρχεται σε 15,5%, που είναι περίπου 600 μονάδες βάσης υψηλότερα της απαίτησης SREP. Η DB θεωρεί πως τα ισχυρά προ προβλέψεων κέρδη και η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια φέρνουν την Alpha Bank μπροστά από τις άλλες συστημικές τράπεζες σε ότι αφορά την διερεύνηση επιθετικότερων μέτρων μείωσης των NPEs, παρά το ότι έχει την χαμηλότερη κάλυψη NPEs στον κλάδο.

-Ελκυστική αποτίμηση: αν και η Alpha Bank δεν φαίνεται να είναι η φθηνότερη ελληνική τράπεζα, ωστόσο η DB θεωρεί πως το ισχυρό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της προσφέρει σημαντική στήριξη στην τιμή της μετοχής. Η Alpha διαπραγματεύεται 9 φορές το P/E του 2020, που μειώνεται σε περίπου 5 φορές αν προσαρμοστεί στην κεφαλαιακή θέση. Επιπλέον,η τράπεζα διαπραγματεύεται 0,33 φορές το P/TNAV του 2020 με RoTE 3,8%, που αυξάνεται στο περίπου 5% αν προσαρμοστεί στην κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.

Για την Εθνική Τράπεζα, η Deutsche Bank δίνει σύσταση “buy” και τιμή-στόχο 0,32 ευρώ ανά μετοχή. Η θετική της στάση έναντι της τράπεζας βασίζεται στα ακόλουθα:

-Διαθέτει την υψηλότερη κάλυψη NPEs: η ΕΤΕ έχει κάλυψη 60% των NPEs, που αρκεί για να επιταχυνθούν τα σχέδια μείωσης των NPEs.

-Έχει το χαμηλότερο κόστος ρίσκου στον κλάδο: τα ισχυρά επίπεδα κάλυψης δίνουν τη δυνατότητα στην τράπεζα να διατηρήσει ένα χαμηλότερο κόστος ρίσκου σε σχέση με τις άλλες τράπεζες και να εμφανίσει ένα από τα ισχυρότερα RoTE στον κλάδο το 2020.

-Ελκυστική αποτίμηση: η τράπεζα διαπραγματεύεται 7,9 φορές το P/E του 2020, χωρίς να υπολογίζεται κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των περίπου 150 μ.β.. Προσαρμοσμένο στην κεφαλαιακή θέση, η τράπεζα διαπραγματεύεται 6 φορές το P/E του 2020. Επίσης, η τράπεζα διαπραγματεύεται 0,4 φορές το P/TNAV με RoTE περίπου 5,7%, προσαρμοσμένο στην κεφαλαιακή θέση.

Για την Τράπεζα Πειραιώς (Hold, τιμή στόχος 2,9 ευρώ ανά μετοχή), η Deutsche Bank αναφέρει πως της αρέσει η προσοχή που δίνει η διοικητική ομάδα στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη μείωση του αποθέματος των NPEs. Θεωρεί πως η πρόσφατη πώληση χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων δανείων θα είναι θετική για τον κλάδο, καθώς θα ανοίξει ένα νέο «κανάλι» που μέχρι σήμερα παρέμενε κλειστό. Η DB χαρακτηρίζει την Πειραιώς «πρωτοπόρο», ενώ σημειώνει πως μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί η σχετικά χαμηλή κεφαλαιακή βάση σε συνδυασμό με τους στόχους μείωσης των NPEs.

Τέλος, για την Eurobank (Hold, τιμή στόχος 0,95 ευρώ ανά μετοχή), αναφέρει πως έχει το καλύτερο διεθνές franchise από όλες τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο, κατά την DB, θα συνεχίσει να δίνει θετικές εκπλήξεις για την τράπεζα. Επιπλέον, η Eurobank έχει τη χαμηλότερη αναλογία NPE σε επίπεδο ομίλου και το δεύτερο χαμηλότερο στην Ελλάδα, με επίπεδο κάλυψης 56%. Σε επίπεδο εγχώριας δραστηριότητας, η Eurobank βρίσκεται μπροστά σε όρους ελέγχου του κόστους, και το βασικό στοιχείο που πρέπει να βελτιωθεί είναι η δημιουργία εσόδων. Ωστόσο, η κεφαλαιακή της θέση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αυτή της Εθνικής και της Alpha Bank και η αναλογία δανείων/καταθέσεων παραμένει υψηλή σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video