Γιατί οι επενδυτές ομολόγων είναι αισιόδοξοι για Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο ισχυρά invesmtent calls που έχουμε αναφέρουν επενδυτές ομολόγων, με αφορμή τα σενάρια για νέες εκδόσεις. Σημαντικές οι φετινές αποδόσεις. «Κλειδί» για αλλαγή κλίματος οι πιθανές αναβαθμίσεις.

Γιατί οι επενδυτές ομολόγων είναι αισιόδοξοι για Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, μετά από χρόνια λιτότητας και ένα πακέτο διάσωσης 86 δισ. ευρώ.

«Ο ήλιος λάμπει για την Ελλάδα. Βρίσκεται σε ριζικά διαφορετική θέση και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν τη χώρα» δήλωσε ο Nick Gartsied, υπεύθυνος για το σταθερό εισόδημα στη JP Morgan Asset Management.

Ένα σημαντικό ορόσημο για τη χώρα θα είναι η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης.

Για να συμπεριληφθεί στο QE η Ελλάδα πρέπει να περάσει μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι η χώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο.

Ειδική περίπτωση

Αναλυτές της HSBC ωστόσο, επισημαίνουν πως η Ελλάδα θεωρείται ειδική περίπτωση από τις αρχές της ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια επιείκεια απέναντι στη χώρα.

Αν η ΕΚΤ κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στους τελευταίους μήνες του QE ή στο πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας για την επανεπένδυση των κερδών από τα ομόλογα που λήγουν.

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία του Eurogroup έχει αυξήσει ουσιαστικά τις πιθανότητες να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές ενεργητικού από την ΕΚΤ» ανέφερε ο οικονομολόγος της Barclays, Francois Cabau.

O ίδιος υπολογίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ προτού πιάσει το όριο του ελληνικού χρέους που μπορεί να αγοράσει.

Ορισμένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές όπως ο κ. Gartside της JP Morgan, επισημαίνουν ότι το θετικό κλίμα σημαίνει πως θα αγοράσουν «σίγουρα» ένα νέο ελληνικό ομόλογο.

Η βελτίωση της εικόνας βοήθησε τα ελληνικά ομόλογα να φέρουν αποδόσεις πάνω από 40% πέρυσι σε όρους δολαρίου. Η απόδοση του 2ετούς ελληνικού τίτλου έχει σημειώσει πτώση 60 μονάδων βάσης φέτος στο 1,05%, αρκετά κάτω από την απόδοση του αμερικανικού 2ετούς.

Εκδοση ομολόγου

Όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα του Reuters, η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία των «σκουπιδιών», σε συνδυασμό με τον μικρό όγκο της αγοράς και τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, σημαίνουν ότι πολλοί μεγάλοι επενδυτές που προτιμούν πιο προσβάσιμες αγορές έχουν αγνοήσει τα ελληνικά ομόλογα.

Το 83% περίπου από τα 332 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια επενδυτών του επίσημου τομέα, ενώ το υπόλοιπο σε hedge funds. Η αξία των ελληνικών ομολόγων που συναλλάσσονται πραγματικά είναι μόλις 40 δισ. ευρώ, ένα ελάχιστο κλάσμα των 2 τρισ. ευρώ που συναλλάσσονται στις γαλλικές, γερμανικές και ιταλικές αγορές.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει άμεσα πίεση να βγει στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS η Ελλάδα θα διαθέτει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» 24 δισ. ευρώ, μόλις λάβει την τελευταία δόση από το πρόγραμμα διάσωσης.

Αυτό σημαίνει πως η χώρα έχει επαρκή χρηματοδότηση ως το 2020. Ωστόσο, ένα ομόλογο θα ενίσχυε τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά.

Αναλυτές εκτιμούν πως ένα νέο ελληνικό 10ετές θα είχε απόδοση κοντά στο 4%. Μια τέτοια απόδοση θα ήταν ελκυστική, δεδομένου ότι θα ήταν δέκα φορές υψηλότερη από αυτό που πληρώνει η Γερμανία.

Το Φεβρουάριο καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση στην πώληση επταετών ελληνικών ομολόγων, ενώ η Japonica Partners αγόρασε ελληνικό χρέος στο απόγειο της κρίσης του 2012 και συνέχισε να αγοράζει τα επόμενα χρόνια.

Αναβάθμιση αξιολόγησης

Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να λάβουν σημαντική ώθηση και από τους οίκους αξιολόγησης.

Αν και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε από την S&P και την DBRS μετά τη συμφωνία με τους δανειστές τον Ιούνιο, το χρέος της χώρας αξιολογείται ακόμα με Β+/Β3/Β από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, πέντε ως επτά βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η Moody’s για παράδειγμα αξιολογεί την Ελλάδα όσο και την Αγκόλα, την Αίγυπτο και το Εκουαδόρ.

«Η Ελλάδα είναι ένα στοιχείο ενεργητικού που δεν κατατάσσεται ούτε στις αναπτυγμένες ούτε στις αναδυόμενες αγορές, το οποίο σημαίνει πως είναι σε ένα είδος χρηματοοικονομικής ουδέτερης ζώνης» τόνισε ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management.

O Dowding αναμένει ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τελικά την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου το κόστος δανεισμού του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει 280 και 200 μονάδες βάσης από το 2014.

«Είναι ένα από τα πιο ισχυρά investment calls που κάνουμε και είναι μια επιτυχημένη ιστορία ανάκαμψης» πρόσθεσε

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video